Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: Ministeri Mykkänen puhuu luottamuksen palauttamisesta, mutta mikä oikeasti on muuttunut?

Jaa

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kommentoi ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen tiedotustilaisuutta pettyneenä. Virran mukaan Mykkänen osoittaa samaa johtajuuden puutetta, mitä kokoomukselta on jo koko hallituskauden ajan totuttu näkemään.

Virta peräänkuulutti aiemmin tiistaina Mykkäseltä vastauksia siihen, vaatiiko tämä suojavyöhykkeitä lakiin vai ei. Nyt Mykkänen kommentoi, että metsäyhtiöiden vastuullisuustoimia ei viedä lakiin saakka.

– Ministeri sanoo, että ei voi olla niin, että jos jotain on luvattu, niin lupausta ei pidetäkään. Mutta huomasiko hän, että niinhän tässä juuri on tapahtunut? Metsäyhtiöt ovat ennenkin luvanneet toimia vastuullisesti, mutta kuinkas kävikään? Virta kysyy. 

Virran mukaan pelkkä tiedon tai lupausten lisääminen ei siis riitä, jos asenne ei muutu, ja siksi luonnon tuhoamisesta pitäisi tehdä yksinkertaisesti niin kallista ja kannattamatonta, että kynnys törkeälle piittaamattomuudelle nousee. 

– Nyt jo on luvattu kehittää metsäalan paikkatietojärjestelmiä, mutta mitä se auttaa, jos olemassa olevasta tiedosta ei vain välitetä, kuten Hukkajoella tapahtui, Virta pohtii.

– Tämä sama kokoomuksen kuvio on käynyt jo tutuksi: kaunopuheita kyllä riittää mutta missä ovat todelliset teot? En haluaisi oppositiojohtajana joutua kerta toisensa jälkeen peräänkuuluttamaan kokoomukselta johtajuutta, mutta kun kokoomus ei taaskaan pysty vakuuttamaan, niin en voi kuin ihmetellä, missä on hallituspuolueen vastuunkanto. Hallitus ja kokoomus väistävät nyt omaa vastuutaan. Mitä he ovat valmiita tekemään, jos eivät lainsäädäntöä silloin, kun sitä tarvitaan? Virta kysyy.  

Erityisen hämmentävää Virran mielestä on se, että jos kerran suojakaistojen jättäminen raakkujokien rantaan on jo vallitseva käytäntö, niin sen vahvistaminen lailla ei pitäisi olla ongelma. 

– Vai onko sittenkin niin, että suurimmassa osassa tapauksia metsät hakataan aina joen rantaviivaan saakka, ja lakimuutos tulisi metsäteollisuudelle kalliiksi? Siltä tämä nyt haiskahtaa, koska eikö muuten olisi hyvä ja oikein varmistaa suojakaistojen noudattaminen lain avulla, Virta ihmettelee. 

– Suoraan sanottuna vaikuttaa siltä, että Mykkänen kutsui kaverit kahville ja myötäili heitä säilyttääkseen hyvät välit. Näyttää siltä, että metsäyhtiöt saapuivat paikalle valmiiden, yhtiöiden intressien mukaisten ehdotusten kanssa, ja ministeri hyväksyi ne mukisematta, vaikka hänen kuuluisi ilmasto- ja ympäristöministerinä ajatella suomalaisen luonnon eikä metsäteollisuuden yritysten etua, Virta tuikkaa. 

Virran mukaan vähintä, mitä ministeri Mykkänen voi nyt tehdä, on kutsua luontojärjestöt ja tutkijat mukaan työryhmään, jossa metsäalan konkreettisia jatkotoimia tarkastellaan.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: Loppuuko perussuomalaisten suomalaisuuden puolustaminen luonnon kohdalla ja vaatiiko ministeri Mykkänen suojavyöhykkeitä lakiin vai ei?10.9.2024 12:11:31 EEST | Tiedote

Perussuomalaiset eivät näe syytä kirjata raakkujokien suojavyöhykettä lakiin. Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ihmettelee, miksi perussuomalaisilla ei riitä isänmaallisuutta kotimaisen luonnon puolustamiseen ja miksi kokoomus ei ole kertonut julkisesti, aikooko puolue esittää lakiin suojavyöhykkeitä, joita Vihreät ovat peräänkuuluttaneet. Virta painottaa, että suomalaista luontoa koskevat kysymykset ovat yhteisiä ja lähettää ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle terveisiä.

Kansanedustaja Krista Mikkosen terveiset ympäristöministerin ja metsäyhtiöiden päivän tapaamiseen: On aika laajentaa keskustelua raakusta metsätalouden ympäristövastuun varmistamiseen10.9.2024 09:41:50 EEST | Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen on kutsunut metsäalan suurimmat toimijat keskusteluun metsäalan vastuullisuudesta. Vihreiden kansanedustaja, entinen ympäristöministeri Krista Mikkonen pitää hyvänä, että keskustelua käydään. Samalla hän muistuttaa, että yhtiöiden vapaaehtoisten sitoomusten sijaan tarvitaan velvoittavaa lainsäädäntöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye