Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Turkistuottajia on tuettava luopumaan tarhauksesta

Jaa

Turkistarhauksen kieltoa ajetaan parhaillaan kansalaisaloittein sekä Suomessa että EU-tasolla. Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-ryhmä katsoo, että turkiseläinten kasvatuksesta vapaaehtoisesti luopuvia tarhaajia pitäisi tukea.

– Tällä hetkellä tarhaajat, jotka haluaisivat luopua turkistarhauksesta, eivät saa tukea miltään suunnalta, vaan heidät jätetään oman onnensa nojaan toimeentulon, eettisten kysymysten ja henkisen painostuksenkin ristipaineissa, valiokuntaryhmän jäsenet toteavat.

Piritta Rantanen, Helena Marttila ja Timo Suhonen. Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Piritta Rantanen, Helena Marttila ja Timo Suhonen. Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Tänään lauantaina järjestetään eri puolilla Suomea useita mielenosoituksia, joilla tuetaan maanantaina eduskunnalle luovutettua Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitetta. SDP kannattaa aloitteessa ajetun hallitun turkistuotannon lakkauttamisen lisäksi turkisten myynnin kieltoa Suomessa ja koko EU:n alueella sekä ehdotusta alan harjoittamisesta luopuville tarhaajille luotavasta luopumistuesta.

Alan hiipuminen ja turkistarhauksen vähentyminen ei ole vain yksittäisten tarhaajien murhe, vaan se koskettaa myös kokonaisia kuntia erityisesti Pohjanmaalla. Paikallisesti merkittävästä elinkeinosta luopuminen voi vähentää kunnan verotuottoja sekä työllisyyttä merkittävästi.

– Tarhaajan, muiden kuntalaisten ja kunnan takia on tarpeen miettiä, millä edellytyksillä luopuminen voidaan toteuttaa sosiaalisesti ja oikeudenmukaisesti kestävällä tavalla. Yksi ratkaisu tähän voisi olla luopumistuki: sen avulla alan harjoittamisesta vapaaehtoisesti luopuva turkistarhaaja voisi esimerkiksi kouluttautua uuteen ammattiin tai syventää nykyistä osaamistaan toiselle alalle. Tähän tarkoitukseen räätälöity tuki tai ohjelma lisäisi muutoksen sosiaalista hyväksyttävyyttä ja sitä voitaisiin käyttää mallina myös mahdollisilla muilla rakennemuutosaloilla, arvioi aiheesta kirjallisen kysymyksenkin jättänyt valiokunnan sd-vastaava, kansanedustaja Piritta Rantanen.

– Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on varannut yli 50 miljoonaa euroa lintuinfluenssan takia lopetettavaksi määrättyjen turkiseläinten korvauksiin ja palauttanut maatalouden investointituen bioturvallisuuden takia tarhoille rakennettaviin suojarakennelmiin tilanteessa, jossa valtion talous on kuralla. Lisäksi ei ole mitään takeita, ettei terveysturvallisuus vaarannu jatkossa syystä tai toisesta. Näin ollen olisi outoa, jos kertaluonteiseen luopumistukeen ei löytyisi rahoitusta, kansanedustaja Timo Suhonen jatkaa. 

– Turkistarhaus on lukujen ja mielipidekyselyjen valossa auringonlaskun ala ja kasvattajien joukossa on tarhaajia, jotka olisivat valmiita luopumaan turkistuotannosta. Tarvittavan tuen sijaan he joutuvat kovaan ristipaineeseen, kun yleinen mielipide vaatii heitä rankoinkin sanakääntein luopumaan perinteisestä ja aiemmin arvostetusta elinkeinostaan, ja toisaalta maa- ja metsätalousministerin tekohengitystoimet kehottavat vielä jatkamaan. Harteilla painaa varmasti huoli toimeentulosta, kun laskeneen tulotason lisäksi tarhoilla voi olla päällä vielä raskaat investointilainat, eläinten lopettamiskorvauksia joudutaan kenties odottelemaan ja pankki ei myönnä enää uutta lainaa. Tällaisessa tilanteessa lopettaminen voi tuntua vaikeammalta askeleelta kuin jatkaminen ja siksi tarhauksesta luopumista harkitsevia olisi kannustettava ja tuettava eikä tuomittava, pohtii kansanedustaja Helena Marttila

– On myös ongelmallista, kun turkistarhaajien etujärjestö ei kuuntele omia jäseniään, vaan keskittyy vain toimialan jatkuvuuteen – haluttiin alalla sitten toimia tai ei. Tämä tilanne jättää luopumista harkitsevat tarhaajat aika yksin, Rantanen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Piritta RantanenKansanedustaja, eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

Puh:050 545 1123

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Saku Nikkanen: Jätin kirjallisen kysymyksen siitä onko hallitus valmis peruuttamaan osin vääriin tietoihin perustuvan esityksensä sulkea TYKS Salon sairaalan yöpäivystys?13.9.2024 14:03:34 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Saku Nikkasen mukaan hallituksen lakiluonnos on TYKS Salon sairaalalle ja seudun asukkaille täysi tyrmäys. Päivystyksen lopetukseen liittyvät lakiluonnoksen säästölaskelmat ovat epäselviä ja lakiesitys kohtelee TYKS Salon sairaalaa epäoikeudenmukaisesti muihin sairaaloihin verrattuna.

SDP:s riksdagsgrupp godkände överenskommelsen om Yle – Kvarnström nöjd över att den parlamentariska traditionen om beslut som berör Yle fortsätter12.9.2024 16:25:21 EEST | Tiedote

Riksdagsledamot Johan Kvarnström ser ett stort egenvärde i att den parlamentariska Yle-arbetsgruppen har enats om ett omfattande betänkande. Han anser att den parlamentariska traditionen befäster Yles oberoende och tjänar verksamheten bäst över tid. Däremot anser han att kompromissen om Yles finansiering är svår, men bättre än alternativet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye