Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Varaamo avaa Helsingin kaupungin tilat kuntalaisten käyttöön

Jaa

Helsingin kaupungin tilavarauspalvelu, Varaamo, on uudistunut ja kasvattaa suosiotaan. Palvelu tarjoaa monipuolisen valikoiman kaupungin julkisia tiloja ja laitteita asukkaiden ja yhteisöjen käyttöön. Kaupunkilaiset tekevät jo yli 10 000 varausta joka kuukausi. 

Kaksi nuorta henkilöä tutustumassa Varaamo-palvelun valikoimaan puhelimen näytöltä.
Maija Astikainen

Helsinki on edelläkävijä julkisten tilojen avaamisessa kuntalaisten käyttöön. Tekemällä varauksen Varaamo-palvelussa, osoitteessa varaamo.hel.fi, yksittäinen asukas tai helsinkiläinen yhteisö voi käyttää kaupungin tiloja ja laitteita maksutta tai edulliseen hintaan. Oma koti tai yhdistyksen tilat eivät usein ole riittävän kokoiset suuremman ryhmän yhteiseen kokoontumiseen. Myöskään kaikkien laitteiden hankkiminen omaksi ei ole tarkoituksenmukaista, jos käyttötarve on hyvin satunnainen.

– Tämä on avoin kutsu helsinkiläisille tulla käyttämään kaupungin tiloja ja laitteita. Tilamme eivät ole koko ajan kaupungin omassa käytössä, vaan niissä on tilaa myös asukkaiden ja yhteisöjen toiminnalle, toteaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Juha Ahonen.

Mahdollisuuksia harrastustoiminnan ja tapahtumien järjestäjille

Helsinki pyrkii strategiassaan joustavaan tilojen käyttöön. Kaupunki haluaa helpottaa tilojen ja alueiden käyttöä tapahtumiin ja kulttuuritoimintaan ja keventää sääntelyä. 

– Puhumme tilojen asukaskäytöstä, kun kaupungin tilojen käyttäjinä ovat asukkaat ja yhteisöt. Monet järjestöt, yhdistykset ja muut tahot hyödyntävät kaupungin tiloja ja tarjoavat niissä monenlaista harrastustoimintaa kaupunkilaisten iloksi. Säännöllistä, viikoittaista toimintaa varten tilavarauksen voi tehdä Varaamossa koko kaudelle, kertoo Ahonen. 

Varaamosta löytyy sopivia tiloja sisällä ja ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin. Muutaman kymmenen hengen tapahtuman järjestäminen onnistuu esimerkiksi kirjaston auditoriossa, nuorisotalon monitoimitilassa tai koulun ruokasalissa. Enintään 200 hengen ulkotapahtumiin Varaamosta voi varata puistoalueita, aukioita ja esiintymislavoja ilman erillistä lupamenettelyä. Näistä tapahtumista vastaa tilan varaaja. 

– Toivomme, että tapahtumapaikkojen varaaminen helposti netistä innostaa kaupunkilaisia järjestämään uusia ja kiinnostavia tapahtumia eri puolilla kaupunkia, sanoo Ahonen.

Tiloja ja laitteita työhön ja vapaa-aikaan

Varaamon valikoimassa on monipuolisesti tiloja ja laitteita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Suurin osa tiloista on maksuttomia. Kirjastojen ja nuorisotalojen kokoustilat ovat jo monen kaupunkilaisen tiedossa. Etenkin opiskelijat hyödyntävät näitä maksuttomia tiloja ryhmätöihin ja työskentelyyn. Taloyhtiön kokoukselle, lasten syntymäpäiväjuhliin ja muihin tilaisuuksiin sopiva tila voi löytyä aivan oman kodin läheltä.

Varaamossa olevat studio- ja bänditilat sekä digipelaamiseen tarkoitetut tilat ovat suosittuja. Kesäkaudella Varaamosta löytyy mökkejä, kokoushuviloita, puutelttoja ja saunoja helsinkiläisten vapaa-ajanviettoon. Kaupungin ulkotenniskenttiä pystyy myös varaamaan Varaamosta, joten paikan päälle ei tarvitse mennä jonottamaan.

Kirjastoissa on kattava valikoima erilaisia laitteita, soittimia ja välineitä. Niiden käyttö on kaupunkilaisille maksutonta, materiaali- ja tulostusmaksuja lukuun ottamatta. Valokuvien digitalisointi, 3D-tulostaminen, ompelukoneen ja muiden laitteiden käyttö on mahdollista Keskustakirjasto Oodin lisäksi myös useassa muussa kirjastossa eri puolilla kaupunkia. 

Yli 10 000 varausta kuukaudessa

Varaamo sai alkunsa kuntien yhteisprojektista vuonna 2015. Monet kunnat ovat jatkaneet pilotin tuloksena syntyneen varausjärjestelmän kehittämistä ja tarjoavat digitaalista tilavarauspalvelua Varaamo-nimen alla. Helsinki sulki vanhan Varaamon ja otti käyttöön uudelle alustalle rakennetun palvelun keväällä 2024.

Helsinkiläiset tekevät Varaamossa jo yli 10 000 varausta joka kuukausi. Uudistuneen Varaamon käyttäjämäärät ovat kasvussa. Tilojen ja laitteiden valikoima laajenee, kun yhä useampi kaupungin toimipiste saa Varaamon käyttöönsä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi nuorta henkilöä tutustumassa Varaamo-palvelun valikoimaan puhelimen näytöltä.
Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

UMO Helsinki Jazz Orchestras små ensembler turnerar för första gången i biblioteken i Helsingfors17.9.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Jazz spelas i biblioteken i Helsingfors den 24–26 september 2024, när Finlands enda yrkesorkestra som specialiserar sig på jazzmusik UMO Helsinki Jazz Orchestra gör en biblioteksturné med sex konserter runt om i staden. UMO Helsinki Ensembler, små ensembler som består av musikerna i UMO, uppträder på biblioteken i Berghäll, Stapelstaden, Malm, på Richardsgatan, i Hertonäs och på centralbiblioteket Ode.

UMO Helsinki Jazz Orchestran pienyhtyeet ensimmäistä kertaa kiertueelle Helsingin kirjastoihin17.9.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Jazz soi Helsingin kirjastoissa 24.–26. syyskuuta 2024, kun Suomen ainoa jazzmusiikkiin erikoistunut ammattilaisorkesteri UMO Helsinki Jazz Orchestra jalkautuu kuusi pienyhtyekonserttia käsittävälle kirjastokiertueelle ympäri kaupunkia. UMOn soittajista kootut pienyhtyeet eli UMO Helsinki Ensemblet esiintyvät Kallion, Tapulikaupungin, Malmin, Rikhardinkadun ja Herttoniemen kirjastoissa sekä keskustakirjasto Oodissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye