PTT-ennuste: Talous lähtee verkkaiseen nousuun ensi vuonna – isot riskit vaanivat matkalla
Suomen talous on lähdössä ensi vuonna taas kasvuun, mutta myönteinen kehitys ei ole itsestään selvä, varoittaa Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Geopoliittiset riskit ovat suuria ja talouden kasvuajurien, kuten viennin ja yksityisen kulutuksen tiellä on hidasteita. Ennusteen mukaan talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 1,1 prosenttia.
”Talouskasvun piristyminen ei ole vieläkään itsestäänselvyys, eikä pelkkä korkojen lasku siihen riitä. Kasvun tiellä on monia hidasteita, ja esimerkiksi Ukrainan sotaan ja Yhdysvaltain vaaleihin kytkeytyvät riskit ovat suuria ja saattavat vaikuttaa talouskehitykseen”, sanoo PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen.
Koko maailmantaloudessa ei näy merkittäviä talouskasvua kiihdyttäviä ajureita. Sekä Yhdysvalloissa että Kiinassa kasvu hidastuu ensi vuonna, ja Euroopassa Saksan heikko vire pitää kasvun maltillisena, mikä synkistää Suomen vientinäkymiä.
Kuluttajien ostovoima on koronlaskun ja palkankorotusten myötä elpymässä, mutta epävarmuus talouden suunnasta ja työllisyydestä hillitsee kulutusta. Rakentaminen puolestaan on kipuamassa kuopastaan vasta ensi kesän tietämissä.
Rakentaminen odottaa asuntomarkkinoiden vilkastumista
Asuntokaupan hiipuminen on pysäyttänyt vapaarahoitteisen rakentamisen lähes täysin. Myönnetyt rakennusluvat eivät ole lähteneet kasvuun, mikä kertoo syvästä kriisistä. Rakentamisen alakulo painaa investointeja yhdessä talouden heikon kehityksen ja vaisujen vientinäkymien kanssa.
”Asuntomarkkinoiden täytyy vilkastua reippaasti ennen kuin rakennusyritykset uskaltautuvat aloittamaan uusia hankkeita. Ensi kesää kohti rakentamisen näkymät kuitenkin kirkastuvat, ja uudisrakentamisen investoinnit kääntyvät kasvuun”, sanoo vanhempi ekonomisti Veera Holappa.
Työmarkkinat virkistyvät hieman ensi vuonna
Työmarkkinat ovat sopeutuneet heikkoon suhdanteeseen lomautuksilla. Tänä kesänä työllisyysasteen lasku ja työttömyysasteen nousu näyttäisivät pysähtyneen, mutta selkeää käännettä parempaan pitää odottaa ensi vuoteen. Työttömyysaste nousee tänä vuonna 8,4 prosenttiin ja laskee ensi vuonna 8,2 prosenttiin. Työttömyys kasvaa vielä loppuvuonna, koska talouskasvu on nihkeää ja rakentamisen tilanne säilyy heikkona.
Voimakkaan nettomaahanmuuton ansiosta työikäinen väestö Suomessa on kasvanut vuodesta 2022 lähtien, mutta kasvu vaikuttaa tasoittuneen tänä kesänä. On mahdollista, että työperusteisesta maahanmuutosta on tulossa suhdanneluontoista, eli se kasvaa noususuhdanteessa ja laskee taantumassa. Viime vuoden nettomaahanmuuton huippulukemia tuskin enää nähdään, mutta muuttovirta riittää silti pitämään työikäisen väestön kasvussa.
”Huolestuttavaa on kuitenkin hallituksen tiukka maahanmuuttopolitiikka ja sen vaikutukset Suomen houkuttelevuudelle työperäisen maahanmuuton kohdemaana. Ei pidä tuudittautua siihen, että tulijoita on jatkossakin. Työvoimapula vaivaa jatkossa yhä useampaa vaurasta maata”, sanoo vanhempi ekonomisti Henna Busk.
Palkansaajien ostovoiman kiinni kurominen vie vuosia
Inflaation laantuminen kääntää palkansaajien ostovoiman kasvuun tänä vuonna. Myös korkotason lasku ja palkankorotukset lisäävät kotitalouksien kulutusvaraa. Kuitenkin epävarmuus talouden tilasta hillitsee yksityistä kulutusta loppuvuoden aikana, etenkin suurempia hankintoja siirretään. Sosiaaliturvaheikennykset kurittavat osaa kotitalouksista, ja eläkeläisten kulutusta voi vaimentaa epävarmuus tulevaisuuden terveydenhoitokustannuksista.
Tänä vuonna yksityinen kulutus on samalla tasolla kuin viime vuonna. Ensi vuonna kulutus kasvaa jo reippaammin, mikä tukee myös työllisyyskehitystä.
”Palkankorotukset pitävät ansiokehityksen reippaana, mutta palkansaajien ostovoiman rajusti pudonnutta tasoa ei silti ennustejaksolla kurota kiinni, vaan siihen kuluu useampi vuosi”, sanoo Veera Holappa.
Uhkana sopeutustoimien noidankehä
Julkinen talous on kroonisesti alijäämäinen. Parantuvasta suhdanteesta ja hallituksen sopeutustoimista huolimatta alijäämä pysyy yli kolmessa prosentissa ensi vuonna. Sote-menojen ja puolustusmenojen kasvu rasittaa julkista taloutta jatkossakin, ja Ukrainan tukea saatetaan vielä joutua lisäämään.
”Ilman pysyvästi nopeampaa talouskasvua julkista taloutta on lähes mahdotonta saada tasapainoon. Yhteen vaalikauteen rajoittuvia ja poliittisesti hyväksyttävissä olevia leikkauksia on rajallisesti. Helposti päädytään päätöksiin, jotka pienentävät alijäämää vain väliaikaisesti ja pahimmillaan kääntyvät tarkoitustaan vastaan pitkällä aikavälillä”, sanoo Markus Lahtinen.
Lahtisen mukaan esimerkki tällaisesta päätöksestä on perusterveydenhoidon resurssien supistaminen, mikä lisää jatkossa kalliin erikoissairaanhoidon kustannuksia.
”Jotta julkinen talous saataisiin kestävällä tavalla tasapainoon, tarvittaisiin puolueiden ylivaalikautinen sopimus siihen sitoutumisesta. Tarve sopimukselle on kasvanut, koska uhkakuvat julkiselle taloudelle ovat vain pahentuneet. Ensi talvi ennen hallituksen puoliväliriihtä olisi sille otollinen ajankohta - jos sellaista koskaan tulee”, sanoo Lahtinen.
Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla https://www.ptt.fi/ennusteet/kansantalous-syksy-2024/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markus LahtinentoimitusjohtajaPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:050 491 3842markus.lahtinen@ptt.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
KUTSU: Mikä on maahanmuuttajien merkitys yritys- ja elinkeinotoiminnassa – tutkimuksen julkistus 29.1.12.12.2024 13:32:10 EET | Kutsu
Tervetuloa webinaariin kuulemaan uutta tutkimustietoa siitä, mikä on maahanmuuttajien merkitys suomalaisessa yritys- ja elinkeinotoiminnassa.
Trumpin politiikka tuo alijäämiä ja hidastuvaa talouskasvua – Suomelle ja Euroopalle avautuu myös mahdollisuuksia12.12.2024 08:38:17 EET | Tiedote
Donald Trumpin valinnalla Yhdysvaltojen presidentiksi on merkittäviä vaikutuksia sekä Yhdysvaltojen että koko maailman talouteen. Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen arvioi, että Trumpin toimet hidastavat talouskasvua ja kasvattavat alijäämiä. Ukraina on yhä arvoitus, mutta puolustusmenojen suureenkin kasvuun on Suomessa varauduttava – ja uusia menoja on voitava rahoittaa osin velalla.
MUISTUTUSKUTSU: Miten hillitä ilmastonmuutosta maankäytössä tuuppauksilla? - seminaari uusista tutkimustuloksista 10.12.28.11.2024 14:18:03 EET | Kutsu
Voidaanko ilmastonmuutosta hillitä maankäyttösektorilla tuuppauksilla? Mitkä keinot toimivat ja mitkä eivät? Monivuotinen tutkimushankkeemme TUIMA järjestää loppuseminaarin tuloksistaan ja suosituksistaan Helsingissä 10. joulukuuta. Tule mukaan kuulemaan uutta tutkimustietoa sekä osallistumaan keskusteluun!
Pikakommentti: Myönteisiä merkkejä asuntomarkkinoilta – epävakaa taloustilanne jarruttaa toipumista28.11.2024 08:41:48 EET | Tiedote
Asuntomarkkinoilta kantautuu myönteisiä merkkejä, mutta talouden epävarma yleinen tilanne jarruttaa vielä voimakkainta toipumista, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita hintatilastoja.
Pikakommentti: Työmarkkinoilla edelleen synkkää – pitkäaikaistyöttömyyden kasvu huolestuttaa26.11.2024 08:52:36 EET | Tiedote
Tuoreimmat työvoimatutkimuksen luvut kertovat yhä synkästä kehityksestä työmarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk. Työllisten määrä vähenee ja työttömien kasvaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme