Omistajanvaihdoskatsaus 1–6/2024: Finnveran rahoitus yrityskauppoihin laski alkuvuonna – ”Myyntihalukkuutta olisi, ostajat odottavalla kannalla”
Korkojen nousu ja epävarmuus nakersivat edelleen erityisesti ostajien halukkuutta tehdä yrityskauppoja, ja yritysten omistusjärjestelyjen rahoitus laski alkuvuonna koko maassa. Finnvera rahoitti yrityskauppoja tammi–kesäkuussa 2024 yhteensä 53 miljoonalla eurolla (74), joka oli 29 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski 13 prosenttia 330 kappaleeseen (379). Korkotason kääntyminen selvään laskuun vaikuttaa todennäköisesti myönteisesti yrityskauppojen määrään loppuvuonna 2024.
Finnveran omistajanvaihdosrahoitus putosi suhteellisesti eniten kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten ryhmässä. Alkuvuonna myönnetty rahoitus laski jopa yli 70 prosentilla 4 miljoonaan euroon (16) edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä, 13 kappaletta, putosi lähes puoleen vuodentakaisesta (25).
Rahoituksen laskusuunta oli selvä myös kotimarkkinayrityksissä, jotka ovat pääasiassa kotimaan markkinoilla toimivia, työllistäviä pk-yrityksiä. Finnvera rahoitti näiden yritysten omistajanvaihdoksia 33 miljoonalla eurolla (42), ja rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski 18 prosenttia edellisvuoden tammi−kesäkuun 152 kappaleesta 125:een.
Sen sijaan pienimpien yritysten kauppoja tehtiin edelleen aktiivisesti ja niitä rahoitettiin alkuvuonna eniten. Finnvera rahoitti alkuvuonna 191 pienyrityksen omistajanvaihdosta (202), ja myönsi niihin rahoitusta yhteensä 16 miljoonaa euroa (17). Finnveran rahoituksen rooli pienimpien yritysten kauppojen toteutumisessa oli tyypilliseen tapaan merkittävä.
− Epävarmasta talousympäristöstä huolimatta pienten yritysten omistajanvaihdoksia tehtiin edelleen aktiivisesti. Se tarkoittaa, että paikalliset palvelut saavat jatkuvuutta, yritykset uudistuvat ja hakevat jopa kasvua. Huolestuttavaa sen sijaan on, että työllistävien ja etenkin kansainvälistyvien ja vientiin suuntautuneiden pk-yritysten yrityskaupat ovat romahtaneet. Näiden yritysten kasvun ja menestyksen vaikutus oman alueensa ja Suomen talouteen on tuntuva. Myyntihalukkuutta kyllä olisi, mutta ostajat ovat odottavalla kannalla. Odotamme, että yrityskauppojen määrä kääntyy nousuun, kun korkotason huippu on nyt ohitettu ja ostajien tulevaisuudennäkymät vahvistuvat, sanoo Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo.
Yrityskauppojen rahoitus romahti alkuvuonna liike-elämän palveluissa
Aiempina vuosina omistajanvaihdoksia on rahoitettu toimialoista eniten liike-elämän palveluissa, joihin kuuluu muun muassa yritysten käyttämiä IT-palveluja, teknisiä palveluja, kirjanpitoa, konsultointia, työterveyspalveluja ja siivousta. Alkuvuonna 2024 yrityskauppojen rahoitus romahti liike-elämän palveluissa edellisvuoden vastaavan ajan 32 miljoonasta eurosta 18 miljoonaan euroon. Rahoitettujen yrityskauppojen lukumäärä aleni vain 10 prosenttia, mikä kertoo siitä, että rahoitus on kohdistunut alkuvuonna aiempaa enemmän pienten yrityksen omistusjärjestelyihin.
Myös teollisuuden toimialan omistajanvaihdoksissa rahoituksen suunta on alaspäin jo kolmatta vuotta.
− Rahoituksen myöntäminen teollisuuden yrityksiin on yleisestikin maltillista. Teollisuuden investoinnit – omistusjärjestelyt mukaan lukien – ovat alhaisella tasolla. Teollisuusyritysten rahoitus ei ole vielä lähtenyt elpymään. Vuosi 2021 erottuu piikkinä etenkin teollisuuden osalta, ja teollisuudessa oli patoutunutta tarvetta omistusjärjestelyihin koronapandemian jälkeen. Kyseinen vuosi oli muutenkin Finnveran omistajanvaihdosrahoituksessa huippuvuosi, eli monella yhtiöllä oli tarvetta tehdä omistusjärjestelyjä pandemian jälkeen.
Muista toimialoista poiketen matkailualalla omistajanvaihdosten rahoitus on pysynyt pitkällä aikavälillä verrattain tasaisena reilun 5 miljoonan euron tasolla.
Maakunnalliset vaihtelut suuria – Positiivisia pilkahduksia omistajanvaihdosten aktiivisuudessa eri suunnilla
Maakunnallisessa omistajanvaihdos- ja yrityskauppa-aktiivisuudessa on selkeitä eroja, mikä heijastaa myös maakuntien erilaisia toimialajakaumia.
Yrityskauppojen rahoitus kehittyi tammi−kesäkuussa positiivisesti edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna yhdeksässä maakunnassa. Eniten kasvua oli Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla. Rahoitus nousi myös Etelä-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Lapissa ja Päijät-Hämeessä.
Jyrkin pudotus rahoituksessa oli puolestaan Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.
− Uudenmaan osuus Finnveran rahoittamista omistajanvaihdoksista on perinteisesti ollut kolmannes, mutta alkuvuonna osuus kokonaisuudesta oli vain 17 prosenttia. Maakunnan yrityskaupparahoituksessa näkyy toimialojen vaikutus, eli teollisuuden ja liike-elämän palvelujen yrityskauppojen voimakas lasku alkuvuonna. Uusimaa on kuitenkin iso maakunta, joten tästä huolimatta se on edelleen maakunnista aktiivisin yrityskaupoissa, Anna-Mari Palo kertoo.
Finnvera rahoitti yrityskauppoja Uudellamaalla 9 miljoonalla eurolla (24). Seuraavaksi eniten omistajanvaihdoksia rahoitettiin Varsinais-Suomessa lähes 9 miljoonalla eurolla (9) ja Pirkanmaalla 8 miljoonalla eurolla (9).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Mari Palo, aluepäällikkö, omistajanvaihdosten rahoitus, puh. 029 460 2637, etunimi.sukunimi@finnvera.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
Donald Trump näyttää voittavan Yhdysvaltain vaalit - Talous kestää neljä vuotta vuoristorataa, suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, sanoo Finnveran Mauri Kotamäki6.11.2024 09:32:48 EET | Tiedote
Viimeisimpien tietojen mukaan Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien Donald Trump on voittamassa vaalit ja nousemassa uudelle presidenttikaudelle. Jos republikaanit saavat äänivallan myös Yhdysvaltain kongressissa, tämä vahvistaa presidentin asemaa esimerkiksi talouspoliittisissa avauksissa. Voisiko Trumpin kampanjassaan esittämistä kymmenien prosenttien tuontitulleista kaikille maille tulla totta? Tämä on herättänyt etukäteen huolta myös suomalaisviejissä, sillä Yhdysvallat on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista. Luvassa on neljä vuotta vähintään retorista vuoristorataa, mutta Yhdysvaltain ja maailman talous kestää tämän, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Suurimmat tulevan presidenttikauden riskit liittyvät Yhdysvaltojen demokratiaan ja geopolitiikkaan, Kotamäki sanoo.
Finnveran lainaa mikroyritysten kasvuun myönnettiin 1,6 miljoonaa euroa ensimmäisen kuukauden aikana – Tärkein syy lainan hakemiselle työntekijän palkkaaminen1.11.2024 08:57:03 EET | Tiedote
Finnveran lokakuun alussa käynnistämä puolen vuoden määräaikainen laina mikroyritysten kasvuun on herättänyt paljon kiinnostusta. Ensimmäisen kuukauden aikana lainoja on myönnetty yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Tyypillisin syy lainan hakemiseen on ollut työntekijän palkkaaminen. Laina on tarkoitettu alle 10 henkilöä työllistävän yrityksen kasvua, tuottavuutta tai kilpailukykyä edistäviin rahoitustarpeisiin kuten työllistämiseen tai toiminnan laajentamiseen ja digitalisointiin.
Suomen viennin vanhat kivijalat Yhdysvallat, Saksa ja Kiina murroksessa – Viennin kasvu on haettava tulevaisuudessa uusilta markkinoilta4.10.2024 10:18:47 EEST | Tiedote
Suomen keskeiset vientimarkkinat ovat murroksessa, mikä lisää Suomen viennin kasvattamisen vaikeuskerrointa tulevina vuosina. Yhdysvallat, Saksa ja Kiina ovat olleet perinteisesti suomalaisten vientiyritysten päämarkkinoita, joille yhteenlasketun viennin osuus on yli neljännes kokonaisviennistä, mutta kasvunäkymät näissä maissa ovat alavireiset tai täynnä epävarmuutta. Vientiyritysten kannattaa varautua aktiivisesti etsimään uusia kohdemaita esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Vaikka riskit ovat suurempia, tuototkin voivat toteutuessaan olla korkeita. Keinoja riskeiltä suojautumiseen ja rahoituksen hyödyntämiseen viennissä löytyy.
Finnveran Juuso Heinilä: Rahoitusmarkkinoiden vinouma jarruttaa kasvua – Finnvera käynnistää mikroyritysten kasvun lainoituksen1.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Rahoitusmarkkinat eivät Suomessa toimi ongelmattomasti. Tämä näkyy ilmeisimmin pienimpien yritysten kohdalla, eivätkä ne saa pankista lainaa yrityksen kasvattamiseen. Tämä jarruttaa mikroyritysten kasvua, työllistämistä, vientiä ja uusien kasvuyritysten syntyä. Vaikutukset näkyvät koko Suomen taloudessa. Koska mikroyritysten on vaikea saada pankkilainaa edes Finnveran takaamana, Finnvera käynnistää lokakuun alusta maaliskuun 2025 loppuun kestävän pilotin ja myöntää suoraa lainaa mikroyritysten kasvuun. Tavoitteena on selvittää mikroyritysten rahoituksen saatavuutta ja sen vaikuttavuutta.
Finnverasta lainaa mikroyritysten kasvuaskeliin13.9.2024 09:41:30 EEST | Tiedote
Finnvera haluaa olla varmistamassa, että uusia kasvuyrityksiä syntyy. Laina mikroyrityksen kasvuun on tarkoitettu alle 10 henkeä työllistävien, kannattavan liiketoiminnan omaavien yritysten kasvun ja tuottavuuden parantamiseen. Laina on haettavissa merkittävästi yrityksen toimintaa ja kilpailukykyä parantavien investointien ja kehittämistoimien rahoittamiseen 1.10.2024–31.03.2025 välisenä aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme