Merikarvian kunta

Merikarvia-Siikaisten kansalaisopistolta voit löytää uuden harrastuksen, ystävän tai työpaikan - mitä näistä sinä kaipaat?

Jaa

Kurssivalikoimaamme tuli tänä vuonna monenmoista uutta, esimerkiksi tanssillista ohjelmistoa ja musiikkitarjonta on laajaa laulusta haitarinsoittoon. Liikuntaryhmiä on jääkiekosta meditaatioon ja kädentaitokursseja lasitöistä kansallispuku- ja perinnevaate-kursseihin. Paikkoja on rajoitetusti, joten jos aiot esimerkiksi sienikurssille tai Kaisa Strandmanin hip hop-kurssille, kannattaa toimia nopeasti, opistosihteeri Anu Kauraoja vinkkaa. Hip hop on New Yorkista lähtöisin oleva katutanssilaji, jota meillä tanssitaan rennosti. Tutustumme bounceen, grooveen ja rytmiin sekä joihinkin lattialla tehtäviin liikkeisiin, hän kertoo. 

Tänä syksynä Merikarvialla tanssitaan
Tänä syksynä Merikarvialla tanssitaan Kaisa Strandman

Mikä on kansalaisopisto?

Kansalaisopistotoiminta Suomessa tarjoaa kaikille mahdollisuuden osallistua monenmoisiin kiinnostaviin harrastuksiin. Kansalaisopistot ovat oikeastaan julkisia oppilaitoksia, jotka tarjoavat erilaisia harrasteryhmiä ilman minkäänlaisia muodollisia pääsyvaatimuksia. Periaatteina on siis avoimuus ja saavutettavuus, tarjolla on kaikille avoimia harrasteryhmiä ja opintoja riippumatta osallistujien iästä, koulutustaustasta tai asuinpaikasta. Valikoimaan kuuluu usein esimerkiksi kieliopintoja, taideaineita, liikuntaa, käsitöitä, tietotekniikkaa ja hyvinvointiin liittyviä ryhmiä. Merikarvia-Siikaisten kansalaisopistolle voi tehdä toiveita kurssitarjonnasta ja ne toteutetaan mahdollisuuksien mukaan (linkki artikkelin alaosassa).

Ilmoittaudu sähköisesti tai kunnanvirastolla

Tänä vuonna Merikarvia-Siikaisten kansalaisopiston kurseille voi ilmoittautua myös sähköisesti. Ilmoittautumislomakkeen voi täyttää itse tai valtuuttaa toisen tekemään tämän. Kurssimaksut lähetetään laskuina sähköpostiin tai maapostilla perinteiseen postiluukkuun. Jos ilmoittautuminen netissä on uutta, kannattaa tulla Merikarvian kunnanvirastolle 12.9. klo 16-19 tai 13.9. klo 9-12 tai Siikaisiin kirjastoon 17.9. klo 10-13. Myös puhelimitse voi ilmoittautua numeroon 044 7246 325. Digitaidot on nykyisin kansalaistaitoja, joten meillä on monenlaista kurssitarjontaa myös tässä teemassa. Näillekin kurseille on paljon kysyntää, siten tässäkin kannattaa olla nopea.  (ilmoittautumislinkki kursseille artikkelin alaosassa). 

Kansalaisopistotoimintaa ylläpitää julkiset toimijat

Kansalaisopistoja ylläpitävät kunnat tai muut julkiset toimijat. Jokaisessa kunnassa on yleensä oma kansalaisopisto tai alueellinen opisto, joka vastaa paikallisten asukkaiden koulutustarpeisiin. Näin hinnat pysyy kohtuullisina, toisinaan osallistuminen on jopa maksutonta. Kansalaisopistojen periaatteena onkin edistää tasa-arvoa koulutuksessa ja tukea elinikäistä oppimista tarjoamalla mahdollisuuden opiskella uusia taitoja, kehittää omaa osaamista ja harrastaa erilaisia asioita läpi elämän. Se on kaikille ikäryhmislle tärkeä paikka saada myös ystäviä. 

Kansalaisopistot saavat siis rahoitusta valtiolta ja kunnilta. Valtion rahoitus perustuu vapaaseen sivistystyöhön, ja se kattaa osan toiminnan kuluista. Kunnat voivat täydentää rahoitusta ja osa kustannuksista katetaan kurssimaksuilla. Opistoja hallinnoivat yleensä kunnat. Toiminta perustuu vuosittain vaihtuviin opetussuunnitelmiin ja kurssien sisältöihin voi vaikuttaa kuten jo edellä mainittiin. Kansalaisopistojen toiminnasta säädetään Suomen vapaata sivistystyötä koskevassa laissa.

Tule harrastamaan, tapaamaan ystäviä tai opettamaan - valinta on sinun

"Tervetuloa viihtymään hyvässä seurassa!" Anu Kauraoja, uusi opintosihteerimme toivottaa. Mikäli haluat tarjota meille etä-kurssia, tarjoamme tätä varten etäalustan opettajille ja autamme käytännön järjestelyissä, Kauraoja vinkkaa. Etsimme jatkuvasti uusia ideoita, niin live- kuin etäopetukseenkin, joten jos opettaminen tai ryhmän vetäminen kiinnostaa  - ota yhteys:  anu.kauraoja@merikarvia.fi - otsikoi viestisi: "Tuntiopettajaksi kansalaisopistolle". 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

RatkaisuTori-toiminta tuo jälleen uusia ideoita Merikarvian talousarvioon: keskustelua on jo virinnyt sekä suurista investoinneista että prosessien kehittämisestä10.9.2024 17:05:45 EEST | Tiedote

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä. Viime vuonna Merikarvialla oli asiasta kiinnostuneilla kuntalaisilla, kesäasukkailla ja kunnassa työskentelevillä ensimmäistä kertaa suora mahdollisuus osallistua itse tähän työskentelyyn, ilman osallistumista vaaleihin tai puoluetoimintaan. Tänä vuonna RatkaisuTorille kokoonnutaan siis jo toista kertaa pohtimaan sitä, mihin kunnan varat tulisi tulevina vuosina käyttää. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista. Keskusteluissa syntyneet ideat esitellään kunnan päättäville toimielimille eli kunnanhallitukselle ja valtuustolle jolloin ne huomioidaan konkreeettisesti talousarviosuunnittelussa. Viime vuonna syntyneistä ideoista moni on jo toteutettu, joten toimintamalli näyttää käyttökelpoiselta eikä vaadi suuria taloudellisia panoksia, projektia koordinoiva kunnan kehittäm

Meripiknikki ammentaa suomalaisista perinteistä - kahvia ja pullaa - olkaa hyvät!20.8.2024 16:04:58 EEST | Tiedote

Merikarvialla on vastikään avattu uusi kahvila – Meripiknikki. Se toivottaa sekä paikalliset että matkailijat tervetulleeksi ja istahtamaan nauttimaan hetkestä – pysähtymään juttelemaan. Tarjolla on hyvän seuran lisäksi kotitekoisia vastaleivottuja leivonnaisia kahvin, teen tai muun juoman kera. Kahvilaa pyörittää Lehtimäen supernaiset – Raija ja Sini. Kahvila on rakennettu vanhaan muuntajaan. Asiakastilat ovat siis ulkosalla ja kahvilatilat ovatkin omaperäiset ja kodikkaan pienet.

Merikarvian kunta kutsuu yhdistystoimijat illanviettoon 3.9.2024 - teemana kiitokset ja yhteinen tulevaisuuskeskustelu25.6.2024 17:09:52 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta kutsuu kaikki uudet ja vanhat yhdistystoimijat yhteiseen illanviettoon syyskuun alussa 2024. Tavoitteena on kiittää Merikarvian kunnan poikkeuksellisen aktiivisia yhdistyksiä sen tekemästä arvokkaasta yhteiskunnallisesta työstä. Samalla voidaan jakaa ajatuksia siitä, miten voisimme yhdessä viedä tärkeää työtämme eteenpäin uusin raikkain ideoin. Tilaisuudessa Merikarvian kunnan lisäksi Satakunnan Yhteisökeskus, Commu-palvelu ja Leader Pohjois-Satakunta tuovat terveisensä alueen yhdistystoimijoille. Tämä on tilaisuus tuoda esiin jo tehdyn työn hedelmiä ja yhdistää uudet ja vanhat voimat sekä ideat yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhdessä saatamme siirtää vaikka vuoria, jos sille päälle satumme, Merikarvian kunnan kehittämispäällikkö toteaa.

Vaihtoehto vaaleilla valitulle edustukselliselle demokratialle - RatkaisuTori-toiminta19.6.2024 11:17:23 EEST | Tiedote

Merikarvian kunnan Ratkaisu-Tori toiminta on kokeilevaa toimintaa, joka vahvistaa kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua asuinseutunsa kehittämiseen. RatkaisuTori-toiminta tarkoittaa käytännössä keskustelua siitä, mihin kunnan hallinnossa käytettävissä olevat varat sijoitetaan. Toiminta perustuu siis yhteistyölle. Panelistit saavat kommentoitavakseen kunnan talousarvion luonnoksen. He esittävät ideoita itselleen tärkeistä teemoista kunnanvaltuustolle, jolla on lopullinen päätösvalta siihen, mihin kunnan varat käytetään. Osallistujahaku on parhaillaan käynnissä ja pari vapaata paikkaa on jäljellä. Viime vuonna toimintamallia kokeiltiin ensi kertaa ja tänä vuonna jatketaan tämän uudenlaisen toimintamallin kehittämistä.

Onkohan maalle muutto ollut koskaan ennen näin helppoa?18.6.2024 13:26:48 EEST | Tiedote

Sinäkin olet saattanut haaveilla maalle muuttamisesta ja etsit sitä oikeaa. Onko unelmiesi koti maaseudun rauhassa, palvelut ja luonto lähellä ja etätyötkin onnistuu? Merikarvialla tilat etätyöhön löytyy myös kunnanvirastolta jos kaipaat mukavaa työyhteisöä, jonka kanssa jutella kahvitunnilla. Meillä asuminen on edullista, varhaiskasvatus maksutonta ja edullisia harrastusmahdollisuuksiakin riittää. Kansalaisopisto räätälöi sinulle tekemistä, jos lempipuuhasi ei löydy jo valmiiksi kurssilistalta tai melkein loputtamasta valikoimasta liikuntapalveluja tai yhdistystoimintaa. Olemme huomanneet, että joskus haaveet ei toteudu kun on hankalaa löytää sopiva asunto. Yhdistimme voimamme ja käynnistimme yhdeksän kunnan yhteistyöhankkeen ratkaisemaan tämän pulman. Jos etsit uutta elämänvaihetta maalta tai jos sinulla on tyhjillään oleva maaseudulla sijaitseva asunto, huoneisto tai vakituiseksi asunnoksi soveltuva mökki, joka odottaa uutta elämää ja uusia asukkaita - nyt on sinun tilaisuutesi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye