Itsensä laiminlyönti uhkaa ikääntyneiden hyvinvointia
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian vuoden 2024 etiikkapalkinnon voittajaksi on valittu Inka Jäntin opinnäytetyö.
Tampereen yliopistolle huhtikuussa 2023 valmistuneessa pro gradu -tutkielmassa, "Aina kahden vaiheilla" – Ammattilaisten interventiot ikääntyneen itsensä laiminlyönnin tilanteissa, tutkittiin ikääntyneiden hyvinvointia uhkaavia haasteita.
Päätöksen etiikkapalkinnon voittajasta teki Talentian ammattieettinen lautakunta.
Lautakunta palkitsee vuosittain 1 000 euron stipendillä yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneen sosiaalialan opinnäytetyön, jossa on ansiokkaasti esillä ammattieettistä pohdintaa ja kysymyksenasetteluja.
Voittajatyössä käsitelty syvällisesti ikääntyneiden hoidon eettisiä kysymyksiä
Talentian ammattieettinen lautakunta totesi, että Inka Jäntin gerontologista sosiaalityötä koskevassa opinnäytetyössä on pohdittu ammattietiikan näkökulmasta ansiokkaasti sosiaalityöhön liittyviä eettisiä ja oikeudellisia näkökulmia.
– Tutkielma on taitavasti kirjoitettu ja tulee lähelle monen lukijan henkilökohtaisia kokemuksia siitä, kun oma ikääntynyt vanhempi kieltäytyy avusta. Tarkastelussa on tuotu esille, kuinka tunteisiin meneviä tällaiset tilanteet usein ovat, sanoo Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.
Jokaisen itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa
Jäntin mukaan gerontologisella sosiaalityöllä on merkittävä rooli, kun kysymyksessä ovat ikääntyneen perusoikeuksiin sekä erityisesti itsemääräämisoikeuteen liittyvät kysymykset.
– Haluaisin tuoda tutkielmassani esiin sitä, kuinka gerontologinen sosiaalityö on eettisesti hyvin vaativaa, mutta samalla myös kokonaisvaltaista, kiinnostavaa ja innostavaa sosiaalityötä. Eettinen asiantuntijuus on ikääntyneiden itsensä laiminlyönnin tilanteissa ja yleisesti kaikessa gerontologisessa sosiaalityössä vahvasti läsnä, Jäntti sanoo.
Jäntti katsoo, että ikääntyneiden itsensä laiminlyöntiin liittyvissä tilanteissa tarvitaan ennen kaikkea vahvaa osaamista, asiantuntijuutta sekä tunnetaitoja yksittäisiltä ammattilaisilta, mutta samalla on edellytettävä eettiset työskentelytavat mahdollistavat olosuhteet organisaatioilta.
– Eettinen toiminta ei ole mahdollista ilman olosuhteita, jotka tukevat eettistä toimintaa ja noudattavat eettisesti kestävän toiminnan arvoja, Jäntti tähdentää.
Jäntti peräänkuuluttaa yksilöllistä puuttumista tilanteisiin ja muistuttaa ammattilaisten velvollisuudesta suojella ikääntyneitä.
– Ammattilaiset joutuvat ajoittain perustelemaan omaa toimintaansa myös velvollisuudellaan suojella sekä taata ikääntyneelle riittävä hoiva ja huolenpito. Tilanteita on käsiteltävä yksilöllisesti, jolloin myös ratkaisut ovat hyvin yksilökohtaisia. Lähtökohtana on oltava jokaisen itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen, Jäntti sanoo.
Ikääntyneiden itsensä laiminlyönnillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi yksilön kyvyttömyyttä huolehtia omasta hygieniasta, ravitsemuksesta tai turvallisuudesta. Itsensä laiminlyönnin seuraukset voivat olla vakavia. Sen seurauksena voi olla esimerkiksi yksilön sosiaalinen eristäytyminen ja kokonaisvaltaisen terveydentilan vakava heikentyminen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alpo HeikkinenErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti lastensuojelussa, sekä ammattietiikka, työhyvinvointi ja työsuojelu
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Maailman vaikein työ – Sosiaalialan korkeakoulutetut kantavat vastuuta yhteiskunnan haasteista9.1.2025 11:02:44 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutetut tekevät työtä, jota voidaan perustellusti kutsua maailman vaikeimmaksi työksi.
Talentia tyrmää lainsäädännön suojelutyöstä tarpeettomana3.1.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä suojelutyötä koskevasta lainsäädännöstä. Esitys rajoittaa vakavasti työtaisteluoikeutta, joka on perusoikeus.
Lakimuutos voimaan: sosiaalihuollon asiakasturvallisuus vaarassa pätevyysvaatimusten heikennysten vuoksi2.1.2025 07:47:00 EET | Tiedote
Sosiaalipalveluiden laatu uhkaa heiketä tänä vuonna, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia. Tämä voi vaarantaa asiakasturvallisuuden ja asiakkaiden oikeusturvan.
Tutkimus: Yli puolet sosiaalialan työntekijöistä kokenut asiakasväkivaltaa hyvinvointialueella10.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Sosionomeista 60 prosenttia ja sosiaalityöntekijöistä 53 prosenttia on kokenut asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa työssään hyvinvointialueella. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen ja Akava Worksin tutkimuksesta, jossa selvitettiin hyvinvointialueille siirtyneiden työntekijöiden työolosuhteita ja työkykyä.
Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, onko hänen sosiaalityöntekijänsä laillistettu27.11.2024 07:35:00 EET | Tiedote
Edit. 27.11. klo 14.50. Tehty muokkaus nimikkeisiin: Aiemmassa versiossa luki, että Talentia ehdottaa työpaikoilla käytettäväksi nimikettä laillistettu sosiaalityöntekijä. Muokatussa versiossa on otettu pois sana laillistettu sosiaalityöntekijä-sanan edestä, sillä laillistettu-sanaa ei ole välttämätöntä korostaa. Sosiaalityön tehtävänimikkeitä pitää selkiyttää, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tämä on tärkeää sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan ja asiakasturvallisuuden vuoksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme