Greenpeace avaa toimiston Ukrainaan

Jaa

Greenpeacen uusin toimisto keskittyy torjumaan luontorikoksia ja edistämään vihreää jälleenrakennusta. Ukrainan toimisto sijaitsee Kiovassa ja toimii Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan aluetoimiston alaisuudessa. Greenpeace Ukraina aloittaa toimintansa tänään, 10.9.2024.

Greenpeacen uuden Ukrainan toimiston henkilökuntaa. He pitävät käsissään banderollia, jossa lukee "Vihreää jälleenrakentamista Ukrainaan".
Greenpeacen uuden Ukrainan toimiston henkilökuntaa. He pitävät käsissään banderollia, jossa lukee "Vihreää jälleenrakentamista Ukrainaan".

Greenpeace on työskennellyt paikallisten yhteistyökumppaneidensa kanssa Venäjän hyökkäyssodan alusta lähtien ja laajentaa nyt virallisesti toimintaansa Ukrainaan, nopeuttaakseen työtä vihreiden jälleenrakennushankkeiden parissa sekä tutkiakseen Venäjän hyökkäyksen aiheuttamia ympäristörikoksia. Greenpeace jatkaa myös Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuushuolien ja säteilytasojen seurantaa.

"Ukrainan kansa ansaitsee vahvan tuen aktivismille ja demokraattisille arvoille sodan keskellä. Ukrainan on jo oman turvallisuutensa vuoksi oltava eturintamassa siirtymässä pois fossiilisista polttoaineista. Tehtävämme on auttaa Ukrainaa jälleenrakentamaan yhteiskunnan toimintoja ja infrastruktuuria uusiutuvaan energiaan perustuen. Jälleenrakennusta tulee suunnitella jo nyt, vaikka sota on vielä käynnissä. Nämä ratkaisut eivät ole vain vihreitä – ne ovat tie Ukrainan kestävään ja muista riippumattomaan tulevaisuuteen", Natalia Gozak, Greenpeacen Ukrainan toimiston tuore johtaja, kommentoi.

Heti sodan alettua Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan toimistot Slovakiassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa ja Bulgariassa osallistuivat humanitaariseen työhön tukien paikallisia järjestöjä ja pakolaisia. Yhdessä paikallisten ympäristöjärjestöjen kanssa Greenpeace on jo dokumentoinut sodan aiheuttamia ympäristötuhoja – esimerkiksi Kakhovkan padon tuhoa ja Tšernobylin ja Zaporižžjan ydinvoimaloiden kriisejä – ja toteuttanut vihreän jälleenrakennuksen hankkeita. Greenpeace on ollut mukana jälleenrakentamassa Horenkan sairaalan lämmitysjärjestelmää ja asentamassa aurinkoenergiaa päiväkoteihin Horenkassa ja Hostomelissa sekä klinikalle Mykolajivin lähellä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut merkittävästi maan energiantuotantoon, ruokaan, talouteen, luonnon biodiversiteettiin, kauppaan, ydinvoiman turvallisuuteen, ilmastoon ja geopolitiikkaan. Greenpeace on kampanjoinut ympäri maailmaa sodan lopettamiseksi ja sotaa rahoittavista fossiilisista polttoaineista irtautumiseksi.

Mads Christensen, Greenpeacen kansainvälinen pääsihteeri: "Olen syvästi liikuttunut, toiveikas ja uskomattoman ylpeä Greenpeacen Ukrainan tiimistä ja kaikista, jotka osallistuivat tämän uuden toimiston perustamiseen näin vaikeissa olosuhteissa. Aiemmat hankkeemme Ukrainassa osoittavat, kuinka uusiutuva energia voi tukea koulujen ja sairaaloiden toimintaa sodan kauhujen keskellä. Mutta tämä on vasta alkua. Kun vihreää jälleenrakennusta laajennetaan, se voi vapauttaa kokonaisen kansakunnan fossiilisista. Greenpeace työskentelee nyt Kiovassa rohkeiden ja omistautuneiden ukrainalaisten kanssa rakentaakseen vihreän ja turvallisen Ukrainan."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Daryna Rogachuk, Greenpeacen Ukrainan viestintäpäällikkö
daryna.rogachuk@greenpeace.org
+380 63 598 2600

Marija Tomac, Greenpeace Keski- ja Itä-Eurooppa
marija.tomac@greenpeace.org,
+385 95 6274 528

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greenpeace

Euroopan kansanpuolue yrittää puhkoa metsäkatoasetuksen8.11.2024 11:35:24 EET | Tiedote

Euroopan kansanpuolue (EPP) on ehdottanut EU:n metsäkatoasetukseen Politicon julkaisemia tarkistuksia, jotka heikentäisivät asetusta merkittävästi, jos Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyvät ne täysistunnossa ensi torstaina 14. marraskuuta. Greenpeacen mukaan muutokset tekisivät tyhjäksi valmistelut, joita on tähän mennessä tehty lain soveltamiseksi, ja loisivat kaaosta ja epävarmuutta. Muun muassa esitys niin sanotuista ei-riskiluokan maista sulkisi suuren osan EU-maiden metsistä asetuksen suojan ulkopuolelle.

YK:n COP29 -ilmastokokous lähestyy – Greenpeace: Fossiiliteollisuus laitettava maksamaan aiheuttamansa haitat7.11.2024 06:35:00 EET | Tiedote

YK:n ilmastokokouksen (11.-22.11.) ykkösaiheena on tänä vuonna uudesta rahoitustavoitteesta sopiminen. Greenpeace muistuttaa, että rahat ilmastoratkaisuihin löytyvät kyllä – esimerkiksi muhkeita voittoja tahkoavan fossiiliteollisuuden rahavirroista. Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen seuraa COP29 -neuvotteluja Suomesta käsin virtuaaliosallistujana, osana Greenpeace Internationalin kansainvälistä delegaatiota, ja on median käytettävissä kokouksen aikana.

YK:n luontokokous on yksittäisistä onnistumisista huolimatta pettymys2.11.2024 21:04:22 EET | Tiedote

Cali, Kolumbia – Greenpeace toivottaa tervetulleeksi YK:n luontokokouksen päätöksen alkuperäiskansojen oikeuksiin keskittyvän pysyvän elimen perustamisesta, sekä edistysaskeleet valtamerensuojelussa ja biodiversiteetti- ja ilmastotoimien yhdistämisessä. Useamman maan poistuminen viime hetkellä kesken kokouksen ja rahoituspäätösten vaillinaiseksi jääminen ovat kuitenkin valtava pettymys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye