Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varhan aluehallitus 10.9.2024: Maksuton ehkäisy jatkossa alle 20-vuotiaille

Jaa

Palveluverkko hyväksyttiin kokouksessa muutosesityksen mukaisesti ja asiasta lähetetään erillinen tiedote. Aikuiset rajataan ensi vuoden alusta lähtien säästösyistä ilmaisen ehkäisyn ulkopuolelle. Peruukki- ja rintaproteesipalveluiden kattohintoja päätettiin korottaa.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Aluehallitus hyväksyi maksuttoman ehkäisyn jatkumisen alle 20-vuotiaille 1.1.2025 lähtien. Siten ensi vuoden alusta lähtien 20–25-vuotiaat aikuiset rajataan osana Varhan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa maksuttoman ehkäisyn ulkopuolelle. Maksuttoman ehkäisyn tilanteesta ja kustannuksista tehtävästä selvityksestä tehtiin päätös kesäkuussa tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman käsittelyn yhteydessä. Aluehallitus teki ehkäisyn ikärajoituspäätöksen saadun selvityksen pohjalta.

Hyvinvointialueiden saama valtion rahoitus on yleiskatteellista eli hyvinvointialueet voivat itse päättää siitä, miten ja mihin rahat käytetään. Hyvinvointialue vastaa kuitenkin sille lailla säädettyjen tehtävien hoitamisesta, eikä maksuton ehkäisy ole lakisääteinen palvelu. Jos maksuton ehkäisy olisi lakisääteinen palvelu, siihen saataisiin valtiolta rahoitus.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kuluvan vuoden alijäämän ennakoidaan nousevan yli 160 miljoonaan euroon. Hyvinvointialue on aloittanut runsaasti erilaisia toimenpiteitä alijäämän kasvun pysäyttämiseksi tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman mukaisesti. Tässä taloudellisessa tilanteessa Varhan on palveluita järjestettäessä välttämätöntä asettaa lakisääteiset tehtävät ensisijaiseksi. 

Apuvälineiden hintakattoihin korotuksia

Peruukki- ja rintaproteesipalvelun kattohintoihin hyväksyttiin vuoden 2024 hyvinvointialueindeksin 2,23 prosentin korotukset.  Lupajärjestelmän mukaiseen palveluun hakeutunut ja hyväksytty palveluntuottaja ei voi hinnoittelussaan ja laskutuksessaan hyvinvointialueelle ylittää lupajärjestelmän mukaisen palvelun kattohintaa. Rintaproteesiasiakkaita Varhalla on vuosittain noin 570 ja peruukkipalvelulla noin 560. Palvelut ovat lakisääteisiä.

Käsittelyssä kolme valtuustoaloitetta

Aluehallitus käsitteli kolme valtuustoaloitetta. Kuukausittaisen linja-autokortin myöntämisen kuntouttavan työtoiminnan piirissä oleville henkilöille ei olisi yhdenvertainen tapa toimia, koska vain osa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaista pystyy hyödyntämään julkisia kulkuneuvoja. Föli-alue on ainoa, jossa asiakkaiden osalta ehdotetussa mallissa olisi yhdenvertainen tapa.  Valtuustoaloite miinanraivaajien maksuttomista kotona asumista tukevista palveluista palautettiin käsiteltäväksi.

Valtuustoaloitteeseen Varhan henkilöstölle järjestettävästä koulutuksesta sateenkaarisenioreiden ja -vammaisten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa todettiin, että tarve henkilöstön osaamisen lisäämiseen sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tukemiseksi koko elämänkaaren aikana on pitkäkestoista, jonka vuoksi teemaan liittyvää koulutusta tulee olemaan tarjolla Varhan sisäisessä koulutustarjonnassa säännöllisesti. Varhan asiantuntijoiden mukaan osaaminen on sateenkaarisenioreiden sekä -vammaisten osalta kehittynyt jo paljon viimeisten vuosikymmenten aikana. Aloitteet merkittiin loppuun käsitellyiksi ja aluehallitus hyväksyi myös asialistan 25.9.2024 kokoontuvalle aluevaltuustolle.

Palveluverkkopäätöksestä lähetetään erillinen tiedote. Uusia virkoja käsittelevä pykälä 301 palautettiin valmisteluun. Muut kuin tässä mainitut asiat päätettiin esityslistan mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye