Suomen Metsästäjäliitto ry

Hyvä haukku hiljeni – susi oli Manulle armoton

Jaa

Teppo Siren oli torstaina 5. syyskuuta 2024 treenaamassa nuorta hirvikoiraansa Manua Jämijärvellä. Reilun tunnin hyvän haukunnan jälkeen koira hiljeni. Manu ei ollut ennen yksinään haukkunut hirveä, tämä oli sen ensimmäinen oma löytö.

Susien tappama koira
Sudet tappoivat Teppo Sirenin harmaa norjanhirvikoira Manun tämän ensimmäiseltä hirvihaukulta 5. syyskuuta 2024 Jämijärvellä. Kuva Teppo Sirenin kotialbumista

– Kun Manun haukku loppui, näin tutkasta, että se siirtyi vähän silloin tällöin, ja ajattelin, että se ei viitsi haukkua vaan katselee hirveä.

Odottelun jälkeen Teppo päätti hakea Manun pois. Koira löytyi, mutta Manuksi sen tunnisti vain päästä.
– Manu oli aika lailla eri näköinen kuin aamulla. Siltä oli revitty nahka päältä ja sisuskaluja oli syöty.

Manun, kuten monen metsästyskoiran kohtaloksi koitui sudet.
– Saan tietysti jonkun korvauksen valtiolta, mutta se raha on minulle yksi lysti. Koiran kärsimykset, kun siltä elävänä revitään nahka päältä ja syödään, on ollut mielettömät. Mietin, mitenhän kauan se kärsi, Teppo sanoo hiljaisella äänellä.

Myös pitkäjänteinen työ metsästyskoiran kouluttamiseksi valui hukkaan.
– En ymmärrä, miksi kukaan ei puutu tähän, että sudet syövät koiria elävältä. Ajattelevatko viranomaiset, että kun kuolleesta koirasta saa maksun, koiranomistaja on tyytyväinen, hän kysyy.

Tepolla on ollut monta hyvää koiraa, mutta Manussa oli ainesta yhdeksi parhaimmista. Se ei pyörinyt jaloissa saappaita kiillottamassa, vaan lähti heti menemään.
– Hyvä hirvikoira jaksaa haukkua, eikä ole liian painostava, vaan pystyy hallitsemaan ja pitämään hirven paikallaan. Valitettavasti se taitaa olla susille kuin kutsu lounaalle, Teppo pohtii.

Hän on metsästänyt vuodesta 1972, ja ensimmäisen hirvikoiransa hän otti vuonna 1981.
– Minua harmitti, kun sulan maan aikana jahdissa hirvi ei kaatunut, eikä pystytty selvittämään, tuliko haavakko vai huti. En tiennyt hirvikoirista mitään, mutta ensimmäinen koirani – todella ruma harmaa norjanhirvikoira – oli erinomainen ja opetti minua, hän muistelee.

Manun kohtalo tuli täytenä yllätyksenä, vaikka riistakamerassa kesällä näkyi susi. Hirvijahdista Teppo ei silti ole aikeissa luopua, se on hänelle elämä.
– Se on hienoa yhdessäoloa. Olemme jo aika iäkästä porukkaa, meillä on aikaa istua nuotiolla juttelemassa, ei ole kiirettä.

Hirviporukan mukaan lähtee Tepon vanhempi koira Moona.
– Minulla on aina ollut varmistuksena nuori koira, jotta pystyn menemään hirvijahtiin, vaikka vanhemmalle koiralle tapahtuisi jotain.

Varalla ollutta nuorta Manua ei enää ole. Onneksi kokenutta Moonaa ei tarvitse treenata, sitä voi säästää jahtiin. Kotona tarhassa odottaa 3 kuukautta vanha pentu Taru.

– Saa nähdä, onko Tarusta hirvikoiraksi. Vien sen syksyllä kaadolle, Teppo suunnittelee.


Tiesitkö tämän koiravahingon korvaamisesta:

Metsästyskaudella 2023-2024 sudet raatelivat tai tappoivat 66 metsästyskoiraa metsästäjien epävirallisen ilmoitusjärjestelmän mukaan. Syksyllä aktiivisimman jahtikauden aikaan metsästyskoiria joutuu suden suuhun jopa joka toinen päivä. Koirien käyttö vähenee vuosi vuodelta susien määrän kasvaessa, sillä luonnollisesti koiranomistajat pyrkivät suojelemaan koiriaan susilta. Silti vahinkoja tapahtuu.

Jos susi tappaa koiran, on siitä mahdollisuus saada rahallista korvausta. Suden aiheuttamasta koiravahingosta tulee ilmoittaa viipymättä vahinkopaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Näin tieto vahingosta päätyy myös riistavahinkorekisteriin.

Toimi näin petovahingon sattuessa

  • Ilmoita pedon aiheuttamasta vahingosta heti vahinkokunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilölle. Ilmoita myös poliisille.
  • Varo jälkien peittymistä.
  • Ota kuvia.
  • Tallenna puhelimeesi valmiiksi maaseutuviranomaisten yhteystiedot ja hakulomake ruokavirasto.fi sekä riistanhoitoyhdistysten yhteystiedot riista.fi
  • Koiran käypä arvo finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180834

Lisätietoja: 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Koiran pentu
Kolme kuukautta vanha jämtlanninpystykorva Taru pääsee tänä syksynä ensimmäistä kertaa kaadolle
Kuva Teppo Sirenin kotialbumista
Lataa

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Metsästäjät erittäin pettyneitä valtion suurpetopolitiikkaan19.8.2024 16:25:40 EEST | Tiedote

Karhun metsästys alkaa tiistaina 20. elokuuta 2024 ainoastaan poronhoitoalueella. Muualla Suomessa karhua ei metsästetä Suomen suurpetopolitiikan ajauduttua umpikujaan. Riistakeskus eväsi lähes kaikki karhun pyynnin poikkeuslupahakemukset ja myönsi vain yhden poikkeusluvan. Lieksaan myönnetystä karhuluvasta kuitenkin valitettiin ja hallinto-oikeus asetti luvan toimeenpanokieltoon. Myös susien ja ilvesten kannanhoidollinen metsästys on estynyt.

Metsästäjäliiton poikkeusluvan piiriin hakeutumalla on tulevalla metsästyskaudella 2024-2025 mahdollista käyttää rajatulla alueella keinovaloa ja yötähtäimiä valkohäntäpeuran metsästyksessä5.8.2024 15:07:01 EEST | Tiedote

Metsästäjät ovat jo usean vuoden ajan pyrkineet tehostetusti pienentämään valkohäntäpeurojen määrää tihentymäalueella. Edellisien vuosien tapaan valkohäntäpeuran kaatolupien haltijat voivat hakeutua Metsästäjäliiton Suomen riistakeskukselta saaman keinovalon ja yötähtäimen käytön poikkeusluvan piiriin peuran tihentymäalueilla metsästyskaudella 2024-2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye