HUS

Pienten lasten RS-virusinfektioiden ehkäisy on alkamassa

Jaa

Suomessa on loka-marraskuussa alkamassa RS-virusta vastaan kehitetyn uudenlaisen vasta-aineen eli nirsevimabin antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Sen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen aiheuttamista imeväisikäisten vakavista sairastumisista ja sairaalahoidoista.

RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on maailmanlaajuisesti yleisin sairaalahoitoon johtavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. Suomessa sairaalahoitoon joutuu RSV-infektion vuoksi vuosittain noin 1000 alle yksivuotiasta lasta.  Vakavan RSV-taudin ja siitä johtuvan sairaalahoidon riski on suurimmillaan alle 3 kuukauden ikäisillä lapsilla, joista noin 15 % joutuu sairaalahoitonsa aikana tehohoitoon. 

Nirsevimabi ehkäisee tehokkaasti RSV-infektioita 


RSV-infektion ehkäisemiseksi on viime vuosina kehitetty pitkävaikutteinen vasta-aine nirsevimabi, joka annetaan yhtenä pistoksena lihakseen. Se voidaan antaa jo vastasyntyneelle, ja se antaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakauden ajaksi. Valmiste on hyvin turvallinen, ja se ollut käytössä talven 2023–2024 aikana useissa maissa, joissa se on estänyt 80–90 % RSV:n aiheuttamista sairaalahoidoista. 

Vastasyntyneille vasta-aine annetaan synnytyssairaalassa  


Suomessa nirsevimabia tarjotaan talvikaudella 2024–2025 kaikille RSV-epidemian aikana syntyville lapsille sekä niille, jotka ovat epidemian alkaessa alle 3 kuukauden ikäisiä. Tämän lisäksi nirsevimabia tarjotaan tiettyihin vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille.  

HUSissa vastasyntyneet saavat valmisteen kotiinlähtötarkastuksen yhteydessä synnytyssairaalassa.   

Uudellamaalla Helsinki ja hyvinvointialueet valmistelevat nirsevimabin antamista niille alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille, jotka eivät ole saaneet sitä synnytyssairaalassa sekä riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toimialajohtaja Jari Petäjä, p. 050 428 6630, jari.petaja@hus.fi
osastonylilääkäri, lasten infektiolääkäri Tea Nieminen, p. 050 428 7406, tea.nieminen@hus.fi
HUS Lasten ja nuorten sairaudet

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye