Suomen Punainen Risti SPR

Nedsatt muskelstyrka utsätter finländare också i arbetsför ålder för olyckor – testa din funktionsförmåga med några rörelser

Dela

Hos en betydande del av befolkningen har exempelvis rörligheten och muskelstyrkan försämrats så mycket att risken för olyckor ökar. Kampanjen Olycksfallsdagen påminner att man kan testa sin egen fysiska funktionsförmåga med enkla rörelser. Man kan minska sin risk för olyckor genom att motionera.

Foto: Jaakko Jaskari
Foto: Jaakko Jaskari

Problem med den fysiska funktionsförmågan och i synnerhet rörelseförmågan är vanligaste bland de äldsta åldersgrupperna, men människor i arbetsför ålder kan också lida av t.ex. nedsatt muskelstyrka i benen. THL:s undersökning Hälsosamma Finland från 2023 avslöjar exempelvis att var femte 55–64-årig kvinna och var tionde 55–64-årig man har det svårt att gå ner på huk.  

Finlands befolkning blir äldre, och i framtiden kommer allt fler att ha problem med funktionsförmågan. Hos äldre kan nedsatt fysisk funktionsförmåga också synas i form av balansproblem, som i sin tur ökar risken för olyckor i hemmet och på fritiden, såsom olika slags fallolyckor. Även om en fallolycka inte orsakar några skador kan det vara omöjligt att resa sig om musklerna i benen är i dåligt skick. Då måste man eventuellt larma akutvården att lyfta upp patienten.  

– Fallolyckor kan kännas pinsamma, men de kan också leda till allvarliga problem, såsom frakturer, också för människor i arbetsför ålder. Bet är bra för var och en av oss att röra sig mångsidigt och regelbundet, eftersom det upprätthåller och utvecklar vår fysiska funktionsförmåga och minskar risken för olyckor orsakade av nedsatt funktionsförmåga, säger Ansa Holm, verksamhetsledare för Osteoporosförbundet i Finland. 

Man kan utveckla sin funktionsförmåga redan i arbetsför ålder – och det lönar sig också!

En bra fysisk funktionsförmåga hjälper människan att klara sig självständigt hemma när man blir äldre, men den stöder också arbetstagarens vardag och ork i arbetet. Ju tidigare i sitt liv man börjar motionera, desto effektivare kan man förebygga problem med funktionsförmågan och fallolyckor när man blir äldre.

Det lönar sig att börja motionera på sin egen utgångsnivå genom att exempelvis promenera i naturen. När konditionen blir bättre kan man göra svårare övningar och öka farten. Man kan utveckla sin muskelstyrka i benen exempelvis på gymmet där ansträngningen ökas lite i taget. Stretching hjälper att öka rörligheten.  

– Man kan utveckla sin fysiska funktionsförmåga oberoende av sin ålder eller utgångsnivå. Det är aldrig för sent att börja, berättar Holm.

Kontrollera din egen funktionsförmåga

Man kan testa sin fysiska funktionsförmåga med hjälp av dessa enkla rörelser. Om rörelserna inte lyckas eller känns för utmanande är det bra att hitta lämpliga sätt att öka muskelstyrkan och förbättra balansen.

  • När du borstar tänderna stå stadigt så att den bakre fotens tår rör den främre fotens häl. Upprepa med båda fötter. 
  • Gå upp två våningar i trappan utan att stanna. 
  • Medan du väntar på att kaffet droppat klart gör du 10 knäböj i rad så att fingrarna rör golvet. Alternativt kan du stiga upp ur stolen med armarna korsade på bröstet. 
  • Stå med fötterna ihop när du tittar på tv. Böj dig framåt med en rak rygg och sträckta knän. Rör knävecken med händerna. 


Fler övningar hittar du I checklistan för fysisk funktionsförmåga utarbetad av Nätverket för olycksförebyggande arbete.

Olycksfallsdagens kampanj firas alltid runt fredagen den 13:e. I år firas kampanjen två gånger: i september 9–13.9 och i december 9–13.12. Kampanjen i september kulmineras fredagen den 13 september. Under kampanjen uppmuntras människor att fundera på hur var och en kan minska risker och förebygga olycksfall i arbetet, hemma och i trafiken. Kampanjen ordnas av Nätverket för olycksförebyggande arbete som bildas av organisationer, myndigheter och privata aktörer och koordineras av Finlands Röda Kors.

Läs mer om Olycksfallsdagens kampanj:
Planerare av hälsofrämjande arbete Anna Ranta, Finlands Röda Kors, tfn 040 480 6973 

Mer information om olyckor i hemmet, fallolyckor och frakturer:
Verksamhetsledare Ansa Holm, Osteoporosförbundet i Finland, tfn 050 303 8129  

Mer information om den fysiska funktionsförmågan:
Ledande sakkunnig Heli Valkeinen, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 029 524 7137 

Nyckelord

Bilder

Foto: Jaakko Jaskari
Foto: Jaakko Jaskari
Ladda ned bild

Information om utgivaren

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

Andra språk

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Orkanen i Filippinerna har tvingat nästan en miljon människor att lämna sina hem – Finlands Röda Kors stöder i biståndsarbetet8.11.2024 07:03:00 EET | Pressmeddelande

Finlands Röda Kors beviljar 150 000 euro ur sin katastroffond till biståndsoperationen i Filippinerna, där orkanen Kristine har orsakat omfattande förstörelse. Därtill anvisar Finlands Röda Kors en miljon euro till internationella Röda Korsets katastroffond, med vars stöd nödhjälpen kan sättas igång snabbt i motsvarande situationer på olika håll i världen.

Filippiinien hirmumyrsky on pakottanut lähes miljoona ihmistä jättämään kotinsa – Suomen Punainen Risti tukee avustustyössä8.11.2024 07:03:00 EET | Tiedote

Suomen Punainen Risti antaa katastrofirahastostaan 150 000 euroa avustusoperaatioon Filippiineillä, jossa hirmumyrsky Kristine on aiheuttanut laajaa tuhoa. Lisäksi Suomen Punainen Risti ohjaa miljoona euroa kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, jonka tuella hätäapu pystytään käynnistämään nopeasti vastaavissa tilanteissa eri puolilla maailmaa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye