Sofia Haapamäki, Jakob Höglund ja Maija Kauhanen ovat Taideyliopiston Vuoden alumnit 2024
Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Vuoden 2024 alumnit ovat nuoria tekijöitä, jotka erottautuvat näkemällä toisin ja löytämällä uusia taiteen tekemisen tapoja ja yhteyksiä.
Taideyliopisto nimeää vuosittain Vuoden alumneiksi kolme kasvattiaan, yhden kustakin akatemiasta. Vuoden 2024 alumnit ovat nuoria tekijöitä, jotka ovat ennakkoluulottomasti ja määrätietoisesti seuranneet omaa ainutlaatuista polkuaan taiteen laajalla kentällä, häivyttäen samalla rajoja eri ilmaisumuotojen välillä.
Taideyliopiston rehtorin Kaarlo Hildénin mukaan tunnustuksen tarkoituksena on tehdä taidekoulutus näkyväksi ja käydä keskustelua siitä, miten Taideyliopisto ja sen alumnit näkyvät ja vaikuttavat yhteiskunnassa.
”Tänä vuonna Vuoden alumneiksi valittiin nuoria tekijöitä, jotka erottautuvat näkemällä toisin ja löytämällä uusia taiteen tekemisen tapoja ja yhteyksiä. Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa, ja haluamme kiinnittää huomiota siihen, miten eri tavoin taide vaikuttaa muuttuvassa yhteiskunnassamme”, sanoo Hildén.
Vuoden alumnit 2024
Kuvataideakatemian Vuoden alumni on viime vuonna kuvataiteen maisteriksi valmistunut Sofia Haapamäki, jonka työskentely perustuu syvällisiin pohdintoihin taiteesta, sen tekemisestä ja taiteilijan identiteetistä. Haapamäen ennakkoluulottomuus ja kokeellisuus ilmenevät hänen tavassaan havainnoida ja tulkita maailmaa piirtämisen, maalaamisen, tietokoneohjelmoinnin, liikkuvan kuvan ja osallistavien teosten keinoin. Myös uusien työvälineiden ja materiaalien jatkuva kehittäminen on uraansa aloittelevan taiteilijan tekemisen ytimessä.
Teatterikorkeakoulun Vuoden alumni on ruotsinkielisestä näyttelijäntaiteen koulutuksesta vuonna 2007 teatteritaiteen maisteriksi valmistunut Jakob Höglund. Sittemmin ohjaajana ja teatterinjohtajana menestystä niittänyt Höglund tunnetaan omintakeisesta tyylistään, joka yhdistelee tarinankerrontaan musiikkia, liikettä ja visuaalisia elementtejä ensemble-teatterin menetelmin. Nukketeatterista on viime vuosina tullut pysyvä osa Höglundin työskentelyä, ja hän kokee tärkeäksi parantaa taidemuodon tunnettuutta ja asemaa Suomessa.
Sibelius-Akatemian Vuoden alumni on kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2015 musiikin maisteriksi valmistunut Maija Kauhanen. Monipuolinen äänitaiteilija tulkitsee itse säveltämäänsä, sanoittamaansa ja sovittamaansa musiikkia kanteleperinnettä ja improvisaatiota villisti sekoittamalla. Laulun ja kanteleen ohella Kauhanen käyttää lyömäsoittimina muun muassa tuulikelloja, emaliastioita ja pukinsarvia. Visuaalisuus on tärkeä elementti monitaiteellisen artistin alati kasvavassa repertuaarissa, mikä näkyy lavalla näyttävinä asuina ja valoteoksina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nelli KuokkaViestintäpäällikkö
Puh:040 822 7130nelli.kuokka@uniarts.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Alkuperäiskansojen taide ja oma tieto esille Kuva/Tilan Palaamisia-näyttelyssä28.11.2024 11:40:00 EET | Tiedote
Palaamisia – Different Points of Return -näyttely käsittelee alkuperäiskansojen taidetta, perinteitä ja yhteisöjen kulttuurista itseilmaisua. Näyttely esittelee teoksia ja projekteja, joissa alkuperäiskansojen oma tieto, käsitteet ja käytännöt nousevat keskiöön, tarjoten vaihtoehdon kolonialistisille näkökulmille.
Uusi maisteriohjelma tukemaan suomalaisen musiikin vienti- ja kasvumahdollisuuksia25.11.2024 08:25:16 EET | Tiedote
Music Business -koulutusohjelma tuo uudenlaista kaupallista osaamista kotimaiseen musiikkiteollisuuteen digitalisaation ja kuluttajakäyttäytymisen murroksessa. Englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2025 Teoston kulttuurisäätiön tuella.
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen20.11.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä12.11.2024 16:32:00 EET | Tiedote
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme