Kansanedustaja Jenni Pitko: Vihreät sai turvattua monta tärkeää asiaa ja on mukana YLE-kompromississa

Jaa

Vihreiden eduskuntaryhmä hyväksyy Yle-työryhmän esityksen Ylen rahoituksesta ja tehtävistä. Vihreitä parlamentaarisessa työryhmässä edustanut Jenni Pitko korostaa, että vihreille oli tärkeää varmistaa kompromisissa, että Ylen rahoituksen sopeutukseen ei tehdä tasoleikkausta eivätkä säästöt ole niin suuria, että ne vaarantaisivat Ylen perustehtävän.

Työryhmän kompromississa esitettävät leikkaukset ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa kuin vaalikaudella 2015-2019 Satosen työryhmän sopimat leikkaukset Ylen rahoitukseen. Lopullinen tulos riippuu lopullisesta alv-kertymästä, johon vaikuttavat ostoihin liittyvät vähennykset ja jota ei vielä ole voitu arvioida. Vihreät olisi kuitenkin mielellään nähnyt useita parannuksia saavutettuun kompromissiin.

- Yritimme loppuun asti neuvotella leikkausten jaksottamisesta järkevämmin. Nyt hyväksytyssä kompromississa indeksijäädytys ja alv-korotus tulevat kuitenkin voimaan osittain samaan aikaan, emmekä pidä sitä hyvänä, Pitko huomauttaa.

Yle-työryhmän työ oli kesän molemmin puolin jumissa. Julkisuudessa on spekuloitu sillä, että mikäli ratkaisu viipyy, lähdetäänkö ratkaisua hakemaan ilman parlamentaarista sopua. Vihreät ei olisi tällaiseen ollut valmis missään olosuhteissa.

-Vihreille on ollut koko ajan tärkeää löytää sopu ja kunnioittaa pitkää perinnettä parlamentaarisesta yhteistyöstä. Siksi olemme valmiit hyväksymään mietinnön, vaikka se sisältää jaksotuksen osalta mielestämme epäoptimaalisen lopputuloksen. Ilman parlamentaarista sopua leikkaukset olisivat varmasti olleet suurempia, Pitko tarkentaa.

Pitkon mukaan vihreille tärkeää Ylen tehtävän kannalta oli varmistaa muutamat keskeiset periaatteet.

-Meille on koko ajan ollut selvää, että poliitikot eivät voi puuttua Ylen sisältöasioihin. Tässä kompromississa olemme onnistuneet suojaamaan journalistisen sisällön edelleen ikään kuin palomuurilla. Tämä päätös turvaa sananvapautta Suomessa, Pitko toteaa tyytyväisenä.

-Erittäin hyvää tässä lopputuloksessa on myös se, että se huomioi Ylen merkityksen kotimaisen kulttuurin tilaajana ja vaalijana. Rahoitusleikkauksista huolimatta sopu turvaa Ylen toiminnan pitkäjänteisyyden ja rahoitus mahdollistaa perustoiminnan jatkamisen.

- Samoin Ylen rooli luotettavana kotimaisena mediana ja keskeisenä yleissivistyksen vahvistajana säilyy. Yhtenä yksittäisenä asiana pidimme tarkasti esillä alueellisen uutistoiminnan sekä laadukkaiden lasten ja nuorten ohjelmien säilyttämistä, ja tämä näkyy lopputuloksessa, Pitko päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye