Eläkeläispariskunnilla on erimielisyyksiä rahasta yleisimmin eläkkeelle siirtymisen aikaan
Lähes puolella eläkeläispariskunnista on erimielisyyksiä raha-asioista. Ristiriitoja on enemmän hiljattain eläkkeelle jääneillä kuin iäkkäämmillä eläkeläisillä. Niitä on useammin taloudellista niukkuutta kokevilla pariskunnilla. Suomalaisten eläkeläisparien rahaerimielisyyksiä on tarkasteltu ensi kertaa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistussa tutkimusartikkelissa.

Eläkeläispariskunnista yli puolella ei ole tutkimuksen mukaan koskaan erimielisyyksiä raha-asioista. Satunnaisesti, kerran pari vuodessa, erimielisyyttä on runsaalla kolmasosalla. Toistuvasti, vähintään kerran kuukaudessa, eripuraa on alle kymmenesosalla eläkeläispariskunnista.
Ikä ja sukupuoli näkyvät ristiriitojen kokemisessa: mitä vanhempi henkilö, sitä harvemmin erimielisyyksiä rahasta koettiin. Lisäksi naiset kertoivat hieman miehiä useammin, ettei kiistaa rahasta ole.
Avoliitossa elävät kertoivat useammin toistuvista erimielisyyksistä ja avioliitossa olevat puolestaan useammin satunnaisista erimielisyyksistä.
– Erimielisyyksien painottumista nuorempiin vanhuuseläkeläisiin voi selittää se, että he eivät välttämättä ole vielä täysin sopeutuneet tulojen pienemiseen eläkkeelle siirtymisen jälkeen, kuvaa Riku-Petteri Wallin Turun yliopistossa tehdyssä tutkimusartikkelissa.
Kun rahasta on tiukkaa ja velka rasittaa, kiistat yleistyvät
Kotitalouden taloudellinen tilanne on merkittävä rahaerimielisyyksiä selittävä tekijä. Ristiriitoja oli useammin niillä, joilla on niukka rahatilanne ja velan maksu rasitteena. Velan rasituksen kasvaessa toistuvat erimielisyydet yleistyivät.
Eläkeläispariskunnilla toistuvat erimielisyydet ovat huomattavasti yleisempiä silloin, kun rahaa ei jää välttämättömien menojen jälkeen.
Myös tulotaso liittyy rahaerimielisyyksien yleisyyteen. Pienemmät tulot – alle 1 500 euroa kuukaudessa – olivat yhteydessä erityisesti toistuviin erimielisyyksiin, sen sijaan satunnaisia erimielisyyksiä esiintyi useammin korkeamman tulotason ryhmissä.
Mitä yhteisemmät rahat, sitä harvemmin erimielisyyksiä
Jos pariskunnalla on yhteinen tili, rahakahakat ovat tutkimuksen mukaan harvinaisempia. Eläkeläisistä, joilla on yhteinen tili puolisonsa kanssa, 61 prosenttia koki, ettei erimielisyyksiä ole, kun taas omat erilliset tilit säilyttäneillä osuus on 54 prosenttia.
– Mitä yhteisemmät rahat ja tilijärjestelyt pariskunnalla on, sitä harvinaisempia ovat erimielisyydet, toteaa erikoistutkija Anniina Kaittila Turun yliopistosta.
Eläkkeelle siirtyville tukea talousasioiden hallintaan
Yli 65-vuotiaat ovat merkittävä ja kasvava osa aikuisväestöstä. Heidän taloudellinen hyvinvointinsa vaikuttaa siten koko kuvaan suomalaisten taloudellisesta hyvinvoinnista.
Toistaiseksi eläkeläispariskuntien raha-asioiden hoitoon ei ole juuri kiinnitetty huomioita palveluita kehitettäessä. Sosiaalipalveluissa on kehitetty tukea talousasioihin lähinnä nuoremmille perheille.
– Tulevaisuudessa olisi tärkeää tarjota palveluita myös eläkeläisille, jotka kokevat taloudellisia paineita ja raharistiriitoja. Niiden kehittämisessä on tarpeen huomioida etenkin eläkkeelle siirtymisen vaihe, jossa tutkimuksemme mukaan erimielisyydet ovat yleisiä, sanoo Riku-Petteri Wallin.
Tutkimusartikkeli Rahaerimielisyydet suomalaisten vanhuuseläkeläisten parisuhteissa on julkaistu Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.
Tutkimuksen tausta
Tutkimus perustuu Eläketurvakeskuksen kyselyaineistoon suomalaisten 55–85-vuotiaiden eläkkeensaajien toimeentulosta ja taloudellisesta hyvinvoinnista. Tutkimuksessa on tarkasteltu 65 vuotta täyttäneitä parisuhteessa eläviä vanhuuseläkeläisiä, joita on mukana noin 1 900.
Tutkimuksen ovat tehneet yhteistyössä Turun yliopisto ja Eläketurvakeskus.
Lisätietoja: Anniina Kaittila, Turun yliopisto, erikoistutkija, s-posti: sairai@utu.fi, puh. 050 326 3094
Riku-Petteri Wallin, Turun yliopisto, tutkimusavustaja, s-posti: rpkwal@utu.fi
Susan Kuivalainen, Eläketurvakeskus, tutkimusosaston osastopäällikkö, susan.kuivalainen@etk.fi, puh. 050 512 0062
Avainsanat
Kuvat

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
Osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa ennen eläkeikää jopa 40 prosenttia siihen oikeutetuista3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Vuonna 1956 syntyneistä osittaiseen vanhuuseläkkeeseen oikeutetuista noin 20 prosenttia otti sen ennen vanhuuseläkeikää, kun vuonna 1959 syntyneillä vastaava osuus oli jo 40 prosenttia, selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) uudesta tutkimuksesta.
Medelpensionen steg till 2 100 euro27.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Finländarnas genomsnittliga månadspension fortsatte att öka i fjol. År 2024 betalades sammanlagt 39,1 miljarder euro i arbetspensioner och FPA-pensioner.
Keskieläke nousi 2 100 euroon27.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke jatkoi viime vuonna kasvuaan. Työeläkkeitä ja Kelan eläkkeitä maksettiin vuonna 2024 yhteensä 39,1 miljardia euroa.
Pensioneringsåldern fortsätter att stiga snabbt10.2.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Finländarna förlänger tiden i arbetslivet snabbare än beräknat. I fjol inleddes arbetspensionen i genomsnitt vid 63,1 års ålder. Målet för 2025 har redan uppnåtts och passerats med mer än ett halvår.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme