Kokeilevia ja leikkisiä teoksia Kandinäyttelyssä
Kandinäyttely 2024 kokoaa yhteen 24:n Kuvataideakatemian opiskelijan teokset, jotka valtaavat Mylly-rakennuksen ensimmäisen kerroksen 13.9.–6.10. Näyttelyssä nähdään kokeilevia, leikkisiä ja uskaliaita teoksia maalauksen, taidegrafiikan, kuvanveiston ja tila-aikataiteiden opetusalueilta.
Kuvataiteen kandidaateiksi valmistuvien nuorten taiteilijoiden teoksissa on leikkisyyttä ja kokeilevuutta, eikä arkojakaan aiheita kaihdeta. Niin esillepanoissa, sisällöissä kuin tekniikoissa on yllätyksellisyyttä. Tiloihin on installoitu erilaisin materiaalein valmistettuja maalauksia, taidegrafiikkaa, ääntä, sanoja, veistoksia, liikkuvaa ja pysäytettyä kuvaa. Näyttelyn osana on myös performatiivisia teoksia. Tekniikoiden monimuotoisuus ja teosten omintakeisuus on näyttelyn voimavara, saaden teokset keskustelemaan toistensa kanssa.
”Teoksissa erityisen hienoa on arkojen ja henkilökohtaistenkin aiheiden esiin tuominen hienovaraisella tavalla, esillepanon ja visuaalisten keinojen kautta. Esimerkiksi ruumiillisuuden teemaa käsitellään persoonallisesti, leikkisästi ja uskaliaastikin”, kertoo näyttelyn kuraattori, lehtori Marika Orenius.
Vuosittaiseen Kandinäyttelyyn osallistuu kuvataiteen kandidaatin tutkintoaan viimeisteleviä opiskelijoita Taideyliopiston Kuvataideakatemian kaikilta opetusalueilta: maalaus, kuvanveisto, taidegrafiikka ja tila-aikataiteet. Yhteistä teemaa näyttelyllä ei ole – kukin osallistuja esittää kandidaatin opinnäytteensä taiteellisen osan omaa taiteellista ajatteluaan seuraten.
Taiteilijat
Irini Arana, Erkki Huilla, Sini Ilves, Ville Karlsson, Matilda Keränen, Otto Koskelo, Paavo Kärki, Anastasiia Lapteva, Diana Luganski, Lasse Määttä, nauthey / anundi-nousiainen, Aino Raatikainen, Mirella Salo, Viktor Sundman, Aino Tillonen, Luumu Tursas, Jaakko Uljas, Olli Valkola, Iida Valmé, Emppu Veinola, Eva Volmerson, Sofia Vuorenmaa, Minja Yletyinen, Anne Yli-Ikkelä
Tutustu taiteilijoihin Kandinäyttelyn verkkosivulla.
Lataa näyttelyn lehdistökuvat (kansio päivittyy).
Julkaisu
Julkaisu Halki – Tekstejä taiteellisista prosesseista kokoaa yhteen Kuvataideakatemian Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelman opiskelijoiden kirjoittamia tekstejä, jotka ovat syntyneet keväällä 2024 käydyistä keskusteluista Kandinäyttelyn taiteilijoiden kanssa. Julkaisu on kokoelma moninaisia lähestymistapoja taideteoksista ja niitä edeltävistä prosesseista kirjoittamiseen. Se avaa sanoin taiteellisia prosesseja niiden keskeltä; vaiheilta, kun teokset elävät vasta luonnoksina, aihioina tai ehdotelmina. Linkki digitaaliseen julkaisuun päivittyy verkkosivuille näyttelyn auettua.
Kandinäyttely 2024, 13.9.–6.10. Kuva/Tila ja muut Mylly-rakennuksen 1. kerroksen tilat, Sörnäisten rantatie 19, 00530 Helsinki. Avajaiset 12.9. klo 17–19. Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy. Uniarts.fi/kuva-tila, IG @kuvatila.uniarts.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Stella SironenViestinnän suunnittelijaTaideyliopiston Kuvataideakatemia
Puh:050 3251 358stella.sironen@uniarts.fiLinkit
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Alkuperäiskansojen taide ja oma tieto esille Kuva/Tilan Palaamisia-näyttelyssä28.11.2024 11:40:00 EET | Tiedote
Palaamisia – Different Points of Return -näyttely käsittelee alkuperäiskansojen taidetta, perinteitä ja yhteisöjen kulttuurista itseilmaisua. Näyttely esittelee teoksia ja projekteja, joissa alkuperäiskansojen oma tieto, käsitteet ja käytännöt nousevat keskiöön, tarjoten vaihtoehdon kolonialistisille näkökulmille.
Uusi maisteriohjelma tukemaan suomalaisen musiikin vienti- ja kasvumahdollisuuksia25.11.2024 08:25:16 EET | Tiedote
Music Business -koulutusohjelma tuo uudenlaista kaupallista osaamista kotimaiseen musiikkiteollisuuteen digitalisaation ja kuluttajakäyttäytymisen murroksessa. Englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2025 Teoston kulttuurisäätiön tuella.
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen20.11.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä12.11.2024 16:32:00 EET | Tiedote
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme