Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistossa kehitetty teknologia Suunnon tuotteisiin

Jaa

Suunto oy on lanseerannut uuden sykevälianalytiikan, joka mullistaa kestävyysurheilun intensiteetin seurannan ilman laboratoriotestejä. Menetelmä perustuu Tampereen yliopiston fyysikoiden tutkimustuloksiin, joiden taustalla on Business Finlandin rahoittama projekti sekä yliopiston tuore startup-yritys MoniCardi oy.

Urheilijalla sykevyö rinnan ympärillä ja kädessään matkapuhelin.
Suunnon ZoneSense-teknologia perustuu MoniCardin kehittämään menetelmään. Se on käytettävissä Suunnon kelloissa, kun treenataan sykevyön kanssa. Kuva: Suunto oy

Suunto oy ja Tampereen yliopisto ovat tehneet yhteistyötä syksystä 2023 lähtien, kun fysiikan professori Esa Räsäsen vetämä laskennallisen fysiikan tutkimusryhmä julkaisi uuden menetelmän, jolla voi määrittää fysiologisia kynnysarvoja sykevälien ominaisuuksista ilman laktaatti- tai hengityskaasumittauksia.

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Physiology -lehdessä ja siitä uutisoitiin laajasti. Nyt menetelmä on Suunnon ZoneSense-teknologian perustana. Se on käytössä useissa Suunnon kelloissa reaaliaikaisena mittauksena sekä lisäksi saatavilla kaikille Suunnon kellon omistajille Suunto-sovelluksessa, kun treenataan sykevyön kanssa.

ZoneSense on mullistava edistysaskel urheilijoille, jotka haluavat optimoida harjoittelunsa. MoniCardin kehittämän huipputeknologian avulla avaamme uusia ovia kestävyystreenissä, sanoo Janne Kallio, Suunnon digitaalisen ekosysteemin johtaja.

Myös yliopistolle innovaatio on merkittävä saavutus.

– Innovaatio on hyvä esimerkki Tampereen yliopiston monitieteisen tutkimuksen kulttuurista ja määrätietoisista panostuksista tutkimuksen vaikuttavuuteen startup-toiminnan kautta, toteaa Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen

Teknologia hyödyntää sykevälianalyysia edistyksellisesti

Kestävyystreenissä jokaisen harjoituksen oikea intensiteetti on tärkeää optimaalisten tulosten saavuttamiseksi. Perinteisesti urheilijoiden on ollut vaikeaa seurata harjoituksen intensiteettiä tarkasti. Testausprotokollat kuten laktaatti- tai hengityskaasumittaukset ovat epäkäytännöllisiä päivittäisessä käytössä. Uusi teknologia vastaa näihin haasteisiin hyödyntämällä kehittynyttä sykevälianalyysiä harjoituksen aikana.

– Sykevälisarjan ominaisuudet yhdistetään metabolisiin tiloihin kuten aerobisiin ja anaerobisiin kynnysarvoihin, mikä mahdollistaa urheilijoille rasitustasonsa ja intensiteettinsä tarkan mittaamisen ilman henkilökohtaista kalibrointia tai ulkoisia testejä, selvittää MoniCardin toimitusjohtajana toimiva Räsänen.

Suunnon ja MoniCardin kumppanuus on merkittävä askel eteenpäin urheiluanalytiikassa.

Suunto on ensimmäinen yritys, joka ottaa tutkimuksemme käyttöön, ja yhteistyö on ollut erittäin innostavaa ja rakentavaa. Tämä on merkittävä askel eteenpäin urheilukellojen sykeanalytiikan kehittämisessä ja tuo ison hyödyn kuluttajille, sanovat fysiikan väitöskirjatutkijat Matias Kanniainen ja Teemu Pukkila, jotka kuuluvat MoniCardin perustajiin.

MoniCardi oy perustettiin Tampereen yliopiston spin-off -yrityksenä huhtikuussa 2024, Business Finlandin rahoittaman R2B-kaupallistamishankkeen "MoniCardi - Monitoring of Cardiac Health Made Simple" seurauksena. Yrityksen taustalla on fysiikan yksikön Quantum Control and Dynamics tutkimusryhmä, joka kehittää laskennallisia menetelmiä kompleksisten signaalien kuten sydänsähkökäyrien analysointiin. Analytiikkaa hyödynnetään urheilusovellusten lisäksi sydänriskien ja -sairauksien tunnistamisessa ja ennakoinnissa. Taustalla olevista poikkitieteellisistä tutkimuksista mm. äkkikuolemariskin määrittämisessä on uutisoitu runsaasti eri medioissa.

Tavoitteena on tuoda nämä menetelmät mahdollisimman ripeästi ja laajasti potilaiden ja kuluttajien käyttöön. Olemme saaneet tälle polulle merkittävää tukea mm. Business Finlandilta, Business Tampereelta sekä SPARK-verkostolta. Oleellista on ollut Tampereen yliopiston tutkimus- ja innovaatiopalveluiden jatkuva tuki ja kannustus, josta voimme yliopiston tutkijoina olla ylpeitä ja kiitollisia, toteaa Räsänen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esa Räsänen
050 301 3386
esa.rasanen@tuni.fi

Kuvat

Urheilijalla sykevyö rinnan ympärillä ja kädessään matkapuhelin.
Suunnon ZoneSense-teknologia perustuu MoniCardin kehittämään menetelmään. Se on käytettävissä Suunnon kelloissa, kun treenataan sykevyön kanssa.
Kuva: Suunto oy
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Miesten virtsaoireet ovat yhteydessä kohonneeseen kuolemanriskiin18.9.2024 08:20:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Jonne Åkerla selvitti väitöstutkimuksessaan, kuinka virtsaamispakosta koettu haitta muuttuu pitkän seurannan aikana. Lisäksi hän tarkasteli virtsaamisoireiden ja kuolleisuuden yhteyttä. Tulokset osoittavat, että kohtalaisesta tai vaikeasta virtsaamispakosta kärsivät eivät juurikaan totu vaivaan, ja kuolemanriski on suurentunut virtsaoireista kärsivillä miehillä.

Väitös: Rakentamisalan yhteistä ammatillista tietoa tuotetaan dynaamisessa verkostossa13.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

FM, VTM Marita Kari tutki väitöskirjassaan rakentamisalan yhteisen ohjeistuksen kehittämistä Rakennustietosäätiö RTS:n toimikunnissa tietojohtamisen käytäntönä. Tutkimuksen mukaan toimikunnat hyödynsivät säätiön ja työskentelyyn osallistuneiden henkilökohtaisia verkostoja aktiivisesti ja monipuolisesti tiedon vaihdossa ja tiedon yhdistämisessä. Keskinäinen luottamus oli toimikunnan työskentelyn kulmakivi, joka auttoi ja tuki jäsenten tiedon jakamista ja osallistumista yhteiseen kehittämiseen.

Väitös: Läheiset ihmissuhteet värittävät päivittäisen tunteiden säätelyn dynamiikkaa6.9.2024 08:43:47 EEST | Tiedote

Kykymme säädellä tunteita on psykologisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden keskeinen kulmakivi. Väitöstutkimuksessaan Jaakko Tammilehto hyödynsi pitkittäis- ja kokemusotanta-aineistoja selvittäessään tunteiden säätelyn sosiaalisia ja kognitiivisia perusteita. Tutkimuksen mukaan erityisesti uskomukset ja odotukset toisten turvallisuudesta ja saatavilla olosta sekä omasta kyvykkyydestä ja arvokkuudesta liittyvät tunteiden säätelyn dynamiikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye