Susi tappoi ansioituneen mäyräkoiran Porissa
Ari Alisen ja karkeakarvainen mäyräkoira Eddyhummerin hakuharjoitus päättyi traagisesti, kun susi tappoi koiran sunnuntaina 15.9.2024.

– Aina on riskinsä, kun koiran irrottaa metsälle. Mutta en olisi ikinä uskonut, että tämä tapahtuisi lähellä Niittymaan kylää, jossa on ihmisiä aivan vieressä, Ari Alinen sanoo.
Tunteet nousevat pintaan, kun hän kertaa päivällä tapahtunutta. Hakulenkki alkoi normaalisti puolenpäivän aikoihin. Ari käveli metsäuraa ja hänellä oli näköyhteys koiraan maastossa.
– Yhtäkkiä alkoi kova ajo, sitten koira huusi. Juoksin sinne. Eddyhummerin sydän löi vielä hetken. Tiheässä kuusikossa en nähnyt pitkälle, mutta kuulin rapinaa, hän kertoo.
Suurpetoyhdyshenkilö ja maatalousviranomainen totesivat, että koiran tappoi susi.
Eddyhummer oli kuollessaan 10-vuotias. Se oli ansioitunut niin kisoissa, maastossa kuin jalostuksessakin – sillä on 67 jälkeläistä 17 pentueesta. Arin luona asustaa Eddyhummerin sisko Essi, joka ei sydänvaivojen takia enää käy metsällä, sekä 9-viikkoinen pentu Ferrari.
– Mäyräkoira on minusta kaikkein monipuolisin rotu metsästykseen. Itse käytän koiriani pääsääntöisesti koetoiminnassa sekä peura- ja kaurismetsällä, Ari kertoo.
Ari osallistuu myös SRVA-toimintaan, eli riistanhoitoyhdistyksen poliisille tarjoamaan suurristavirka-apuun. Eddyhummerin veli Einari kuoli vuosi sitten SRVA-toiminnassa hirven potkaistua sitä.
– Nyt jää SRVA vähiin, kun ei ole sopivaa koiraa, Ari toteaa.
Hän sanoo toivovansa, että Eddyhummer ei kuollut turhaan, vaan koiran kuolemalla olisi jotain merkitystä Suomen suurpetopolitiikkaan edes tulevaisuudessa.
Ari on toiminut Porin Eteläisen Metsästysseuran puheenjohtajana 15 vuotta, ja näkee, että sudet vaikuttavat nykyään voimakkaasti metsästykseen Länsi-Suomessa.
– Hirviporukkamme koiranomistajat ilmoittivat, että eivät tänä syksynä päästä koiriaan irti susien takia. Pelkään, että sudet voivat käydä myös ihmisen kimppuun, jos riistaa ei ole saatavilla.
Tiesitkö tämän koiravahingon korvaamisesta:
Metsästyskaudella 2023-2024 sudet raatelivat tai tappoivat 66 metsästyskoiraa metsästäjien epävirallisen ilmoitusjärjestelmän mukaan. Syksyllä aktiivisimman jahtikauden aikaan metsästyskoiria joutuu suden suuhun jopa joka toinen päivä. Koirien käyttö vähenee vuosi vuodelta susien määrän kasvaessa, sillä luonnollisesti koiranomistajat pyrkivät suojelemaan koiriaan susilta. Silti vahinkoja tapahtuu.
Jos susi tappaa koiran, on siitä mahdollisuus saada rahallista korvausta. Suden aiheuttamasta koiravahingosta tulee ilmoittaa viipymättä vahinkopaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Näin tieto vahingosta päätyy myös riistavahinkorekisteriin.
Toimi näin petovahingon sattuessa
- Ilmoita pedon aiheuttamasta vahingosta heti vahinkokunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilölle. Ilmoita myös poliisille.
- Varo jälkien peittymistä.
- Ota kuvia.
- Tallenna puhelimeesi valmiiksi maaseutuviranomaisten yhteystiedot ja hakulomake ruokavirasto.fi sekä riistanhoitoyhdistysten yhteystiedot riista.fi
- Koiran käypä arvo finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180834
Lisätietoja:
- Koiravahingon korvaaminen, Metsästäjäliiton Jahtimedia: www.jahtimedia.fi/metsastyskoirat/susivahinko
Yhteyshenkilöt
Jaakko SilpolaToiminnanjohtajaMetsästäjäliitto
Puh:050 406 4836jaakko.silpola@metsastajaliitto.fiKuvat

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Suden suojelutason alentaminen ei yksin riitä kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseen2.4.2025 15:44:08 EEST | Uutinen
Suden ja muiden suurpetojen kannanhoito edellyttää kansallisella tasolla tehtävää lajinmäärittämistä suotuisalle suojelutasolle. Tämä on välttämätöntä, jotta suurpetojen, myös suden, kestävä ja hallittu kannanhoito voidaan toteuttaa tulevaisuudessa.
Metsästäjäliitto muistuttaa pesimärauhasta – kevät on luonnon herkintä aikaa21.3.2025 15:46:41 EET | Uutinen
YK:n maailman metsäpäivää vietetään 21.3.2025 teemalla Metsä ja ruoka. Metsät tarjoavat ravintoa niin ihmiselle kuin eläimille. Kevät on riistan lisääntymisen ja uusiutumisen aikaa. Metsästäjäliitto muistuttaa, että pesimärauhan kunnioittaminen on jokaisen luonnossa liikkujan vastuulla – myös koiranulkoiluttajien.
EU esittää suden suojelun lieventämistä8.3.2025 09:09:36 EET | Uutinen
EU:n komissio ehdotti perjantaina 7.3.2025, että susien suojeluasemaa lievennetään. Läpi mennessään esitys hyödyntää Suomea vain, mikäli maassa katsotaan, että susikanta on suotuisalla suojelun tasolla. Metsästäjäliitto kannustaa toimijoita lausumaan suurpetolain esityksestä.
EU:n rajoitus lyijyammusten käytölle julkaistu6.3.2025 09:30:19 EET | Uutinen
Helmikuun 2025 lopussa julkaistiin pitkään valmisteltu Euroopan komission oikeudellinen ehdotus lyijyn käytön rajoittamisesta ammuksissa ja kalastusvälineissä. Rajoitusten on tarkoitus vähentää ihmisten terveyteen ja ympäristöön kohdistuvia riskejä. Ensimmäinen esittely tehtiin EU:n Reach-komiteassa 27. helmikuuta. Komitea koostuu EU:n jäsenvaltioiden ja komission kansallisista edustajista. Nyt asiasta alkaa keskustelu Reach-komiteassa, jonka seuraava kokous on huhtikuussa.
Suomen suurpetopolitiikka jumissa – mitä voimme oppia Ruotsista?12.2.2025 15:39:35 EET | Kutsu
Suomen Metsästäjäliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) kutsuvat tiedotusvälineet, kansanedustajat ja maa- ja metsätalousministeriön edustajat infotilaisuuteen, jossa käsitellään Ruotsin suurpetopolitiikkaa, -hallintoa ja suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen järjestelmää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme