Lapin ELY-keskus

Yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän Vitsakankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta

Jaa

Vitsakankaalle suunniteltu tuulivoimatuotannon alue sijoittuisi Suuripään Natura 2000 -verkostoon kuuluvan alueen länsipuolelle. YVA-menettelyn yhteydessä on toteutettu hankkeen Natura-arviointi. Arvioinnista antamissaan lausunnoissa Metsähallitus ja Lapin ELY-keskus ovat katsoneet, ettei Natura-arviointi kaikilta osin täytä asianmukaiselle arvioinnille asetettuja vaatimuksia. Lausuntojen mukaan ei voida varmistua siitä, ettei Vitsakankaan tuulivoimahanke merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon.

Tuulivoimala kirkasta sinistä taivasta vasten, kuvattu alaviistosta.
Kuvituskuva. Kuva: Lapin Materiaalipankki | Nina Susi

Vitsakankaan tuulivoimahankkeessa yhteysviranomaisena toimiva Lapin ELY-keskus on tarkastanut hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen riittävyyden ja laadun. Perustellussa päätelmässä esitetään näkemys YVA-selostuksen riittävyyden ja laadun lisäksi myös hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Perustellussa päätelmässä on käsitelty myös vaikutusten arvioinnin epävarmuuksia.

Perustellussa päätelmässä viitataan erityisesti Suuripään Natura-arvioinnista annettuihin lausuntoihin ja todetaan, ettei Suuripään Natura-aluetta lähinnä oleva tuulivoimatuotantoalueen vaihtoehto, eikä Natura-alueen läpi kulkeva sähkönsiirron vaihtoehto, ole toteuttamiskelpoinen. Yhteysviranomainen on kuitenkin katsonut, että vaikutusten arviointia voidaan täydentää kaavoituksessa. Kaavoituksessa päivittyvän ja tarkentuvan arvioinnin pohjalta hankkeesta on todennäköisesti mahdollista muodostaa toteuttamiskelpoinen vaihtoehto. Hankkeen jatkovalmistelussa tulee ottaa huomioon perustellussa päätelmässä esille tuodut seikat.

86-sivuinen perusteltu päätelmä sisältää lukuisia yksityiskohtia, joihin voi tutustua tarkemmin ympäristöhallinnon verkkosivuilla: www.ymparisto.fi/tervolanvitsakankaantuulivoimapuistoYVA

Hankkeesta vastaa Myrsky Energia Oy, joka suunnittelee tuulivoimapuistoa Tervolan kunnan Vitsakankaan alueelle. Tuulivoimahanke koostuu tuulivoimapuistosta ja siihen tarvittavasta sähkönsiirrosta. Suunniteltu tuulivoima-alue sijoittuu kokonaisuudessaan Tervolan kunnan alueelle ja rajautuu eteläosastaan Tervolan ja Keminmaan kuntien rajaan. Tuulivoimaloita on suunniteltu rakennettavaksi vaihtoehdosta riippuen 16–17 ja sähkön siirtämiseksi on esitetty useita vaihtoehtoja. Tuulivoima-alueen sisäinen sähköasema on tarkoitus rakentaa tuulivoima-alueen eteläosaan voimajohdon läheisyyteen. 

Hankkeen suunnittelu jatkuu yleiskaavoituksessa

Yhteysviranomainen antoi lausunnon YVA-ohjelmasta joulukuussa 2022. Nyt on annettu perusteltu päätelmä hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Tervolan kunta on laatimassa Vitsakankaan tuulivoimaosayleiskaavaa, jota voidaan käyttää tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena. YVA-menettelyn yhteydessä tehtävät selvitykset ja vaikutusten arvioinnit toimivat myös kaavoituksen selvitysaineistona. Kunta ei kuitenkaan voi hyväksyä tuulivoimayleiskaavaa ennen kuin täydennetty Natura-arviointi on laadittu ja täydennetystä Natura-arvioinnista on saatu tarvittavat lausunnot. Myös YVA-selostusta voi olla tarpeellista ajantasaistaa, jonka jälkeen yhteysviranomainen antaa ajantasaistetusta arviointiselostuksesta uuden perustellun päätelmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Hannu Raasakka
puh. 0295 037 500
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Pk-yritysbarometri: Lapin pk-yritysten näkymät edelleen vahvoja, kansainvälisyys kasvussa11.9.2024 10:00:22 EEST | Tiedote

Lapin Yrittäjien syksyn 2024 pk-yritysbarometrin mukaan alueen pk-yrityksillä on positiiviset tulevaisuuden näkymät. Suhdanneodotukset eroavat kuitenkin huomattavasti toisistaan toimialoittain. Koko maakunnan saldoluku on lähes sama kuin talven barometrissä ja Lapin yritysten arviot ovat monin paikoin valtakunnallista keskiarvoa parempia. Pk-yrityksillä on optimismia, ja niiden suhdanneodotukset ylittävät lähialueiden tasot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye