Suomen Punainen Risti SPR

Työikäisilläkin suomalaisilla lihasvoiman puute altistaa tapaturmille – omaa toimintakykyä voi testata muutamalla liikkeellä

Jaa

Merkittävällä osalla väestöstä esimerkiksi liikkuvuus ja lihasvoima ovat heikentyneet niin, että tapaturmien riski kasvaa. Tapaturmapäivän kampanja muistuttaa, että omaa fyysistä toimintakykyä voi testata yksinkertaisilla liikkeillä. Tapaturmariskiä voi pienentää liikkumalla.

Kuva: Jaakko Jaskari
Kuva: Jaakko Jaskari

Fyysiseen toimintakykyyn ja erityisesti liikkumiseen liittyvät ongelmat ovat yleisimpiä vanhimmissa ikäryhmissä, mutta esimerkiksi alaraajojen lihasvoiman puutteita esiintyy jo työikäisillä. Esimerkiksi 55–64-vuotiaista joka viidennellä naisella ja joka kymmenennellä miehellä on vaikeuksia kyykistyä, selviää THL:n vuoden 2023 Terve Suomi -tutkimuksesta.  

Suomen väestö ikääntyy, ja tulevaisuudessa yhä useampi kärsii toimintakyvyn ongelmista. Ikääntyneillä heikentynyt fyysinen toimintakyky voi ilmetä myös tasapainovaikeuksina, ja se lisää riskiä koti- ja vapaa-ajan tapaturmille kuten kaatumisille ja putoamisille. Vaikka kaatuminen ei aiheuttaisi loukkaantumista, voi heikko alaraajojen lihaskunto estää nousemisen. Silloin voidaan tarvita ensihoitoa nostamaan kaatunut ylös lattialta.  

– Kaatuminen saattaa herättää nolostumisen tunteita, mutta siitä voi myös seurata vakavia ongelmia, kuten murtumia, myös työikäisille. Jokaisen kannattaa liikkua monipuolisesti ja säännöllisesti, koska se ylläpitää ja kehittää fyysistä toimintakykyä ja siten vähentää heikentyneestä liikkumiskyvystä johtuvia tapaturmia, sanoo Suomen Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm

Toimintakykyä voi ja kannattaa kehittää jo työikäisenä

Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa iäkkäänä selviytymään itsenäisesti kotona, mutta se tukee myös työikäisen arkea ja työssä jaksamista. Mitä aikaisemmin elämässään liikkumisen aloittaa, sitä tehokkaammin voi ehkäistä liikkumisen ongelmia ja kaatumistapaturmia vanhetessaan.

Liikkuminen kannattaa aloittaa omalta lähtötasolta vaikkapa kävelemällä maastossa. Harjoituksia voi vaikeuttaa ja nopeutta lisätä kunnon noustessa. Alaraajojen lihaskuntoa voi kehittää esimerkiksi kuntosalilla, jossa vastuksen määrää lisätään vähitellen. Venyttely auttaa lisäämään liikkuvuutta.  

– Fyysistä toimintakykyä voi kehittää missä iässä tahansa ja miltä lähtötasolta tahansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, Holm kertoo.

Tarkista oma toimintakykysi

Fyysistä toimintakykyä voi tarkistaa kokeilemalla, sujuvatko nämä yksinkertaiset harjoitukset. Jos liikkeet eivät onnistu tai ne tuottavat haasteita, kannattaa etsiä itselle sopivimmat tavat vahvistaa esimerkiksi lihasvoimaa ja tasapainoa.

  • Seiso hampaita pestessäsi tukevasti siten, että takimmaisen jalan varpaat ovat etummaisen jalan kantapäässä kiinni. Toista molemmilla jaloilla. 
  • Nouse kaksi kerrosta portaita pysähtymättä. 
  • Kahvin tippumista odotellessa tee 10 kyykkyä peräkkäin siten, että sormet koskettavat lattiaa. Vaihtoehtoisesti nouse tuolilta kädet ristissä rinnalla. 
  • Television katselun lomassa seiso jalat yhdessä. Taivuta eteenpäin selkä suorana ja polvet ojennettuina. Kosketa käsillä polvitaipeisiin. 


Lisää harjoituksia löytyy Tapaturmien ehkäisyverkoston fyysisen toimintakyvyn tarkistuslistasta.

Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään aina perjantain 13. päivä ympärillä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään kahdesti: syyskuussa 9.–13.9. sekä joulukuussa 9.–13.12. Syyskuun kampanja huipentuu perjantaina 13.9. Kampanjan aikana kannustetaan miettimään, kuinka jokainen voi vähentää riskejä ja ehkäistä tapaturmia töissä, kotona ja liikenteessä. Kampanjan järjestää järjestöjen, viranomaisten ja yksityisten toimijoiden muodostama Tapaturmien ehkäisyverkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti.

Lisätiedot Tapaturmapäivän kampanjasta:
Terveyden edistämisen suunnittelija Anna Ranta, Suomen Punainen Risti, p. 040 480 6973 

Lisätietoa kodin tapaturmista, kaatumisista ja murtumista:
Toiminnanjohtaja Ansa Holm, Suomen Luustoliitto, p. 050 303 8129  

Lisätiedot fyysisestä toimintakyvystä:
Johtava asiantuntija Heli Valkeinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 029 524 7137 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jaakko Jaskari
Kuva: Jaakko Jaskari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Orkanen i Filippinerna har tvingat nästan en miljon människor att lämna sina hem – Finlands Röda Kors stöder i biståndsarbetet8.11.2024 07:03:00 EET | Pressmeddelande

Finlands Röda Kors beviljar 150 000 euro ur sin katastroffond till biståndsoperationen i Filippinerna, där orkanen Kristine har orsakat omfattande förstörelse. Därtill anvisar Finlands Röda Kors en miljon euro till internationella Röda Korsets katastroffond, med vars stöd nödhjälpen kan sättas igång snabbt i motsvarande situationer på olika håll i världen.

Filippiinien hirmumyrsky on pakottanut lähes miljoona ihmistä jättämään kotinsa – Suomen Punainen Risti tukee avustustyössä8.11.2024 07:03:00 EET | Tiedote

Suomen Punainen Risti antaa katastrofirahastostaan 150 000 euroa avustusoperaatioon Filippiineillä, jossa hirmumyrsky Kristine on aiheuttanut laajaa tuhoa. Lisäksi Suomen Punainen Risti ohjaa miljoona euroa kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, jonka tuella hätäapu pystytään käynnistämään nopeasti vastaavissa tilanteissa eri puolilla maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye