Oulun yliopisto

PCR-menetelmän käyttöönotto on nopeuttanut ihon pinnallisten sieni-infektioiden diagnostiikkaa

Jaa

PCR-menetelmän käytön myötä sieni-infektioiden lääkehoito voidaan kohdentaa ja rajata huomattavasti nopeammin kuin viljelymenetelmää käytettäessä, uusi tutkimus osoittaa.

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen

Oulun yliopiston ja NordLabin tutkijat selvittivät PCR-menetelmän käyttöönoton merkitystä ihon pinnallisten sieni-infektioiden diagnoosinopeuteen. PCR on yleinen molekyylibiologian tutkimusmenetelmä, joka mahdollistaa yksittäisen DNA-molekyylin monistamisen hyvin nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Nopea ja herkkä menetelmä

Microbiology Spectrum -lehdessä vastikään julkaistu tutkimus osoitti, että PCR-menetelmän käyttö lyhensi sieni-infektioiden diagnoosiaikaa lähes kolmesta viikosta alle vuorokauteen.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2019–2022 NordLabin toiminta-alueella viljelyn aloituksesta sienen tunnistamiseen kului keskimäärin 19 vuorokautta. Vaihtoehtoisesti PCR-menetelmää käytettäessä samalla aikavälillä samalla alueella sienen tunnistaminen kesti keskimäärin 16 tuntia.

PCR-menetelmän käyttöönotto on siis huomattavasti nopeuttanut diagnostiikkaa vaikuttamatta kuitenkaan määrällisesti tunnistettujen sienten kirjoon. PCR-menetelmällä positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä oli korkeampi verrattuna viljelymenetelmällä tutkittuihin näytteisiin, eli se oli myös hieman herkempi tunnistamaan sieni-infektioita.

”PCR-menetelmän käytön myötä sieni-infektioiden lääkehoito voidaan kohdentaa ja rajata huomattavasti nopeammin kuin viljelymenetelmän käytön yhteydessä”, kertoo kliinisen mikrobiologian professori, ylilääkäri Ilkka Junttila Oulun yliopistosta. "Tällä on iso merkitys antimikrobisten lääkehoitojen herkkyysongelmien näkökulmasta; liian pitkä tai laajakirjoinen antimikrobinen lääkitys edesauttaa lääkkeille resistenttien kantojen lisääntymistä."

Ihon pinnalliset sieni-infektiot ovat varsin yleisiä infektioita. Perusterveydenhuollossa sieni-infektiot ovat kymmenen yleisimmin diagnosoidun ihosairauden joukossa, joten näiden sairauksien nopea diagnostiikka on tärkeää. Aiemmin näiden infektioiden diagnostiikka on perustunut sieniviljelyyn, joka on menetelmänä tarkka mutta hidas.  

Tutkimuksen tekemiseen osallistui Oulun yliopiston ja NordLabin tutkijoiden lisäksi myös Tampereen yliopiston, Fimlabin, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Huslabin tutkijoita. 

Tutkimusjulkaisu: Aho-Laukkanen E, Mäki-Koivisto V, Torvikoski J, Sinikumpu SP, Huilaja L, Junttila IS. PCR enables rapid detection of dermatophytes in practice. Microbiol Spectr 0:e01049-24. https://doi.org/10.1128/spectrum.01049-24

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori, ylilääkäri Ilkka Junttila, Oulun yliopisto ja NordLab hyvinvointiyhtymä, 040 632 7702, ilkka.junttila@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen lisää vakavien autoimmuunisairauksien riskiä26.9.2024 06:50:00 EEST | Tiedote

Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen eli POI (primary ovarian insufficiency) on tila, jossa munasarjat lakkaavat toimimasta ennen naisen 40 vuoden ikää. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan POI lisää naisten riskiä sairastua vakaviin autoimmuunisairauksiin. Kyseessä on tähän mennessä suurin POI:n ja autoimmuunisairauksien välistä yhteyttä selvittävä tutkimus.

Kaupunkialueiden ylivalaisu haittaa ihmisen ja luonnon hyvinvointia – Oulun yliopistossa kehitetään yhteistyön malleja pimeän ja hämärän arvot tunnistavaan valaistussuunnitteluun20.9.2024 09:02:34 EEST | Tiedote

Perinteisesti valaistuksen kehittäminen kaupunki- ja taajama-alueilla on nähty valon määrän lisäämisenä. Ylivalaisun todetut haittavaikutukset ihmisen ja luonnon hyvinvointiin sekä kasvava energiankulutus ovat kuitenkin kääntämässä näkökulman valaistuksen suunnittelussa yhä enemmän valon määrästä valon laatuun. 30.9. lähtien asukkaat Kuusamossa, Iissä, Oulussa ja Nivalassa toivotetaan tervetulleiksi osallistumaan ja kertomaan kokemuksiaan, kun Oulun yliopistossa kehitetään uudenlaisia kumppanuuksia kaupunkien valaistukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye