SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Saimaan kanavan vuokra-alueen työntekijöiden turvallisuus pystyttävä varmistamaan

Jaa

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan uusnatsistisen ja puolisotilaallisen venäläisryhmittymän toiminnasta Saimaan kanavan läheisyydessä. Kymäläinen on jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja painottaa, että kanavan huolto- ja kunnossapitotyöstä vastaavien suomalaistyöntekijöiden turvallisuus on pystyttävä turvaamaan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Venäläinen puolisotilaallinen Rusitš-joukko on ilmoittanut aloittaneensa tiedustelu- ja valvontatoimet Venäjän ja Suomen rajalla. Ryhmän on paikannettu liikkuneen todennäköisesti myös Saimaan kanavan Rättijärven sulun luona. Tämänhetkinen turvallisuustilanne ja viimeaikaiset mediatiedot huomioiden herää kysymys siitä, kuinka turvallista suomalaisten työntekijöiden on tehdä kanavan kunnossapitotoimenpiteitä, jos aseistautunut ja todistetusti vaarallinen ryhmittymä partioi sen läheisyydessä, Kymäläinen kertoo.

Saimaan kanavasta lähes puolet sijaitsee Venäjältä vuokratulla alueella. Vuokrasopimuksen mukaan Suomi sitoutuu pitämään vuokra-alueen asianmukaisessa kunnossa. Vaikka Suomen ja Venäjän välinen raja on tällä hetkellä vallitsevan tilanteen vuoksi suljettu, tarvittavia huoltotoimenpiteitä tehdään.

Huoli aseistautuneen ryhmittymän toiminnasta on Kymäläisen mukaan perusteltu. Sen jäseniä on osallistunut taisteluihin Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien, ja osaa heistä syytetään jopa sotarikoksista Ukrainassa.

Kymäläinen korostaa, että Suomen on pystyttävä varmistamaan, että suomalaiset työntekijät ovat vuokra-alueella turvassa. Näin samalla varmistetaan se, että kunnossapitotoimet voivat edelleen jatkua suunnitelman mukaan.

– Jo nyt osa kanavan kunnossapitoon vuokra-alueella osallistuneista työntekijöistä perustellusti pohtii, uskaltavatko he lainkaan mennä Venäjän puolella sijaitsevalle vuokra-alueelle työtä suorittamaan. Tästä syystä olenkin jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä Saimaan kanavan vuokra-alueen kunnossapitotyön turvallisuuden varmistamiseksi vallitsevassa tilanteessa, Kymäläinen päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Karin ryhmäpuhe ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta10.9.2024 14:23:51 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies! Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko päivitetään perinteisesti kerran vaalikaudessa. Tämä on ollut tarpeellinen ja hyväksi havaittu tapa muodostaa hallituksen ja opposition yhteinen tilannekuva. Se on tärkeä osa ulko- ja turvallisuuspoliittista työskentelyä, jossa myös me opposition edustajat olemme päässeet parlamentaarisessa seurantaryhmässä tuomaan näkemyksiämme esiin. Seuraavaksi eduskunnassa tämä työ tulee valiokuntakäsittelyissä jatkumaan. Suomalaisen parlamentarismin hieno piirre on, että ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa on historiallisesti tehty yhdessä yli hallitus-oppositiorajojen toisiamme kuunnellen. Tämä on ollut pienelle kansakunnalle välttämätöntä. Aika, jota elämme, entisestään korostaa tämän perinteen jatkumisen tärkeyttä. Yleinen turvallisuuspoliittinen tilanne on ollut viime vuosina kovassa muutoksessa. Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan meille lähemmäs kuin vuosikymmeniin. Se on herättänyt my

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye