SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Kokoomuksen Sirénin väitteet paikallisesta sopimisesta eivät kestä läheisempää tarkastelua

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén julkaisi eilen paikallisen sopimisen laajentamista hehkuttavan tiedotteen. SDP:n kansanedustaja, eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kim Bergin mukaan Sirénin väitteet ovat kuitenkin kaukana paikallisen sopimisen laajentamisen mukanaan tuomasta karusta ja kylmästä todellisuudesta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Suomalaiset yritykset eivät tosiasiassa ole olleet eriarvoisessa asemassa paikallisen sopimisen mahdollisuuksien kanssa, vaan ne ovat voineet liittyä työnantajaliittoon, jolloin ne ovat pystyneet hyödyntämään työehtosopimusten mahdollistamia joustoja paikallisessa sopimisessa, Kim Berg kertoo.

– Tämän vapauden kanssa on tullut myös vastuu, sillä työnantajaliitot ovat velvollisia myös valvomaan jäsenyritystensä paikallisia sopimuksia. Nyt kun hallitus haluaa avata paikallisen sopimisen mahdollisuudet myös järjestäytymättömään kenttään, valvontaelementti jää hyvin vajavaiseksi. Viranomaisilla ei ole tähän missään nimessä riittäviä resursseja, kun niistä on tälläkin hetkellä huutava pula, ja hallitus on vielä kohdistamassa valtionhallintoon jättileikkauksia, jatkaa Berg.

Sirén kertoo tiedotteessaan myös, että laajentaminen antaa yrityksille ja niiden työntekijöille paremmat mahdollisuudet rakentaa Suomeen kasvua ja uutta työtä. Hän myös kuvaa, että etua tulee niin työnantajalle kuin työntekijälle. Berg muistuttaa, että jo tähän asti työehdoista on voitu sopia työehtosopimuksia paremmin.

– Hallituksen esityksessä paikalliselle sopimiselle ei ole pystytty laskemaan mitään työllisyysvaikutuksia. Laadun, kuten tuotannon tai palvelujen kehittämisen, sijasta tuottavuuden parantamista on lähdetty hakemaan mahdollistamalla työnantajien kilpajuoksu pohjalle. On hyvin kyseenalaista, että työehtojen heikentämisen kautta pystyttäisiin pitkässä juoksussa todella parantamaan tuottavuutta. Tämä ei tule hyödyttämään työntekijöitä eikä kyllä tähän asti hyvin toimineita yrityksiäkään, joiden kilpailuasema tulee heikentymään, Berg sanoo.

Hallituksen esitys mahdollistaa myös sen, että luottamusvaltuutettu voi toimia paikallisen sopimuksen sopijaosapuolena luottamusmiehen lisäksi.

– Luottamusvaltuutetun käyttäminen paikallisen sopimisen toisena osapuolena työpaikalla ei tuo mukanaan sopimiseen tarvittavaa osaamista, turvaa ja tukea. Luottamusmiehet ovat koulutettuja ja heidän takanaan on ollut työntekijäliittojen tuki ja lainsäädännöllinen osaaminen. Vaikka hallituksen esityksessä on kirjaus luottamusvaltuutetun osaamisen turvaamisesta, on se valitettavasti todella epämääräinen ja myös epäuskottava. Tämä tulee kokonaisuudessaan heikentämään työntekijöiden asemaa, jos paikallinen sopimus tehdään luottamusvaltuutetun ja työnantajan kesken, Berg kuvailee.

– On myös tärkeä ymmärtää, että työlainsäädäntö, johon myös Sirén viittaa, on huomattavasti työehtosopimuksia suppeampi. Suomessa ei ole esimerkiksi käytössä vähimmäispalkkaa. Jos yleissitovuus romahtaa, kuten suurena riskinä nyt on, se jättää monet asiat vain lainsäädännön varaan. Siirtyminen työehtosopimusten piiristä lain minimitasolle tulisi heikentämään radikaalisti työntekijöiden työehtojen nykyistä tasoa monella alalla, Berg avaa. 

Yhden hyvä asian Berg kuitenkin Sirénin tiedotteesta toteaa, sillä henkilöstön hallintoedustuksen vahvistaminen on kannatettavaa: – Hallitus voisi ottaa mallia edustajakollega Lauri Lylyn alullepanemasta lakialoitteesta.

– Hallituksen olisi nyt hyvä katsoa peiliin ja katsoa sieltä, kuka vastakkainasettelua työmarkkinoilla on lisännyt. Sieltä löytyisivät omat kasvot. On valitettavaa, että Suomessa pitkään vallinnutta ja hyvin toiminutta sopimisen ja luottamuksen kulttuuria on lähdetty murentamaan. Kun katsoo hallituksen suunnitelmissa olevia työelämäuudistuksia, huomataan, että ne sisältävät suurelta osin vain työntekijöiden asemaa heikentäviä esityksiä, Kim Berg päättää.

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:s riksdagsgrupp godkände överenskommelsen om Yle – Kvarnström nöjd över att den parlamentariska traditionen om beslut som berör Yle fortsätter12.9.2024 16:25:21 EEST | Tiedote

Riksdagsledamot Johan Kvarnström ser ett stort egenvärde i att den parlamentariska Yle-arbetsgruppen har enats om ett omfattande betänkande. Han anser att den parlamentariska traditionen befäster Yles oberoende och tjänar verksamheten bäst över tid. Däremot anser han att kompromissen om Yles finansiering är svår, men bättre än alternativet

SDP:n Johannes Koskinen: Eduskunnan pääsihteerin ei pidä kävellä valiokuntien mielipiteen yli12.9.2024 11:51:34 EEST | Tiedote

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan eduskunnan pääsihteeri on esittämässä sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulevaksi valiokuntaneuvokseksi henkilöä, jolla ei ole valiokunnan enemmistön tukea. SDP:n Johannes Koskinen kyseenalaistaa pääsihteerin poikkeuksellisen toiminnan. – Näin toimiessaan pääsihteeri puuttuu poikkeuksellisella tavalla eduskunnan sisäiseen työnjakoon kävelemällä valiokunnan mielipiteen yli, Koskinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye