Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Heinä-elokuun vesitilannekatsaus 2024: järvivedet olivat keskimääräistä lämpimämpiä (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Vesitilannekatsauksessa käydään kuukausittain läpi muun muassa vesistöjen virtaamia, vedenkorkeutta ja lämpötiloja. Näiden tietojen lisäksi tässä katsauksessa kerrotaan kesän sateiden vaikutuksista ja pohjavesitilanteesta.

Kuva joesta, joka virtaa vehreän maiseman läpi kesällä.
Pohjalaisjokien virtaamat olivat kesällä melko tavanomaisissa lukemissa, vaikka runsaita vesisateita välillä saatiinkin. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Heinä-elokuussa saatiin sateita ja virtaamat kasvoivat kauden lopussa paikoitellen tulvalukemiin 

Pohjalaisjokien virtaamat olivat kesällä melko tavanomaisissa lukemissa, vaikka runsaita vesisateita välillä saatiinkin. Heinä-elokuussa isommat sateet näkyivät vain pieninä nousuina jokien virtaamissa lukuun ottamatta elokuun viimeisen viikonlopun rankkasateita, jotka osuivat erityisesti Kyrönjoen ja Lapuanjoen vesistöjen keskiosille. Paikallisesti oli havaintoja jopa yli 100 mm:n sademääristä viikonlopun aikana ja koko elokuun sademäärät olivat monin paikoin noin puolitoistakertaisia keskimääräiseen nähden.  

Kyrönjoen alaosalla Skatilassa virtaama oli heinäkuussa alimmillaan noin 6 m3/s ja nousi elo-syyskuun vaihteen rankkasateiden myötä korkeimmillaan noin 250 m3/s, joka vastaa pientä kevättulvaa. 

Lapuanjoen alaosalla Kepon havaintoasemalla virtaama oli heinäkuussa alimmillaan noin 5 m3/s ja nousi elo-syyskuun vaihteen rankkasateiden myötä korkeimmillaan noin 140 m3/s. Lapuan Liinamaalla tulvaraja ylittyi rankkasateiden myötä ja vedet nousivat alimmille pelloille. Sateet nostivat vedenpintoja myös Vaasan eteläpuolisissa rannikon joissa, kuten Lapväärtinjoessa ja Laihianjoessa, mutta niissä nousu oli maltillisempaa. 

Keski-Pohjanmaan alueella pahimmilta rankkasateilta on vältytty ja Perhonjoella Vetelin Tunkkarissa virtaama on ollut heinä-elokuussa pitkään noin 4-5 m3/s.   

Järvien pinnat ovat kesän jäljiltä pääosin tavanomaisilla tasoilla lukuun ottamatta Hirvijärven tekojärveä, joka on noin 35 cm alempana kuin tavanomaisesti tähän vuodenaikaan. Järvien pintojen arvioidaan nousevan syksyn sateiden myötä. 

Vedet lämpimiä kesällä 

Järvivedet olivat heinä-elokuussa keskimääräistä lämpimämpiä. Lappajärvellä lämpötila vaihteli heinä-elokuussa 20 asteen molemmin puolin. Lämpimillään vesi oli heinäkuun lopussa yli 24 astetta. Matalilla lahtialueilla ja pienissä järvissä lämpötilat olivat tätäkin korkeampia. Elokuun loppua kohden vedet alkoivat jäähtyä. Elokuun lopussa Lappajärven vesi oli 17-18 asteista, tämäkin vielä ajankohtaan nähden melko lämmintä. 

Suurten jokien ravinne-, etenkin fosforipitoisuudet olivat heinä-elokuussa varsin korkeita. Kun virtaamat ovat kesäisin tyypillisesti varsin alhaisia, korostuu pistekuormituksen merkitys veden laadulle. Myös kesäajalle tyypilliset lyhyet rankkasateet huuhtovat ravinteita vesistöihin. Korkeimmat fosforipitoisuudet havaittiin Närpiönjoella, alhaisimmat Perhonjoella ja Ähtävänjoella. Typen kohdalla pitoisuudet olivat korkeimmat Kyrönjoella ja Närpiönjoella ja alhaisimmillaan Lapväärtinjoella ja Perhonjoella. Kaikkien jokien ravinnepitoisuudet ilmensivät rehevöitymistä ja kuormituksen vaikutuksia. Jokivedet olivat myös varsin tummia humuksesta ja raudasta johtuen. Kesäajalle tyypillisesti happamuushaittoja ei esiintynyt. Jokivesien pH vaihteli 6-7 välillä. 

Kesäkuussa alkaneet sinileväkukinnot jatkuivat heinä-elokuussa. Suurella osalla alueen järviä havaittiin voimakkuudeltaan, ajoittumiseltaan ja kestoltaan vaihtelevia sinileväesiintymiä. Kukintoja havaittiin mm. Alajärvellä, Evijärvellä, Ähtärinjärvellä ja Kuortaneenjärvellä. Toisaalta esim. Lappajärvellä esiintymät jäivät melko vähäisiksi. Merialueella esiintyi viime vuosien tapaan melko laajojakin sinileväkukintoja. Voimakkaimmat esiintymät keskittyivät Selkämerelle, josta ne levisivät aika ajoin saaristoon ja rannikolle. 

Pohjavedenpinta on tavallista ylempänä 

Heinä-elokuu oli pohjalaismaakunnissa varsin sateinen. Esimerkiksi Ylistaron Pelmaan sääasemalla satoi elokuussa lähes kaksi kertaa enemmän vettä kuin vuosina 1991–2020 keskimäärin. Heinäkuussakin sademäärä oli hieman yli pitkän aikavälin keskiarvon. Kesäsateet ovat kuitenkin usein erittäin paikallisia ja yksittäisestä sadekuurosta voi sataa suuria määriä vettä, joten paikallinen vaihtelu heinä-elokuun sademäärässä on suurta. 

Mikäli voimakkaat sateet eivät jatku, pohjavedenpinnan odotetaan laskevan loivasti, kunnes sään jäähtyessä ja haihdunnan vähentyessä pohjaveden pinnan aleneminen loppuu. Pohjalaismaakuntien alueella sijaitsevilla valtakunnallisilla pohjaveden pinnankorkeuden seuranta-asemilla pohjavedenpinta on vuodenaikaan nähden keskimääräisen tason yläpuolella lukuun ottamatta Alavuden seuranta-asemaa, jolla pinnankorkeus on ajankohdan keskiarvon alapuolella. Pohjavedenpinta on korkealla erityisesti pohjalaismaakuntien länsi- ja keskiosassa, Etelä-Pohjanmaan kaakkoisosassa voi paikoin olla ajankohdalle tavanomaisempi pohjavesitilanne. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948
Johtava vesitalousasiantuntija Tuuli Saari, puh. 0295 027 925
Ylitarkastaja Tilda Rantataro puh. 0295 027 668

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Fyra områden med betydande översvämningsrisk har angetts i de österbottniska landskapen (Landskapen i Österbotten)20.12.2024 14:53:18 EET | Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet har 19.12.2024 angett 18 områden med betydande översvämningsrisk längs vattendrag och havskusten i Finland för åren 2025–2030. Fyra av dessa finns i de österbottniska landskapen: Ilmajoki–Seinäjoki och Ylistaro–Kvevlax (Kyro älv), Laihela–Toby–Runsor (Toby-Laihela å) och Lappfjärd (Lappfjärds å).

Underhåll av landsvägsanslutningarna på vintern – anvisningar för väganvändarna20.12.2024 13:53:04 EET | Pressmeddelande

Vintern innebär utmaningar för underhållet av landsvägsanslutningarna. Vinterunderhållet av landsvägarna omfattar utöver plogning och halkbekämpning också att packad snö tas bort, snövallarna görs lägre och att fåror grävs för snömodd. I samband med plogning och annat vinterunderhåll av landsvägarna kan det samlas snö och is i anslutningarna, som det hör till innehavarna av anslutningarna att ta bort. NTM-centralen påminner om ansvaret för underhållet av anslutningarna och ger anvisningar för att säkerställa trafiksäkerheten under vinterperioden.

Liittymien kunnossapito maanteillä talviaikaan – ohjeita tienkäyttäjille20.12.2024 13:53:04 EET | Tiedote

Talvi tuo omat haasteensa maanteiden liittymien kunnossapitoon. Maanteiden talvihoitoon kuuluu aurauksen ja liukkauden torjunnan lisäksi polanteen poistoa, lumivallien madallusta ja sohjo-ojien tekoa. Maanteiden aurauksen ja muun talvihoidon yhteydessä liittymiin voi kertyä lunta ja jäätä, jonka poistaminen kuuluu liittymien haltijoille. ELY-keskus muistuttaa liittymien kunnossapidon vastuista ja antaa ohjeita talvikauden liikenneturvallisuuden varmistamiseksi.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän wpd Suomi Oy:n Toholampi-Lestijärven tuulivoimapuiston ja 400/110 kV voimajohdon YVA-selostuksesta (Keski-Pohjanmaa)20.12.2024 10:10:25 EET | Tiedote

Tuulivoimayhtiö wpd Suomi Oy suunnittelee tuulivoimapuista Toholammin ja Lestijärven kuntien alueelle. Hankkeessa rakennetaan enintään 49 tuulivoimalaa pinta-alaltaan 46 km2:n alueelle. Sähkönsiirron osalta valtakunnan verkkoon on esitetty kaksi eri vaihtoehtoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye