SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Hallituksen veronkorotukset iskevät kulttuurin ja kirjallisuuden elinvoimaan

Jaa

-Hallituksen arvonlisäveron korotukset uhkaavat iskeä kipeästi kulttuurin ja kirjallisuuden elinvoimaan, ja se on iso takaisku myös kirjallisuuden tekijöille ja lukutaidon edistämiselle, sanoo kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Pia Viitanen (sd).

Kuva: Nora Vilva/Demokraatti
Kuva: Nora Vilva/Demokraatti

Viitanen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen suunniteltujen kiristysten vaikutuksista lainauskorvauksiin ja kirjallisuuden tekijöille.

Hallituksen historiallisen suuri kertakorotus yleiseen arvonlisäveroon on juuri astunut voimaan, ja nyt hallitus on tuomassa esitystä alennettujen 10 prosentin arvonlisäverokantojen nostamisesta 14 prosenttiin. Suunniteltu korotus iskisi kipeästi kirja-alalle ja samalla lukutaitoa kohentavia tavoitteita vastaan.

-Kun ihmiset jo nyt joutuvat hallituksen leikkausten, veronkorotusten ja nousseiden hintojen vuoksi karsimaan monista menoistaan, jää tulevaisuudessa monen kohdalla kalliimpi kirja entistä useammin kaupan hyllyyn. Myynnin heiketessä yhä useamman kirjailijan toimeentulo on vaarassa, Viitanen jatkaa.

Kirjastot paikkaavat osin tasa-arvoista pääsyä kirjallisuuden pariin, ja nimenomaan painettujen kirjojen lainamäärä yleisistä kirjastoista onkin viime vuonna ollut korkeampi kuin 15 vuoteen. Hallituksen suunnittelema arvonlisäveron korotus laskee kuitenkin myös lainauskorvausta, jota maksetaan teosten tekijöille ilmaisesta kirjastokäytöstä, joten myös tätä kautta hallitus on heikentämässä kulttuurin ja kirjallisuuden elinvoimaa.

-Lainauskorvausta meillä on yritetty nostaa pohjoismaiselle tasolle jo useita vuosia. Eduskunta onkin tehnyt joulukuussa 2021 lausuman lainauskorvauksen korottamisen puolesta, mutta nyt hallituksen toimet vievät asiaa täysin päinvastaiseen suuntaan, Viitanen moittii.

Viitanen huomauttaa, että kaavailtu alv-kannan korotus on ristiriitainen myös hallituksen oman veropolitiikan näkökulmasta: hallituksen lupaaman veropolitiikan piti kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen, mutta kirjojen myyntiä ja tekijänoikeuskorvauksia (ml. lainauskorvauksia) koskeva alv-korotus on täysin tämän toimintaperiaatteen vastainen, sillä se vähentää monesta suunnasta kirjallisuuden tekijöiden kannusteita tehdä omaa työtään ja tulla tällä työllä toimeen.

-Kirjoja ja lainauskorvausta koskevan arvonlisäveron korotuksen vaikutukset saattavat olla monin kerroin tuhoisammat kuin oletettu säästösumma. Lukutaito ja osaaminen, kielen ja kulttuurin elinvoimaisuus sekä kulttuurivienti nivoutuvat kaikki tässä yhteen – kirjallisuuden tekijöiden toimeentulon edellytyksistä huolehtiminen on Suomessa olennaisen tärkeä asia, päättää Viitanen.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Saimaan kanavan vuokra-alueen työntekijöiden turvallisuus pystyttävä varmistamaan11.9.2024 14:25:49 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan uusnatsistisen ja puolisotilaallisen venäläisryhmittymän toiminnasta Saimaan kanavan läheisyydessä. Kymäläinen on jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja painottaa, että kanavan huolto- ja kunnossapitotyöstä vastaavien suomalaistyöntekijöiden turvallisuus on pystyttävä turvaamaan.

SDP:n Mika Karin ryhmäpuhe ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta10.9.2024 14:23:51 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies! Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko päivitetään perinteisesti kerran vaalikaudessa. Tämä on ollut tarpeellinen ja hyväksi havaittu tapa muodostaa hallituksen ja opposition yhteinen tilannekuva. Se on tärkeä osa ulko- ja turvallisuuspoliittista työskentelyä, jossa myös me opposition edustajat olemme päässeet parlamentaarisessa seurantaryhmässä tuomaan näkemyksiämme esiin. Seuraavaksi eduskunnassa tämä työ tulee valiokuntakäsittelyissä jatkumaan. Suomalaisen parlamentarismin hieno piirre on, että ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa on historiallisesti tehty yhdessä yli hallitus-oppositiorajojen toisiamme kuunnellen. Tämä on ollut pienelle kansakunnalle välttämätöntä. Aika, jota elämme, entisestään korostaa tämän perinteen jatkumisen tärkeyttä. Yleinen turvallisuuspoliittinen tilanne on ollut viime vuosina kovassa muutoksessa. Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan meille lähemmäs kuin vuosikymmeniin. Se on herättänyt my

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye