Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Liian hyvää hävikkiin – ruokahävikin vähentämisestä kiittävät kukkaro ja luonto

Jaa

Hävikkiviikkoa vietetään jälleen syyskuussa, 23.–29.9.2024, ja sinä aikana keskitytään ruokahävikin vähentämiseen koko suomalaisessa ruokaketjussa. Viikko tarjoaa tietoa ja vinkkejä arkisiin tapoihin hävikin torjumiseksi. Alkutuotannossa hävikin vähentäminen on monimuotoista ja innovatiivista.

Kasvin- ja viljantuotannossa pyritään löytämään jokaiselle sadolle käyttökohde, olipa kyseessä sitten ihmisravinto, teollisuuden raaka-aineet, eläinten rehut tai jopa etanoli. Peruna on esimerkki monikäyttöisestä sadosta, jota hyödynnetään ruokaperunasta aina biokaasun raaka-aineeksi saakka. Modernit teknologiat, kuten kasvinjalostus ja kasvinsuojeluaineet, ovat tärkeitä työkaluja tässä työssä, jotta sadosta saadaan mahdollisimman hyvä sekä määrällisesti että laadullisesti.

Tilatasolla vilja-, vihannes- ja perunasadon käsittely ja varastointi vaativat ajanmukaisia investointeja ja ammattitaitoa. Käsittelyyn ja varastointiin on oltava hyvät ja ajantasaiset puitteet, joissa ilmankosteus ja lämpötila ovat optimaaliset, ja esimerkiksi tuhojyrsijöiden ja lintujen pääsy tiloihin on estetty.

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista, mutta roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Ruokahävikkiä syntyy koko ruokaketjussa, mutta suurinta se on kotitalouksissa, joissa muodostuu Suomen ruokahävikistä Luken laskelmien mukaan 38 %. Koko ketjun ruokahävikki on 400 miljoonaa kiloa, josta kotitalouksissa syntyy 155 miljoonaa kiloa.

Keskivertokuluttaja heittää ruokaa roskiin noin 28 kiloa vuodessa. Kotitalouden koko ja tyyppi vaikuttavat merkittävästi ruokahävikin määrään. Rahassa mitattuna esimerkiksi nelihenkinen perhe heittää vuodessa noin 500 euroa roskikseen ruuan muodossa. Kokonaan ruokahävikkiä ei voi välttää, mutta sen määrää kannattaa minimoida! 

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:

  • Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. 
  • Huomioi ruokien lisäksi juomat! Kahvista syntyy yllättävän paljon ruokahävikkiä, kupillinen päivässä viemäriin tarkoittaa vuodessa yli 40 litraa hukkaan heitettyä kahvia! Keitä kahvia vain sen verran kuin nautit sitä, lisäkupilliset porisevat nopeasti valmiiksi tarvittaessa! 
  • Säilytä oikein: osa kasviksista säilyy parhaiten jääkaapissa, kuten salaatit, juurekset ja sienet. Osa taas viihtyy huoneenlämmössä, kuten banaani, tomaatti ja kurkku. Lue lisää erilaisten kasvisten optimaalisista säilytyslämpötiloista ja etyleenistä: https://kasvikset.fi/kasvitieto/kasvisten-sailytyksesta/sailytyslampotilat/.
  • Suunnittele ja ennakoi: älä haksahda ostamaan isoa pakkausta halvemmalla, jos kaikelle ruualle ei ole käyttöä. Hyödynnä pakastinta ja tee hävikkiherkkuja.
  • Kaikkea hävikkiä ei voi välttää. Pilaantunutta, homeista tai hapantunutta ruokaa ei pidä syödä. Oikein biojätteeseen lajiteltuna käyttökelvoton ruoka muuntuu aikanaan biokaasuksi tai ravinteikkaaksi mullaksi.
  •  

Lisää vinkkejä ja tietoa Hävikkiviikosta: https://havikkiviikko.fi/  

Jäikö tähteeksi pari keitettyä perunaa, nahistuuko juures jääkaappiin? Pyöräytä syksyä piristämään herkulliset keltajuuriröstit: https://www.mtk.fi/-/keltajuurirosti  

Lisätiedot:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Max Schulman, asiantuntija (viljat), MTK, 040 825 2112
Antti lavonen, asiantuntija (peruna), MTK, 040 558 0512

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hävikkiviikko/Kuluttajaliitto
Lataa
Hävikkiviikko/Kuluttajaliitto
Lataa
Hävikkiviikko/Kuluttajaliitto
Lataa
Hävikkiviikko/Kuluttajaliitto
Lataa
Hävikkiviikko/Kuluttajaliitto
Lataa
Hävikkiviikko/Kuluttajaliitto
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kysely: Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin26.9.2024 09:59:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.

MTK: Hallituksella on näytön paikka – suojakaistoille on löydyttävä korvaukset19.9.2024 14:49:42 EEST | Tiedote

Ministeri Mykkänen vieraili MTK:n metsäjohtokunnassa keskustelemassa raakkutuhon seurauksista ja seuraavista toimenpiteistä. ”Olen tyytyväinen siihen, että ministerillä oli aikaa vierailulle. Lähiaikoina tarvitsemme hallitukselta selvempiä linjauksia. Metsäjohtokunta ei hyväksy kaavamaista 50 metrin totaalisuojelua metsänomistajien rahoilla. Hakkuurajoitusten on perustuttava todelliseen tarpeeseen ja kulut on jaettava oikeudenmukaisesti", vaatii MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Ministeri Mykkäsen vihellettävä pilliin raakkukohussa – suojelun työkalut ovat jo olemassa10.9.2024 08:01:23 EEST | Tiedote

Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) tapaa tänään 10. syyskuuta teollisuuden puunostajia Suomussalmen raakkutuhoon liittyen. ”Tämän päivän keskusteluissa Ministeri Mykkäsen ja teollisuuden on syytä pitäytyä lain noudattamisessa sekä firmojen oman toiminnan kehittämisessä. Ministerin kutsuessa vain puun ostajat mukaan, ei tapaamisessa voida sopia mitään koskien yksityisten maanomistajien metsien käyttöä”, korostaa MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

Maatalouden kannattavuusongelmat vaativat hallitukselta ripeitä jatkotoimia4.9.2024 15:47:44 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallituksen tiistaina julkistama esitys valtion talousarvioksi vuodelle 2025 ei tuo juuri muutoksia kevään kehysriihessä päätettyyn. Hallitus jättää viljelijätuet leikkausten ulkopuolelle. MTK pitää tärkeänä myös ruoka-alan kasvuohjelmalle varattua 10 miljoonan euron rahoitusta. Suomalaisten ruokaturvan kannalta kriittisintä ongelmaa, maatalouden heikkoa kannattavuutta, nämä eivät kuitenkaan poista. Ohjelmansa mukaisesti hallitukselta odotetaan nyt ripeitä ja määrätietoisia toimia myös ruokamarkkinoiden tervehdyttämiseksi.

MTK:n viestit hallituksen budjettiriihelle 3.-4.9.2024: Säästöjen keskellä on löydettävä myös tie uuteen kasvuun2.9.2024 08:25:54 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallitus kokoontuu tiistaina päättämään valtion talousarvioesityksestä vuodelle 2025. Budjettiriihen kovin paine liittyy julkisen talouden tasapainottamiseen - velkaantuminen on saatava päättymään ja Suomi uudelle kasvu-uralle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto tukee hallitusta näissä tavoitteissa. Samalla MTK muistuttaa, että merkittävä osa uudesta kasvusta liittyy puhtaaseen siirtymään, jossa luonnonvara-alojen laajalla biotaloudella on keskeinen rooli. Luonnonvara-alan tuotanto ja työpaikat tukevat myös koko Suomen elinvoimaa sekä ylläpitävät epävakaana aikana yhteiskuntamme iskunkestävyyttä ja huoltovarmuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye