Etelä-Savon ELY-keskus

1260 ukrainalaista siirtynyt kuntalaisiksi Etelä-Savossa

Jaa

Tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia on siirtynyt kuntalaisiksi jokaisessa Etelä-Savon kunnassa. Eniten ukrainalaisia maakunnassa on sijoittunut Mikkeliin ja toiseksi eniten Pieksämäelle. Yhteensä tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia on siirtynyt kuntiin 1260.

Pieni taajama, jossa on muutamia taloja. Etualalla vesistö ja laiva
Pieni taajama

Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä 519 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista siirtyi kuntiin, loput 741 ovat siirtyneet vuonna 2023. Lisäksi Etelä-Savossa vastaanottokeskusten kirjoilla oli 2024 elokuussa 981 ukrainalaista, jotka eivät ole vielä siirtyneet kuntiin.

Tilapäistä suojelua saavat voivat hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta, kun he ovat asuneet Suomessa vuoden. Euroopan unionin neuvosto päätti kesäkuussa jatkaa tilapäistä suojelua 4.3.2026 asti.

- Tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten lisäksi Etelä-Savoon on tulossa 31 henkilöä Suomen tämän vuoden pakolaiskiintiöstä, joka on 500, kertoo johtava asiantuntija Mari Roikonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta. Vuoden 2024 kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta on sovittu Mikkelin, Pieksämäen, Savonlinnan ja Hirvensalmen kanssa ja he saapuvat aikaisintaan lokakuussa, hän hahmottelee.


Yksin maahan tulleet alaikäiset lapset ja nuoret


Kesäkuussa 2023 avattiin Savonlinnaan Maahanmuuttoviraston kilpailuttamana 21-paikkainen alaikäisten vastaanottoyksikkö, jota ylläpitää Solum Yhtiöt Aves Oy. Alaikäisyksikkö on tarkoitettu yksin maahan tulleille alaikäisille lapsille ja nuorille. Oleskeluluvan saatuaan lapset ja nuoret siirtyvät hyvinvointialueen kilpailuttamaan perheryhmäkotiin. Savonlinnassa perheryhmäkoti on aloittanut toimintansa maaliskuussa 2024 ja sitä ylläpitää Medivida Oy.


Valtion korvaukset kunnille ja hyvinvointialueelle


Kunnille korvataan pakolaisten vastaanotosta aiheutuneita kustannuksia. Etelä-Savon ELY-keskuksella on voimassa olevat sopimukset kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä kaikkien Etelä-Savon 12 kunnan kanssa. Sopimus on kunnan ja ELY-keskuksen välinen sopimus, jonka perusteella kunta saa valtiolta laskennallista korvausta pakolaisten vastaanotosta syntyneisiin kustannuksiin.

Kunnille ja hyvinvointialueelle maksettavat korvaukset jakautuvat laskennallisiin korvauksiin ja toteutuneiden kulujen mukaan maksettaviin korvauksiin. Korvaukset on tarkoitettu kunnassa ohjaukseen ja neuvontaan sekä muuhun kotoutumista tukevaan toimintaan ja hyvinvointialueella kotoutumista edistävien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen. Lisäksi peruspalvelujen järjestämistä rahoitetaan valtionosuuksilla.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Kangasniemen Pukkiselän tilaa parannetaan vedenpintaa nostamalla22.8.2024 10:10:42 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus aloittaa kunnostustyöt arvokkaalla lintuvesikohteella Kangasniemen Pukkiselällä. Pukkiselkää kunnostetaan rakentamalla pohjapato Pukkiselän ja Tiplammen väliseen uomaan, Luusniementien välittömään läheisyyteen. Pohjapadon tarkoitus on pidättää vettä järvessä kuivimpina aikoina ja ehkäistä näin järven umpeenkasvua. Hanke toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka rahoittaa ympäristöministeriö. Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt vesilain mukaisen luvan pohjapadon rakentamiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye