Rosebud Oy

Tyhmeneekö demokratia? Uutuusteos tiedontuotannosta

Jaa

Mikä erottaa moniäänisen demokratian kahlituista ja rapautuvista demokratioista?  Uuutuustietokirja Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila kertoo miksi vastaus on vapaita vaaleja laajempi, ja liittyy oleellisesti demokratiaa tukevan kriittisen tiedon tuotantoon. Yhteiskunnallinen valta ei kumpua ainoastaan siitä, kuka saa tehdä päätöksiä. Keskeistä on myös, kenen intressit voittavat kamppailun faktojen määrittelystä. Tervetuloa julkistustilaisuuteen tiistaina 17. syyskuuta kello 18 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Helsingin Kaisaniemessä.

Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila nostaa etualalle kriittisen ja autonomisen tiedontuotannon: sen edellytykset, tilan ja merkityksen. 

Yhteiskuntatutkijoiden Teppo Eskelisen ja Matti Ylösen tarkkaan kuratoima tietoteos luo katsauksen tiedontuotannon lohkoihin, joista harvemmin kirjoitetaan samojen kansien välissä: se analysoi tutkimusta, tiedeviestintää, mediaa ja sen murrosta, valtion tutkimuslaitoksia ja kansalaisjärjestöjä. Teoksen muita kirjoittajia ovat valtio-opin professori Anne Holli, yliopistotutkija Tuukka Tomperi, apurahatutkija Mikko Poutanen, tutkijatohtori Timo Harjuniemi, toimittaja Johanna Vehkoo, psykiatri Vappu Taipale, Nuorisotutkimuseuran tutkija Tomi Kiilakoski ja Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.

Kirja on välttämätöntä luettavaa kaikille, joita kiinnostaa moniäänisen demokratian jatkuminen myös tulevina vuosikymmeninä. 

Omaehtoisen ja kriittisen tiedontuotannon tila on Suomessa rapistunut kiihtyvällä vauhdilla. Kun sen toimintatila kapenee, syntyy demokratian korjausvelkaa, joka näkyy demokratian kannalta keskeisten instituutioiden hiljaisena rapautumisena. Kollektiivisesti Suomi tyhmenee samalla, kun demokratian perusinstituutioiden häiriöiden – tai jopa järkkymisen – riskit kasvavat.

Tämä tyhmentyminen tapahtuu tilanteessa, jossa hybridivaikuttamisen ja some-alustojen tuomat uhat vaatisivat demokratian perusinstituutioiden aktiivista vahvistamista niiden heikentämisen sijaan.

Tyhmenevä demokratia? osoittaa, että kriittisen tiedontuottamisen edellytykset voivat kadota vaivihkaa, ja helposti katoavatkin, ellei niistä pidetä aktiivisesti huolta.

Tällaista kriittistä tiedontuotantoa ovat eri rooleissa tehneet muun muassa journalismi, yliopistot, tutkimuslaitokset ja toimintakykyinen kansalaisyhteiskunta. Viime vuosina jokainen näistä demokratian tukipilareista on joutunut luovimaan heikkenevän ja aiempaa ennalta-arvaamattoman rahoituksen ja kapenevien toimintamahdollisuuksien aallokoissa. 

Jos kriittisen tiedontuotannon merkitys ja heikkenevä tila otetaan vakavasti, mitä voisi ja tulisi tehdä? 

Kriittisen tiedontuotannon tiloja voi myös aueta, mutta silloin ne on osattava tunnistaa ja niitä pitää ymmärtää tukea. 

Kirja julkaistaan tiistaina 17. syyskuuta kello 18 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Helsingin Kaisaniemessä, Kaisaniemenkatu 5. Tervetuloa kuuntelemaan, miksi kriittinen tiedontuotanto on toimivan demokratian elinehto ja miksi juuri nyt tarvitaan kokonaisnäkemystä tiedontuotannon tilasta. Tilaisuudessa kirjan toimittajat, yliopistonlehtorit Teppo Eskelinen ja Matti Ylönen kertovat kirjan taustoista ja keskeisistä väitteistä, minkä jälkeen yhden kirjan artikkeleista kirjoittanut Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér avaa tiedontuotannon yhteiskunnallista merkitystä omasta näkökulmastaan.

Arvostelukappaleet postitse tai pdf-vedoksena: sivullinenrb@gmail.com

Eskelinen, Teppo ja Ylönen, Matti (toim.):
Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila Suomessa
ISBN  9789527313862, 240 sivua

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 3813.9.2024 16:15:58 EEST | Tiedote

Ti 17.9. klo 17 Peter von Bagh -stipendin jakotilaisuus Risto Jarva -seura järjestää tilaisuuden, jossa jaetaan vuoden 2024 Peter von Bagh -stipendi kotimaisen elokuvakirjoittamisen tukemiseksi ja edistämiseksi. Paneelikeskustelussa "Elokuvakirjoittaminen nyt – Missä mennään?" pohditaan, mitä on tapahtunut suomalaiselle elokuvakirjoittamiselle ja Peter von Baghin perinnölle. Armoitetun ja laaja-alaisen elokuvakirjoittajan kuolemasta on kulunut jo 10 vuotta. Keskusteluun osallistuvat elokuvatutkijat Antti Alanen, Satu Kyösola ja Jari Sedergren. Keskustelun vetäjänä toimii Jouko Aaltonen. Ti 17.9. klo 18 JULKISTAMISTILAISUUS: Teppo Eskelinen ja Matti Ylönen: Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila Suomessa (Rosebud Books) Yhteiskunnallinen valta ei kumpua ainoastaan siitä, kuka saa tehdä päätöksiä. Keskeistä on myös, kenen intressit voittavat kamppailun faktojen määrittelystä. Tyhmenevä demokratia? nostaa etualalle kriittisen ja autonomisen tiedontuotannon: sen edellytykset

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikoilla 36 & 3729.8.2024 16:55:46 EEST | Tiedote

Ma 2.9. klo 17 Emilia Kilpua ja Hannu Koskinen: Aurinko - tuttu ja tuntematon tähtemme (Gaudeamus) Kirjailijat keskustelevat lavalla tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa. Päivätähtemme on loistanut jo miljardien vuosien ajan, mutta se ei ole niin seesteinen kuin kesäisellä taivaalla loistavasta valopallosta voisi kuvitella. Auringon pintakerrokset ovat alituisessa myllerryksessä ja sen voimakas magneettikenttä saa aikaan suunnattomia purkauksia, joiden vaikutukset tuntuvat maapallolla saakka. Kotiplaneettamme kohtalo on kytköksissä Auringon kehitykseen: millainen sen elinkaari on? Kilpua on Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori ja Koskinen avaruusfysiikan emeritusprofessori. Ti 3.9. klo 18 Ville-Juhani Sutinen ja Ville Ropponen: Emigrantit (Vastapaino) Ville-Juhani Sutisen ja Ville Ropposen kertova tietokirja Emigrantit – Venäläisten maanpakolaiskirjailijoiden jäljillä tarkastelee venäläisten emigranttien ja erityisesti kirjailijoiden värikkäitä kohtaloita. Teoksessa kart

Rosebud Sivullisen ohjelma viikolla 3523.8.2024 16:24:35 EEST | Tiedote

Tiistai 27.8. kello 17.30 Rax Rinnekangas: Mehiläiskerääjä (Lurra Editions) JULKKARIT Mehiläiskerääjä – kertomus nuorten seksuaalisesta väkivallasta ja kouluväkivallasta ja niiden toteuttajista Osin toista kulttuuria oleva Aida raiskattiin pienessä suomalaisessa kaupungissa lukion viimeisenä syksynä. Koulukiusaajana tunnettu nuorukainen ilmoittautui teon tekijäksi ja sai vankilatuomionsa. Vuosia myöhemmin julmaan tapaukseen eri tavoin liittyneet neljä henkilöä – uhri, rangaistuksensa jo kärsinyt tekijä ja kaksi opettajaa – tapaavat toisensa hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kirjanjulkistustilaisuudessa keskustelevat kirjailija, ohjaaja Rax Rinnekangas, Raiskauskriisikeskus Tukinaisen johtava kriisityöntekijä Johanna Linner Matikka ja psykoterapeutti Heli Heinjoki. Keskiviikko 28.8. kello 18 Emil A. Fellmann: Leonhard Euler – Neron tarina (Basam) Filosofian ja tekniikan tohtori Johan Stén keskustelee tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa suomentamastaan kirjasta. Leonhard Euler

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye