Kela/FPA

Kela joutuu tekemään säästötoimenpiteitä turvatakseen harkinnanvaraisen kuntoutuksen kuntoutuspalvelut

Jaa

Läs meddelandet på svenska (fpa.fi).  

Kela joutuu tekemään säästötoimenpiteitä pienentääkseen harkinnanvaraisen kuntoutuksen kustannuksia. Säästötoimenpiteillä varmistetaan, että eduskunnan myöntämät varat riittävät harkinnanvaraisen kuntoutuksen järjestämiseen ja korvaamiseen.

Kelalla on velvollisuus järjestää ammatillista ja lääkinnällistä kuntoutusta sekä kuntoutuspsykoterapiaa, joiden lisäksi se järjestää ja korvaa harkinnanvaraista kuntoutusta. Harkinnanvaraisen kuntoutuksen kustannukset ovat kasvaneet, minkä vuoksi Kela joutuu tekemään säästötoimenpiteitä kustannusten pienentämiseksi. Näin varmistetaan, että eduskunnan myöntämät varat riittävät kuntoutuksen järjestämiseen ja korvaamiseen tulevina vuosina. Kustannusten kasvua ovat aiheuttaneet asiakasmäärän kasvu sekä 2020-luvulla käynnistyneet Laku-perhekuntoutus ja Oma väylä -kuntoutus, jotka ovat olleet ennakoitua suositumpia.

Eduskunta määrittelee valtion talousarviossa, kuinka paljon rahaa Kela saa käyttää harkinnanvaraisen kuntoutuksen järjestämiseen ja korvaamiseen. Eduskunnan vuosittain myöntämien varojen lisäksi harkinnanvaraiseen kuntoutukseen on viime vuosina käytetty edellisiltä vuosilta siirtyneitä varoja, jotka ovat kuitenkin kuluneet nopeasti. Vuonna 2022 harkinnanvaraisen kuntoutuksen kustannukset olivat noin 70 miljoonaa euroa ja vuonna 2023 noin 79 miljoonaa euroa.

Säästöjä haetaan tehostamalla palveluita

Jatkossa kaikkia kuntoutuspalveluita ei voida enää järjestää niin laajasti kuin olisi kysyntää. Lisäksi osa kuntoutusta hakevista asiakkaista saa hylkäävän päätöksen rahoitustilanteen vuoksi, vaikka he muuten täyttäisivät kuntoutuksen vaatimat edellytykset.

Kela joutuu tehostamaan kuntoutustoimintaansa ja miettimään laaja-alaisesti keinoja, jolla harkinnanvaraisen kuntoutuksen rahoitustilanne saadaan tasapainotettua. Säästöjä voidaan hakea esimerkiksi yhdistämällä palveluita ja tuottamalla kustannustehokkaampia palveluita.

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA

Kela oouʹdad da ǩiõččlâdd ođđ sääʹmǩiõllsai säursmâʹttemkääzzkõõzz12.9.2024 10:12:21 EEST | pressemelding

Säursmâttmõš sääʹmǩiõllsaid -projeeʹktest (2024–2027) viiǥǥât ooudårra da ǩiõččlõõddât sääʹmǩiõllsaid jurddum säursmâʹttemkääzzkõõzz, kååʹtt väldd lokku ǩiõl da kulttuur. Ooudâsviikkmõš vuâđđââvv Kela tuejjeem čiõlǥtõʹsse sääʹmǩiõllsaid äʹššniiʹǩǩid jurddum Kela säursmâʹttemkääzzkõõzzi ânnʼjõž vueʹjjest.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye