Sujuvatko etätyöt? Seuranta auttaa yritystä tuottavuudessa, mutta se tulee järjestää lain mukaisesti
Kun kesälomakausi päättyy, yrityksen henkilöstöllä voi olla haastavaa päästä takaisin rutiinien ja normaaliin arjen pariin. Erityisesti etätyöpäivät aiheuttavat esihenkilöiden keskuudessa pohdintaa työn järjestämisen, resursoinnin ja tuottavuuden osalta. Näissä hetkissä on erityisen tärkeää varmistaa, että työajanseuranta on tehty oikein.

Työajanseuranta ei ole ainoastaan HR:n käyttämä työkalu, vaan lain vaatimus
Kun yrityksessä työskennellään sekä fyysisesti toimistolla että kotona, työajanseuranta tulisi järjestää siten, että se tukee moniaikaista ja -paikkaista työtä. Tämä tukee paitsi työn ohjausta, mutta helpottaa myös työntekijöiden työskentelyä ja itsensä johtamista. HR-ohjelmistotoimittaja SD Worxin teettämän tutkimuksen mukaan yli viidesosa suomalaisista työntekijöistä kokee stressiä työaikaraportoinnin takia.
Työaikaraportointi nähdään kuitenkin myös hyödyllisenä, sillä se antaa käsitystä omasta työn tehokkuudesta sekä sen tuottavuudesta. Yritys voi työajanseurannan avulla seurata eri työtehtäviä ja niihin kuluvaa aikaa sekä kehittää sisäisiä prosesseja.
Työajanseuranta ei ole ainoastaan hallinnollinen työkalu, vaan myös lakisääteinen velvollisuus, joka koskettaa kaikkia työnantajia. Työaikalain mukaan työnantajan tulee seurata työntekijöiden työaikaa ja huolehtia siitä, että työajat pysyvät lain määräämissä rajoissa. Joskus töiden kirjaaminen on kuitenkin työlästä, ja toisinaan siihen voidaan käyttää myös automaattista, ohjelmistopohjaista seurantaa.
Työajanseuranta helpottaa, mutta se tulee järjestää asianmukaisesti
Mikäli tuottavuus on työnantajalle tärkeä mittari ja käytössä on automaattinen seurantaohjelmisto, etätyössä se voi tuoda mukanaan myös oikeudellisia kysymyksiä. Tällöin on erityisen tärkeää varmistaa, että seurantamenetelmät eivät riko työntekijöiden yksityisyydensuojaa. Seurannassa on hyvä käyttää keinoja, jotka ovat oikeassa suhteessa työnantajan tarpeisiin.
“Yrityksillä tulisi aina olla riittävän hyvin järjestetty, lain mukainen ja tarkoituksenmukainen työajanseuranta. Kun työt kirjataan ajantasaisesti eri järjestelmiin, voidaan asioita selvittää myös jälkikäteen, mikäli työnantajan ja työntekijän välille syntyy epäselvyyksiä tai riita työajan käytöstä tai palkanmaksusta. Mikäli tietokoneohjelma seuraa automaattisesti töiden tekoa ja työntekijän ajankäyttöä, tulee ottaa huomioon myös työntekijän tietosuoja.” – kuvailee Yritysjuristin osakas Ramezan Puhto.
Muutoksia henkilöstöhallinnossa tai työsuhteissa?
Työajanseurantaan ja työoikeuteen liittyvät tilanteet saattavat herättää kysymyksiä ja vaatia oikeudellista neuvontaa. Asiantuntijapalveluiden avulla voidaan varmistua, että työajanseurantakäytännöt ovat työaikalain mukaisia ja täyttävät kaikki lainsäädännön asettamat vaatimukset.
Yritysjuristi tarjoaa kattavaa oikeudellista neuvontaa ja tukea työoikeusasioissa. Saat apua tarvittaessa muun muassa työsuhteen elinkaaren hallintaan ja lakisääteiseen dokumentaatioon, sekä tukea työaika-, matkustus- ja lomalainsäädäntöön liittyviin kysymyksiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ramezan PuhtoOsakas
Puh:040 415 1116puhto@yritysjuristi.fiLinkit
Yritysjuristi - yritysjuridiikkaan erikoistunut lakitoimisto
Olemme liikejuridiikkaan erikoistunut lakitoimisto, jonka vahvin osaaminen on yhtiöoikeudessa ja riidanratkaisussa.
Pitkä ja vahva kokemuksemme liike-elämästä ja yritysjuridiikasta auttaa meitä ennakoimaan liiketoiminnan eri vaiheissa eteen tulevia, yllättäviäkin tilanteita. Pyrimme aina löytämään kustannustehokkaat ratkaisut, jotka edistävät parhaiten asiakkaidemme yritystoimintaa.
Ymmärrämme yritysten arkipäivää ja perusajatuksenamme onkin toimia liiketoiminnan mahdollistajana, jotta asiakkaamme voivat keskittyä tuloksentekoon, ilman huolta juridiikasta. Tämä kaikki tekee meistä vahvan kumppanin yrityksellenne.
Palvelemme suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja kiinaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yritysjuristi
Tarkasta sopimukset alv-kannan muuttuessa23.7.2024 09:34:42 EEST | Tiedote
Arvonlisäverokanta nousee syksyllä, ja yleisimmät tavarat ja palvelut tullaan myymään 1.9.2024 alkaen 25,5% arvonlisäverolla. Tämä merkittävä muutos tuo haasteita monien yritysten prosesseihin. Jos sopimusehtoja ei muuteta vastaamaan uutta alv-kantaa, seurauksena voi olla virheellisesti maksetut verot ja jälkiselvittelyt.
Innovaatiosetelin ehdot muuttuivat – asiantuntijatukea jatkossa myös pienille yrityksille3.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 Business Finland on tehnyt merkittäviä muutoksia innovaatioseteliin. Innovaatioseteli on tarkoitettu tutkimus- ja kehitystoimintaan keskittyville pienille yrityksille, joilla on kansainvälistä potentiaalia omaava uusi tuote- tai palveluidea. Uudistukset koskevat erityisesti kohderyhmää, käyttökohteita sekä yrityksen omarahoitusosuuden ehtoja. Näiden muutosten tavoitteena on parantaa yritysten mahdollisuuksia kansainväliseen kilpailuun ja innovaatioiden kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme