Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: Onko Orpo edes tavannut yhtäkään heistä, joiden arjen peruspalikoista hänen hallituksensa leikkaa?

Jaa

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta puhui puolueensa valtuustolle Turussa lauantaiaamupäivänä. Virran mukaan Orpon hallitus on kaukana suomalaisten arjesta ja vie suomalaisilta toivoa sen luomisen sijaan. 

Virta puhui Turussa sotesta, sotesta ja sotesta. 

– Toimintaa pitää kehittää – ja varmasti myös karsia, mutta ensin pitää tietää miten ja mistä, jotta päätökset voidaan tehdä fiksusti ja tavalla joka ei aiheuta inhimillistä hätää ja kalliimpia kuluja myöhemmin. Kaksi vuotta lisäaikaa alijäämän kattamiseksi voisi tehdä jo paljon, Virta sanoi viitaten hallituksen lyhytnäköiseen sotepolitiikkaan. 

Virta on useaan otteeseen kritisoinut Orpon hallitusta johtajuuden puutetta – niin myös tänään Turussa.  

– Se, miten tätä maata Orpo-Purran-hallituksen toimesta johdetaan, näyttää lähinnä sekavalta tai huonosti käsikirjoitetulta sketsiltä. Sekoilun edessä ei kuitenkaan saa hämääntyä, sillä hallituksen toiminnassa ei ole kyse viihteestä vaan vallasta. Hallituksella on valta päättää meidän suomalaisten asioista, ja niillä päätöksillä, joita tämä hallitus tekee, on hyvin vakavia seuraamuksia, Virta sanoi. 

– Suomi tarvitsee hallituksen, joka tuo toivoa, ei vie sitä, Virta painotti. 

Virran mukaan Orpon hallitus on kaukana suomalaisten arjesta eikä siksi tiedosta päätöstensä vaikutusta. 

– On tässä maassa ennenkin ongelmia ollut köyhyyden, eriarvoisuuden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa ollut aiemminkin – juuri siksi tulee pyrkiä rakentamaan ja remontoimaan, ei rikkomaan. Hallitusta pitää haastaa enemmän siitä, onko heillä mitään käsitystä suomalaisten arjesta, onko pääministeri Orpo edes tavannut yhtäkään näistä ihmisistä, joiden arjen peruspalikoista hänen hallituksensa leikkaa? Virta kysyy. 

Virta nostaa puheessaan esiin useita omia kohtaamisiaan, kertoo esimerkkejä tuntemistaan lastenkotien nuorista ja muistuttaa, että ilman läpimenoaan eduskuntavaaleissa 2019 hän olisi itsekin nyt hometalon velkojen kanssa kipuileva, lähisuhdeväkivaltaa kokenut sote-alalla työskentelevä yksinhuoltaja – ja monen hallituksen tekemän leikkauksen kohde. Virta toivoisi myös hallituksen laskeutuvan suomalaisten arjen tasolle. 

– Esitänkin toiveen, että hallitus kapuaisi joskus alas sieltä norsunluutornistaan tapaamaan niitä ihmisiä, joiden elämää dramaattisesti muuttavia päätöksiä he sakset kädessä tekevät, Virta toivoi hallitukselta. 

Virta on vakuuttunut, että perussuomalaiset tekevät hallituksessa siirtoja kannatusprosentin noston eivät ongelmisten todellisten ratkaisujen eteen – minkä kuuluisi olla hallituspuolueen, tai minkä tahansa puolueen, oikea tehtävä.   

– Mikä puolue hyötyy, jos esimerkiksi nuorten ongelmat kaduilla eivät vähene ja jos ne saa millään ilveellä linkitettyä maahanmuuttoon? Viiden pisteen vihje: sama puolue, joka viljelee retoriikassaan pelkkää vihaa ja vastakkainasettelua. Sama puolue, joka lietsoo pelkoa  kasvattaakseen kannatustaan. Pelon ja vastakkainasettelun lietsomiseen se tarvitsee vihollisen, ei väliä miten keinotekoisen. Ei perussuomalaiset halua näitä ongelmia ratkoa. Heidän kannatuksensa perustuu niihin, Virta sanoo. 

Hän ei silti usko, että perussuomalaisten kannattajat itse olisivat äänestäneet vastakkainasettelun puolesta.

– Olen aivan varma, että perussuomalaisia äänestäneet hyvät ihmiset vilpittömästi toivovat ongelmien vähenevän. Heidän motiivinsa on varmasti ollut aito huoli asioiden tilasta. Mutta kun katsoo tapaa jolla perussuomalaisten johto hallituksessa leikkaa juuri niistä tekijöistä, joilla nuorten pahoinvointia oikeasti voitaisiin poistaa, soi mielessä lähinnä hallituksen yhden oman kampanjan vahingossa rehellinen sanoitus: “me puhumme teoin”. Ja mitä ne teot ovat olleet? Virta pohtii.

Lue täältä Sofia Virran koko puhe.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Kansanedustaja Jenni Pitko: Vihreät sai turvattua monta tärkeää asiaa ja on mukana YLE-kompromississa12.9.2024 20:02:14 EEST | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmä hyväksyy Yle-työryhmän esityksen Ylen rahoituksesta ja tehtävistä. Vihreitä parlamentaarisessa työryhmässä edustanut Jenni Pitko korostaa, että vihreille oli tärkeää varmistaa kompromisissa, että Ylen rahoituksen sopeutukseen ei tehdä tasoleikkausta eivätkä säästöt ole niin suuria, että ne vaarantaisivat Ylen perustehtävän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye