Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Pärjääminen puhututtaa Pudasjärvellä

Jaa

Uhkakuvien keskellä emme aina näe, mitä mahdollisuuksia meillä on. Tuo tullessas, vie mennessäs! -seminaarissa halutaan nostaa esiin voimavarojen ja toivon merkitys ja mahdollisuudet, kun säästötoimenpiteet ja muutokset kasvattavat pärjäämisen haasteita.

Aikuinen ja lapsi hyppäämässä ilmaan auringon paistaessa taustalla.

Suomessa on meneillään säästötoimenpiteitä ja muutoksia, joiden seurauksena taloudellisen pärjäämisen haasteet kasvavat. Taloudelliset ongelmat lisääntyvät erityisesti niillä ihmisillä, joiden resurssit ovat entuudestaan niukat ja luottamus omaan pärjäämiseen sekä yhteiskunnan palvelujärjestelmään on heikentynyt. Myös heillä, jotka ovat tähän saakka pärjänneet kohtuullisesti, voi tulevaisuudessa olla taloudellisia haasteita arjessaan.  

HOP-hanke, Takuusäätiö ja Pudasjärven kaupunki haluavat tarjota työkaluja ja näkökulmia asian käsittelyyn järjestämällä yhteistyössä seminaarin ammattilaisille, kuntien luottamushenkilöille ja eri toimijoille. Seminaarin puheenvuorot käsittelevät hyvinvointia ja pärjäämistä eri näkökulmista. Päivän aikana selvitämme, mitä pärjääminen on ja mistä se rakentuu. Tutustumme myös erilaisiin menetelmiin ja asiakas- ja ryhmätoiminnan työkalupakkeihin sekä pohdimme yhdessä vapautta ja sen merkitystä.

-Monenlaisten arjen huolten keskellä haluamme nostaa esiin myös voimavaroja ja toivon näkökulmaa ja mahdollisuuksia, jotka nousevat arjessa pärjäämisestä, oman elin ympäristömme tarjoamista mahdollisuuksista sekä konkreettisista työkaluista, joiden turvin voimme löytää keinoja pärjäämiseen. Näitä elementtejä tarvitsemme erityisesti näinä aikoina. Uhkakuvien keskellä emme aina näe, mitä mahdollisuuksia meillä on, kommentoi HOP-hankkeen projektipäällikkö Maire Vuoti.

Seminaari järjestetään Pudasjärvellä Hyvän olon keskus Pirtissä perjantaina 13.9. Paikan päällä on seminaariohjelman pitäjien lisäksi näytteille asettelijoita, jotka esittelevät hanke- ja yhdistystoimintaa.

Seminaarissa noudatamme turvallisemman tilan sääntöjä, jotta jokaisella olisi turvallinen olo olla sekä vapaus puhua.

Seminaarin puhujista ja puheenvuoroista voit lukea alta.

Ulla Sotaniemi
Pärjääminen on arjen sujuvuutta

Mistä pärjääminen rakentuu? Pääsemme yhdessä tarkastelemaan pärjäävyyttä ja pärjäämistä laaja-alaisesti niin taloudellisesta näkökulmasta kuin arjen toimivuuden kautta. Pärjääminen on osa hyvinvointiamme ja sen avulla voimme tehdä arjestamme sujuvan.

Tarja Tapio
Toimijuus on vapautta olla, mennä ja tulla

Mistä pitkien välimatkojen ja harvaanasuttujen alueiden, pohjoisen ihmisten ja yhteisöjen luontoyhteydessä on kysymys?

”Vapaudesta tehdä asioita vain sään ja vuodenajan sanelemana. Vapaudesta olla. Vapaudesta mennä ja tulla ilman erillistä lupaa”.

Tutustumme tieteellisen tutkimuksen pohjalta, miten vapaus asettuu osaksi pohjoisen ihmisen toimijuutta ja mahdollisuutta osallistua, eli osallisuutta. Sen ymmärtäminen on erittäin tärkeää myös silloin, kun metsään, järville ja joille ei voisi tosiasiallisesti enää mennä. Silloin luonto asettuu ympäröiväksi mahdollisuudeksi.

Maria Rumpunen
Raha-asioista puhuminen on tabu

Ajat ovat vaikeat – Miten raha-asioista voi puhua voimavaralähtöisesti? Takuusäätiön puheenvuorosta saat ajankohtaista tietoa veloista ja niistä selviytymisestä. Saat konkreettisia valmiuksia kohdata asiakkaita heidän vaikeissa tilanteissaan. Tilaisuudessa harjoittelemme Rahatarina-menetelmän käyttöä ja tutustumme asiakas- ja ryhmätoiminnan työkalupakkeihin. Saat myös käyttöösi Ecomap-menetelmän ja Välttämätön, tarpeellinen, turha -pelin. Peli jaetaan jokaiselle paikan päälle saapuneelle.

HOP – Hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä 

HOP Hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hanke tuottaa tietoa ja lisää ymmärrystä arjen pärjäämisestä sekä kehittää, testaa ja pilotoi työmenetelmiä sekä välineitä haastavassa tilanteessa elävien hyvinvoinnin, osallisuuden sekä taloudellisen tilanteen parantamiseksi.

Lue lisää hankkeesta osoitteesta hop.diak.fi/

Lue lisää tapahtumasta osoitteesta hop.diak.fi/hopissa-tapahtuu/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye