Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen määriin ja myöntämisen perusteisiin muutoksia 1.10.2024 alkaen

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tulevaisuuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 4.9.2024 täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen määriin ja myöntämisen perusteisiin esitetyt muutokset.

Kuvituskuva.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ovat sosiaalihuoltoon kuuluvia, tilapäisiksi tarkoitettuja taloudellisia tukia, joilla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo, kun perustoimeentulotuki ei riitä. (Laki toimeentulotuesta 1412/1997.) Perustoimeentulotuki on Kansaneläkelaitoksen vastuulla, täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea myöntää hyvinvointialueen sosiaalihuolto.

Asiakkaan tulee ensin selvittää oikeutensa Kelan perustoimeentulotukeen. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen tarve arvioidaan ja ratkaistaan asiakkaan henkilö- ja perhekohtaisen elämäntilanteen ja taloudellisen tilanteen perusteella.

Uudet myöntämisen perusteet ja euromäärät tulevat voimaan 1.10.2024 alkaen 

Myönnettävä toimeentulotuki muuttuu esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Välttämättömät kodin hankinnat: perheen koosta riippuen enintään 300–1000 euroa (aiemmin 500–1400 euroa).
  • Lasten harrastusmenot 400 euroa/vuosi (aiemmin 600 euroa/vuosi).
  • Erityisruokavaliosta aiheutuvat kustannukset 50 euroa/kuukausi (aiemmin 70 euroa/kuukausi). 
  • Välttämättömät ja kohtuulliset hautauskulut myönnetään eriteltyinä: esimerkiksi arkku enintään 700 euroa, uurna enintään 100 euroa (aiemmin myönnetty kokonaissumma on ollut enintään 1500 euroa).
  • Apuvälineisiin ja terveysjalkineisiin ei myönnetä enää täydentävää toimeentulotukea, vaan asiakkaan tulee saada apuvälineet terveydenhuollosta silloin, kun terveydenhuolto katsoo ne asiakkaalle välttämättömiksi.

Euromäärien lisäksi myöntämisen perusteita on tarkennettu. Myöntämisen perusteiden tarkoituksena on taata hyvinvointialueen asukkaille yhdenvertainen käytäntö toimeentulotukilakia sovellettaessa.

Odotettavissa on, että täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemusten määrä kasvaa. Täydentävään ja ehkäisevään toimeentulotukeen käytettävissä oleva euromäärä Pohteella ei kuitenkaan lisäänny samassa suhteessa, joten myönnettäviä euromääriä on pienennetty. Euromääriä on suhteutettu myös muiden hyvinvointialueiden myöntämiin täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen määriin.

Ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen myöntämisen perusteet ja ohjeet tuen hakemiseen

Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki (Pohde.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Koronarokotukset on aloitettu ikäihmisille ja tietyille riskiryhmille – nyt on aika ottaa rokote10.9.2024 09:50:28 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella koronarokotukset on aloitettu ikäihmisille ja tietyille riskiryhmille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositusten mukaisesti. Rokotukseen tullaan joko varaamalla aika etukäteen sähköisen ajanvarauksen kautta tai ilman ajanvarausta sukunimen alkukirjaimen perusteella. Käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Jos sinä tai läheisesi kuuluu koronarokotusten kohderyhmään, nyt on aika tulla rokotukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye