Tammi

Auta lapsi hyvien mediasisältöjen pariin ja tue luottamusta oikeaan tietoon

Jaa

Palkitun tietokirjailijan sarja jatkuu: Uutisten jäljillä vie lapset pohtimaan tekoälyllä tehtyjä valevideoita, somevaikuttajien vastuuta ja sitä miksi journalismiin voi luottaa. Elina Lappalainen antaa vanhemmille kolme vinkkiä mediakasvatukseen.

Uutisten jäljillä -kirja on toinen osa Elina Lappalaisen merkittäviä yhteiskunnallisia teemoja lapsille avaavassa Tornihuoneen salaseura -sarjassa.
Uutisten jäljillä -kirja on toinen osa Elina Lappalaisen merkittäviä yhteiskunnallisia teemoja lapsille avaavassa Tornihuoneen salaseura -sarjassa.

Lasten kohtaama mediaympäristö on yhä moninaisempi ja samalla vaikeampi navigoida. On erilaiset sosiaalisen median kanavat lyhytvideoineen, tekoälyllä tehtyjä syväväärennöksiä ja somevaikuttajia, joista osa levittää esimerkiksi outoja terveysväitteitä. Journalistisen median osuus on kaventunut, mutta samalla sen merkitys luotettavan tiedon vaalijana korostuu.

”Tässä ajassa tarvitaan teos, joka rakentaa ymmärrystä oikean tiedon tarkistamisesta, siitä miten journalistinen media toimii ja mihin yhä voi luottaa”, tietokirjailija ja toimittaja Elina Lappalainen sanoo.

Lastenromaanin muotoon kirjoitettu kolmeosainen tietokirjasarja Tornihuoneen salaseura alkoi viime syksynä osalla taloustaidoista. Nyt vuorossa ovat mediataidot teoksessa Uutisten jäljillä. Ensi vuonna ilmestyvä kolmas osa käsittelee puolestaan politiikkaa ja vaikuttamista. Kyseessä on ainutlaatuinen yhteiskunnallisia teemoja käsittelevä kansalaistaitojen paketti.

Elina Lappalainen on Helsingin Sanomien HS Vision taloustoimittaja. Hän on toiminut lukemista edistävän Lukukeskuksen hallituksessa ja kirjoittanut lapsille tietokirjan myös pelikasvatuksesta: Nyt pelittää! (Tammi 2017). Lasten mediakasvatus on ollut hänelle läheinen teema koko uran ajan.

Lappalainen antaa kolme vinkkiä mediakasvatukseen:

Rajoitusten rinnalle kannustusta hyvään median käyttöön

Kieltämisen sijaan vanhemmat voivat tarjota lasta kiinnostavia mediasisältöjä. Voisiko lapselle tehdä oman lehtitilauksen tai jakaa tunnukset uutismedian sivustolle? Voitteko etsiä yhdessä videoita lapsen harrastuksiin liittyen tai puhua kotona mediasisällöistä, joista lapsi on nyt kiinnostunut?

Epäluulon rinnalle tarvitaan luottamusta

Valeuutiset, tekoälyllä tehdyt syväväärennökset ja somessa pyörivä vihapuhe ovat omiaan ruokkimaan yleistä epäluottamusta kaikkeen. Luottamus ja luotettava tieto ovat kuitenkin demokraattisen yhteiskunnan peruspilari. Voimme auttaa tunnistamaan tarkistettua ja luotettavaa tietoa ja opastaa sen luokse.

Aikuinen, näytä esimerkkiä äläkä piiloudu kännykkään

Lapsi ei tiedä puhelinta katsovasta aikuisesta lukeeko hän uutisia vai roikkuuko somessa. Perinne, jossa katsotaan televisiosta yhdessä iltauutisia ja kommentoidaan yhteiskunnallisia asioita, oli kasvatuksellisesti toimivampi. ”Tiedän perheitä, joissa on alettu taas tilata paperilehteä tämän vuoksi. Aikuinen ei ole vain ruudun takana, vaan lapset näkevät mitä luetaan ja siitä voidaan keskustella”, Lappalainen sanoo.

Teoksen tarinassa esiintyvät henkilöhahmot ovat fiktiivisiä hahmoja, vaikka osa heistä on saanut inspiraatiota elävistä ihmisistä. Esimerkiksi teoksessa esiintyvä tubettaja Joona on ZoneVD-kanavan Joona Leppälä ja tekoälyvideon paljastamisessa auttava John on Helsingin Sanomien faktantarkistaja ja ulkomaantoimittaja John Helin. Heitä on haastateltu teoksen kirjoittamisen aikana.

Uutismedian liitto ja Tammi tekevät yhteistyötä Uutisten viikolla 2025. Osana yhteistyötä on Tornihuoneen salaseura: Uutisten jäljillä -teoksen mediakasvatuksellisen aineiston hyödyntäminen.

Teoksen ilmestymispäivä on 26.9.2024.

Palkittu lasten ja aikuisten tietokirjailija ja Helsingin Sanomien taloustoimittaja Elina Lappalainen on kirjoittanut aiemmin neljä tietokirjaa lapsille: Nakki lautasella (kuvittanut Christel Rönns, 2015), Nyt pelittää (kuv. Jussi Kaakinen, 2017), Ihmeellinen Minna (kuv. Ilona Partanen, 2019) ja Tornihuoneen salaseura -trilogian avaus Rahan jäljillä (kuv. Mitja Mikael Malin, 2023). Lappalainen voitti Tieto-Finlandia-palkinnon esikoisteoksellaan Syötäväksi kasvatetut (Atena 2012).

Helsinkiläinen Mitja Mikael Malin on Lahden muotoiluinstituutista valmistunut graafinen suunnittelija, kuvittaja, sarjakuva- ja pelitaiteilija. Häneltä on julkaistu sarjakuva-albumi Kivet, kannot, tähdet, kuuta (Arktinen banaani, 2021), ja hän on toiminut pelitaiteilijana useissa pelifirmoissa.

Haastattelupyynnöt:

Viestintäpäällikkö Johanna Harkkila, Tammi, puh. 041 4497274, johanna.harkkila@tammi.fi

Lisätietoja:

www.elinalappalainen.fi

Avainsanat

Kuvat

Uutisten jäljillä -kirja on toinen osa Elina Lappalaisen merkittäviä yhteiskunnallisia teemoja lapsille avaavassa Tornihuoneen salaseura -sarjassa.
Uutisten jäljillä -kirja on toinen osa Elina Lappalaisen merkittäviä yhteiskunnallisia teemoja lapsille avaavassa Tornihuoneen salaseura -sarjassa.
Lataa
Kirjailija Elina Lappalainen
Kirjailija Elina Lappalainen
(c) KP/Tammi (c) KP/Tammi
Lataa
Kirjailija Elina Lappalainen tornihuoneessa, jonne kirjan tapahtumat sijoittuvat.
Kirjailija Elina Lappalainen tornihuoneessa, jonne kirjan tapahtumat sijoittuvat.
(c) KP/Tammi (c) KP/Tammi
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Janne Kataja avaa uuden puolen elämästään tammikuussa ilmestyvässä kirjassa4.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Janne Kataja on näyttelijä, ohjaaja, juontaja ja yrittäjä, joka on ollut vuosikausia suomalaisen tv-viihteen ja komiikan huipulla. Tammikuussa 2025 ilmestyvässä Loppuunmyyty -kirjassa yksityisyydestään tarkka Kataja kertoo elämästään avoimesti ja rehellisesti. Kirjan myötä hänestä avautuu puoli, joka on aiemmin jäänyt julkisen hauskuuttajan taakse piiloon. ”Kirja ei ole elämäkerta vaan henkilökuva ja seikkailuromaani, jonka päähenkilön nimi nyt vaan sattuu olemaan Janne. Kirja on tarina niistä tapahtumista, mihin päähenkilö on elämänsä varrella joutunut. Prosessi on ollut antoisa, koska muistin syövereistä on löytynyt paljon kiinnostavia kohtaamisia, nauruja, värejä, hämmennystä, jännitystä ja vähän suruakin. Ennen kaikkea kuitenkin vahvaa uskoa huomiseen niiden ihmisten ansiosta, jotka ovat matkan varrelle sattuneet”, Janne Kataja sanoo. Kirjan kirjoittaja Janne Sarja on kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on aiemmin julkaissut kirjat Läpimurtoteos (2020) ja Rakkaudella, Jami (2023). S

Timo Parvelan Itämeripäivänä ilmestyvä Ella-kirja tarjoaa hauskan seikkailun lisäksi konkreettisia keinoja Itämeren pelastamiseksi21.8.2024 12:23:29 EEST | Tiedote

Itämeripäivää vietetään torstaina 29.8. ja samalla julkistetaan Timo Parvelan kirja Ella ja kaverit Itämeren pelastajina. Kirja on toteutettu yhteistyössä Itämeren suojeluun erikoistuneen John Nurmisen Säätiön kanssa. Se sisältää hauskan tarinan lisäksi tietoa Itämerestä ja siitä, miten voimme kaikki yhdessä pitää huolta merestä ja sen eliöistä.

Satujen saaret -lastenkirjasarja hurmaa pian myös teatterissa – myös kirjasarjan elokuvaoikeudet optioitu20.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Kirjailija Satu Rämön ja kirjailija-kuvittaja Satu Kontisen lastenkirjasarja Satujen saaret nähdään myös teatterissa ja elokuvina. Tampereen komediateatteriin Satujen saaret dramatisoi Panu Raipia. Kantaesitys nähdään kesällä 2025. Elokuvaoikeudet on puolestaan optioinut Take Two Studios. Satujen saaret – kirjasarjan ensimmäinen osa Lottalehto ilmestyi tänään. Kirjasarja kertoo serkuksista, Islannissa asuvasta Sagasta ja Suomessa asuvasta Sadusta. Kirjasarjaa kustantaa Tammi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye