Aalto-yliopisto

Väitöstutkimus: Viides teollinen vallankumous siirtää huomion kohti yhteistä hyvää ja hyvinvointia

Jaa

Maailmanlaajuinen teollisuusympäristö on perusteellisen murroksen keskellä. Teollisuus 5.0, jota on kutsuttu myös viidenneksi teolliseksi vallankumoukseksi, on ennen kaikkea lähestymistavan muutos: teollisuuden huomio siirtyy taloudesta, datasta ja automatiikasta kohti yhteistä hyvää, kestävyyttä ja hyvinvointia.

Xinyi Tu on väitöskirjassaan tutkinut siirtymää kohti vuorovaikutteisempaa ja osallistavampaa teollista valmistamista. Muutoksen keskiössä on fyysisen ja virtuaalisen työympäristön yhdistävä teollinen metaversumi – ja tutkimus kertoo, että sen mahdollistavat kaksi teknologiaa: digitaaliset kaksoset ja laajennettu todellisuus (Extended Reality eli XR).

”Nämä uudet teknologiat tekevät teollisuuden toiminnoista entistä älykkäämpiä ja joustavampia, mistä hyötyvät myös yhteiskunta ja työntekijät”, Tu sanoo.

Digitaalisten kaksosten ja XR-teknologioiden yhdistämisen odotetaan mullistavan teollisuusympäristöt. Digitaalinen kaksonen on fyysisen kokonaisuuden virtuaalinen malli, jonka avulla monimutkaisten prosessien tai järjestelmien toimintaa voidaan tutkia, seurata ja ennustaa. XR-teknologia puolestaan yhdistää todellisen ja virtuaaliympäristön.

Näiden kahden integroiminen saumattomasti teollisessa metaversumissa mahdollistaa uudenlaisen, reaaliaikaisen ja intuitiivisemman vuorovaikutuksen ihmisten ja koneiden välillä. Tehtaat voivat esimerkiksi simuloida toimintoja virtuaalisesti, mikä vähentää virheitä ja seisokkiaikoja, ja työntekijät voidaan kouluttaa turvallisissa virtuaaliympäristöissä. Reaaliaikainen datan visualisointi parantaa nopeaa, tietoon perustuvaa päätöksentekoa.

Tulevaisuuden tuotantoympäristöissä teknologia siis täydentää ihmisen kykyjä, ja teolliset toiminnot ovat älykkäämpiä ja mukautuvampia. Teollisuus voi sitä kautta kehittää kestävämpiä tuotantoprosesseja, vähentää jätettä ja minimoida ympäristöjalanjälkeään. Teknologiat tukevat samalla myös työntekijöiden hyvinvointia ja kehitystä antamalla mahdollisuuden entistä luovempiin ja strategisempiin tehtäviin. 

Suomi on ensimmäinen Euroopan maa, jolla on kansallinen metaversumistrategia. Tavoitteena on luoda teeman ympärille 30 miljardin euron teollisuus vuoteen 2035 mennessä: esimerkiksi terveydenhuollossa metaversumi voisi mahdollistaa immersiivisen telelääketieteen ja virtuaaliterapian, ja teollisuudessa virtuaalitehtaat voisivat optimoida tuotantoa, koulutusta ja etätyöskentelyä. Myös luova teollisuus voi kasvaa virtuaalisen sisällön kautta muun muassa muoti- ja pelialoilla, kun brändit löytävät tiensä metaversumiin.

Lisää Tun väitöskirjasta voi lukea tästä artikkelista: Teollisuus 5.0 on ihmiskeskeisyyden vallankumous – viisi asiaa, jotka meidän tulisi tietää siitä.

Xinyi Tun väitös Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulusta, konetekniikan laitokselta "Industrial Metaverse: Revolutionizing Industry 5.0 with Digital Twins and Extended Reality" pidetään perjantaina 13.9.2024 klo 12. Lisätietoja tapahtumasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Xinyi Tu
xinyi.tu@aalto.fi
p. 050 302 2076

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Nimitys: Tiina Alahuhta-Kasko Aalto-yliopiston hallituksen jäseneksi5.12.2024 11:10:15 EET | Tiedote

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea on valinnut kauppatieteiden maisteri Tiina Alahuhta-Kaskon yliopiston hallituksen uudeksi jäseneksi 1.1.2025 alkaen. Hallituksen jäsenten kausi on kolmevuotinen. Alahuhta-Kasko on Marimekko Oyj:n toimitusjohtaja ja toiminut yhtiössä erilaisissa johtotehtävissä vuodesta 2005 alkaen. Tiina Alahuhta-Kasko tuo Aalto-yliopiston hallitukseen laajaa käytännön kokemusta liike-elämästä ja johtamisesta sekä monialaisesta yritys-yliopisto-yhteistyöstä ja erityisesti luovien alojen kytkemisestä liiketoimintaan. Tiina Alahuhta-Kaskolla on kauppatieteiden maisterin tutkinto Helsingin kauppakorkeakoulusta sekä CEMS Global Alliancen myöntämä CEMS Master in International Management -tutkinto. Hän on suorittanut johtamiskoulutusohjelmia Harvard Business Schoolissa sekä IMD Business Schoolissa. Hän toimii hallituksen jäsenenä muun muassa Finnairissa ja Climate Leadership Coalition -verkostossa. Hän on IMD Business Schoolin Foundation Boardin jäsen, Aalto-yliop

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye