Oulun yliopisto

”Jos puhumme vain biodiversiteetistä, käsityksemme on lähtökohtaisesti riittämätön” – Geodiversiteetti täydentää luonnon monimuotoisuutta

Jaa

Geodiversiteetti viittaa maapallon pintaosien elottoman luonnon monimuotoisuuteen, joka kattaa maaperän, kivilajit, pinnanmuodot, vesistöt ja myös maiseman. Tuore väitöstutkimus korostaa tutkimusmaailmassa yhä enemmän keskustelua herättävän geodiversiteetin merkitystä luonnon monimuotoisuuden ymmärtämisessä ja sen hyödyntämistä luonnonsuojelussa. 6. lokakuuta on Unescon kansainvälinen geodiversiteetin päivä.

Esimerkissä geodiversiteetin kartoittaminen georunsautena 1-km ruuduissa Euroopassa. Georunsaus koostuu yksittäisten geologisten (kallioperä+maaperä), geomorfologisten ja vesistöihin liittyvien kohteiden määrästä ruudulla. Kuva Maija Toivasen johtamasta tutkimuksesta.
Esimerkissä geodiversiteetin kartoittaminen georunsautena 1-km ruuduissa Euroopassa. Georunsaus koostuu yksittäisten geologisten (kallioperä+maaperä), geomorfologisten ja vesistöihin liittyvien kohteiden määrästä ruudulla. Kuva Maija Toivasen johtamasta tutkimuksesta.

Geodiversiteetti ja biodiversiteetti kietoutuvat toisiinsa

FM Maija Toivasen väitöstutkimus tarkastelee geodiversiteetin ja biologisen monimuotoisuuden välistä yhteyttä Suomessa ja Euroopassa. Tulokset osoittavat, että geodiversiteetiltään rikkaat alueet ovat usein myös biodiversiteetiltään runsaita. Tämä korostaa, että monimuotoiset maankamaran piirteet luovat suotuisat olosuhteet monille eliölajeille. “Jos puhumme vain biodiversiteetistä, käsityksemme on lähtökohtaisesti riittämätön. Geodiversiteetti ei ole kuitenkaan vain tausta, jolla lajit kukoistavat, vaan se on olennainen osa luonnon monimuotoisuutta ja luonnonjärjestelmiä,” Toivanen muistuttaa. Ihmistoiminta, kuten maankäyttö ja rakentaminen, uhkaa geodiversiteettiä, jonka ennallistaminen voi olla erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Geodiversiteetti tarjoaa ihmisille myös aineettomia ekosysteemipalveluja. Kauniit maisemat ovat usein ensimmäinen asia, jonka huomaamme luonnossa. Mielenkiintoiset maastonmuodot, kuten jääkauden muovaamat harjut ja vesiputoukset houkuttelevat esimerkiksi matkailijoita.

Geodiversiteettiä ei vielä arvioida systemaattisesti

Geodiversiteetin mittaamisen menetelmät eivät ole vielä vakiintuneet, mikä on tehnyt sen systemaattisen arvioinnin ja vertailun haasteelliseksi. Toivasen tutkimus esittelee uusia tapoja mitata geodiversiteettiä ja tarjoaa ensimmäisen koko Euroopan laajuisen geodiversiteettiä kuvaavan aineiston.

“Vapaasti saatavilla oleva aineisto mahdollistaa vertailukelpoisen tutkimuksen, josta saatu tieto auttaa esimerkiksi geodiversiteetin sisällyttämisessä luonnonsuojeluun,” Toivanen selventää tutkimuksensa merkitystä.

Geodiversiteetin rooli luonnonsuojelussa

Tutkimus korostaa tarvetta sisällyttää geodiversiteetti nykyisiin luonnonsuojelutoimiin. Toivanen havaitsi tutkimuksessaan, että suurempi geodiversiteetti Suomen järvien ja jokien valuma-alueilla lisäsi vesistöjen biodiversiteettia. "Testasimme geodiversiteetin ja vesikasvien monimuotoisuuden välistä suhdetta lähes 300 järvessä ja joessa," Toivanen lisää.

Havaittu yhteys viittaa siihen, että suojelutoimenpiteitä suunniteltaessa tulisi huomioida laajoja alueellisia kokonaisuuksia, kuten kokonaisia valuma-alueita. Suojelemalla geodiversiteettiä voidaan samalla edistää biodiversiteetin säilymistä. Geodiversiteetiltään runsaat alueet voivat toimia tärkeinä suojapaikkoina muuttuvassa ilmastossa eri kasveille ja eläimille.

”On kuitenkin tärkeää muistaa, että geodiversiteetti on arvokas osa luontoa itsessään, ja sen kartoitus ja suojelu ovat tärkeitä riippumatta siitä, miten se vaikuttaa biodiversiteettiin,” Toivanen painottaa.

Väitöskirja verkossa

Filosofian maisteri Maija Toivanen väittelee Oulun yliopistossa pe 20.9.2024. Maantieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Quantitative geodiversity assessment in biodiversity investigations (Geodiversiteetin kvantitatiivinen arviointi biodiversiteetin tutkimuksessa). Vastaväittäjänä toimii dosentti Sonja Kivinen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena dosentti Janne Alahuhta Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L10 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maija Toivanen, väitöskirjatutkija, Oulun yliopisto, maantieteen tutkimusyksikkö: 0503492472, maija.toivanen@oulu.fi
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulu Mining School 10 vuotta – juhlaviikko 16.–20.9. kokoaa kaivannaisalan Ouluun pohtimaan yhteistyön lisäämistä Pohjois- ja Itä-Suomessa – yleisölle luentoja ja avoimet ovet minirikastamoon4.9.2024 09:31:44 EEST | Tiedote

Kaivostoiminnan tutkimuksen ja koulutuksen merkitys on korostunut viime vuosina merkittävästi vihreän siirtymän kasvavien raaka-ainetarpeiden, ja Suomessa meneillään olevan malminetsintäbuumin myötä. Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan kaivannaisalan tutkimusyksikkö järjestää menestyksekkään kymmenvuotisen kaivannaisalan tutkimuksen ja koulutuksen kunniaksi Oulun Mining School -gaalaviikon 16.–20.9.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye