Oulun yliopisto

Oulussa tutkitaan työajan fyysisen kuormituksen merkitystä terveydelle

Jaa

Vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus edistää terveyttä ja ehkäisee elintapasairauksia, mutta vähemmälle tarkastelulle on jäänyt työajan kuormituksen merkitys terveydelle. Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka tutkivat, kuinka työ- ja vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden, paikallaanolon ja unen määrä ja laatu ovat yhteydessä terveyteen. Tutkimus on saanut Suomen Akatemiasta 420 000 euron rahoituksen.

Nainen ajaa polkupyörällä talvisissa vaatteissa, kypärä päässä ja iso reppu pyörän takana.
Työajan fyysinen aktiivisuus voi muodostaa valtaosan työikäisten päivittäisestä liikkumisesta. Oulun yliopisto / Harri Tarvainen

Työajan fyysinen aktiivisuus voi muodostaa valtaosan työikäisten päivittäisestä liikkumisesta, joten väestön liikkumisen ja terveyden edistämiseksi on tärkeää tietää, millainen merkitys työajan kuormituksella on terveydelle.

On esitetty, että raskas fyysinen työ altistaisi sydänsairauksille. Suurimmassa osassa aiempia tutkimuksia on kuitenkin mitattu ainoastaan vapaa-ajan liikkumista tai päivittäistä kokonaisaktiivisuutta ja jätetty työajan kuormitus, paikallaanolo ja uni huomioimatta, minkä takia näiden aktiviteettien merkityksestä terveydelle tiedetään hyvin vähän.

Tutkimusaineistona ovat Pohjois-Suomen syntymäkohortit 1966 ja 1986, joissa yli 7000 työikäisen fyysistä aktiivisuutta on mitattu aktiivisuusmittareilla.

”Tutkimusaineistomme ja -menetelmämme ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. Tutkimus tuottaa merkittävää uutta tietoa työ- ja vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden terveysvaikutuksista, ja sitä voidaan hyödyntää toimenpiteiden suunnittelussa erityisesti niille työikäisille, jotka ovat riskissä sairastua elintapasairauksiin”, tutkimuksen johtaja, tutkijatohtori Maisa Niemelä Oulun yliopistosta toteaa.

Suomen Akatemia on myöntänyt uudesta  ACTIVE-tutkimusohjelmasta 420 000 euron rahoituksen DOACT-tutkimukselle, jossa innovatiivisia tilastomenetelmiä hyödyntäen selvitetään erikseen työ- ja vapaa-ajalla vuorokauden aikaisten, toisistaan riippuvien aktiviteettien, yhteyttä terveyteen sekä riskiin sairastua ja kuolla keski-iässä sydänsairauksiin ja elintapoihin liittyviin syöpiin.

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelma ACTIVE edistää fyysiseen aktiivisuuteen, liikuntaan ja urheiluun liittyvän tutkimuksen laatua, uusiutumista ja vaikuttavuutta. Ohjelma tuottaa uutta tietoa liikunnan edistämiseksi suuntaamalla tutkimusrahoitusta korkeatasoiseen, innovatiiviseen ja monialaiseen tutkimukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori, FT Maisa Niemelä, Oulun yliopisto, Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, p. 0294486206, maisa.niemela@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote

Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.

Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.

Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote

Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye