Sähkön riittävyys tulevana talvena edellyttää luotettavaa kotimaista tuotantoa ja tuontia
Fingridin laatiman arvion mukaan sähköstä ei synny pulaa sähköjärjestelmän toimiessa luotettavasti, mutta häiriöden yhteydessä lyhytkestoisten niukkuustilanteiden todennäköisyys kasvaa
Talvella 2024–25 sähkön riittävyys Suomessa näyttää vakaalta, mikäli merkittävät tuotantolaitosten vikaantumiset vältetään ja sähkön tuonti toimii normaalisti. Fingridin laatima arvio kertoo, että mallinnetuissa vaikeissakin tilanteissa eli tuulettomana ja kylmänä aikana sähköä on riittävästi saatavilla Suomessa.
Fingrid arvioi sähkönkulutuksen nousevan erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä noin 15 000 megawattiin. Tällaisena pakkaspäivänä kulutuksesta pystytään kattamaan kotimaisella tuotannolla parhaimmillaan arviolta 12 000 megawattia. Loput 3 000 megawattia voidaan tuoda Ruotsista ja Virosta. Kylmällä pakkasjaksolla sähkön kulutus voi nousta myös tätä suuremmaksi, mikäli tuulisähköä on runsaasti tarjolla.
Kotimaisen tuotannon hyvä käytettävyys tärkeää
Sähkön riittävyydelle olennaista on, että kotimainen tuotantokapasiteetti on käytettävissä. Fingridin analyysin mukaan sähköjärjestelmä kestää yksittäisen merkittävän vian suuressa tuotantolaitoksessa tai rajayhteydessä, mutta mikäli vikoja ilmenee samanaikaisesti useampi, tehotilanne kiristyy huomattavasti.
Sähköjärjestelmä on muuttunut yhä sääriippuvaisemmaksi. Tämä näkyy sähkön riittävyyden osalta lyhytkestoisten tehovajeiden todennäköisyyden kasvuna, mikä korostaa kulutusjoustojen roolia entisestään. Käytännössä tämä tarkoittaa jo nähdyn kaltaista laajaakin vaihtelua sähkön hinnassa, joka on markkinoilla tärkein kulutusjoustoja ohjaava tekijä.
”Sähkön riittävyyden tila on kokonaisuutena vakaa, mutta häiriötilanteissa ylimääräistä säätövaraa järjestelmässä ei juuri enää ole. Viime talvet ovat osoittaneet, että hinta ohjaa kulutusta joustamaan paljonkin, mutta ripeällä aikataululla Suomeen tarvitaan kustannustehokas kohdennettu kapasiteettimekanismi tukemaan sähkön riittävyyttä ja hillitsemään myös mahdollisia äärimmäisiä hintapiikkejä”, Fingridin voimajärjestelmän käytöstä vastaava johtaja Tuomas Rauhala sanoo.
Fingrid mallintaa sähkön riittävyyttä eri skenaarioissa
Fingridin arvio sähkön riittävyydestä perustuu yksityiskohtaiseen koko talven tuntitason mallinnukseen sähköjärjestelmän tehotaseesta eli tuotannon ja kulutuksen tasapainosta eri säätilanteissa sekä erilaisten vikaantumisten sattuessa. Esimerkiksi sään puolesta riittävyyttä arvioidaan hankalimman tilanteen kohdalla eli erittäin kylmänä ja vähätuulisena hetkenä. Tällainen sää on hyvin epätodennäköinen ja toistuu arviolta vain kerran kymmenessä vuodessa.
Lisätiedot
Yksikön päällikkö Mikko Kuivaniemi puh. 030 395 5188
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Fingrid ottaa käyttöön siirtojenhallintasopimuksen sähköverkon siirtohuippujen tasaamiseksi22.11.2024 11:16:31 EET | Tiedote
Sähköverkon siirtohuippujen tasaamiseksi tarvitaan uusia keinoja. Yhtenä uutena keinona Fingrid on ottanut käyttöön siirtojehallintasopimuksen, jossa sovitaan sähkön tuotannon tai kulutuksen joustosta tarvittaessa kantaverkon siirtojen hallinnan tarpeisiin. Sopimuskumppaniksi sopii toimija, jolla on vähintään 10 megawatin suuruinen sähkön tuotannon tai kulutuksen säätökyky. Tavoitteena on solmia ensimmäiset sopimukset tämän vuoden aikana.
Fingridin loppuraportti tarkentaa merituulivoiman alustavia liityntämahdollisuuksia21.11.2024 14:47:41 EET | Tiedote
Merituulivoimalle on tunnistettu seitsemän potentiaalista liittymispistettä Manner-Suomessa 2030-luvulla. Nämä mahdollistavat jopa 9 gigawatin merituulivoiman kapasiteetin liittämisen kantaverkkoon. Tunnistetut liittymispisteet sijaistevat länsirannikolla sekä Inkoossa. Pohjoisimmat liittymispisteet Kokkolan ja Raahen alueilla ovat mahdollisia, mikäli sähkön kulutus kasvaa alueella merkittävästi ennen merituulivoimaliityntöjen toteutumista.
Kantaverkon häiriönselvitysvalmiutta nostetaan Etelä- ja Itä-Suomessa säätilan vuoksi18.11.2024 14:16:05 EET | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikon 20.11. ja torstain 21.11. aikana on odotettavissa runsasta lumisadetta sekä voimakasta idän ja koillisen välistä tuulta. Varsinkin maan eteläosassa tykkyvahinkojen riski on olemassa. Kantaverkon häiriönselvitysvalmiutta nostetaan keskiviikosta 20.11. klo 16 alkaen. Valmiustilan nosto jatkuu perjantai aamuun 22.11. klo 8 asti. Tilanteen muuttuessa Fingrid tarkentaa tarvittaessa varautumisaikaa ja -alueita. Lisätietoja Valvomopäällikkö Arto Pahkin, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4315
ENTSO-E: Sähkön riittävyys Euroopassa talvikaudella 2024-2025 näyttää vakaalta15.11.2024 11:46:42 EET | Tiedote
Eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestö ENTSO-E:n tänään julkaiseman raportin mukaan tulevan talven sähkön riittävyys näyttää vakaalta. Selvitys kuitenkin tunnistaa toimitusvarmuusriskejä tietyissä tilanteissa ja tietyillä alueilla, Suomi mukaan lukien. Kantaverkkoyhtiöt seuraavat sähkön riittävyystilannetta koko talvikauden.
Uusi mFRR-energiamarkkina otetaan käyttöön 4.3.202513.11.2024 11:15:29 EET | Tiedote
Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat päättäneet uuden mFRR-energiamarkkinan käyttöönottopäiväksi 4.3.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme