Keski-Suomen maakunnallisiksi vastuulajeiksi valikoitui 28 sammal- ja 5 jäkälälajia
Keski-Suomen maakunnan uusimmat vastuulajit on julkaistu osana LUMOAVA-hanketta, jonka tavoitteena on edistää luonto- ja ilmastotiedon sisällyttämistä päätöksentekoon. Tällä kertaa vuorossa ovat sammalet ja jäkälät. Valtaosa uusista vastuulajeista on uhanalaisia pienvesien äärellä ja lahopuulla eläviä vanhojen metsien lajeja. Niiden esiintymistä merkittävä osa sijaitsee Keski-Suomessa, minkä vuoksi maakunnalla on keskeinen rooli niiden varjelemisessa.
Luonnon monimuotoisuus heikkenee hälyttävää vauhtia. Jotta monimuotoisuus saadaan jälleen kasvuun, on ratkaisevaa tiedostaa tilanne ja tehdä se näkyväksi. Osa tätä työtä on tunnistaa maakunnalliset vastuulajit, joista toisena Keski-Suomessa julkistetaan sammaleet ja jäkälät. Ne ovat hieman huomaamattomampia kuin ensimmäisinä vastuulajeina julkistetut putkilokasvit.
Runsaasta, tyypillisimmillään maapohjaa, kiviä ja puunrunkoja peittävästä lajistosta valittiin maakunnallisiksi vastuulajeiksi 28 sammal- ja 5 jäkälälajia. Valinnat on tehty Suomen ympäristökeskuksen tuottaman selvityksen ja lajiasiantuntijoiden lausuntojen pohjalta osana Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi -yhteishanketta (LUMOAVA). Hankkeen keskeinen tavoite on luonto- ja ilmastotiedon saattaminen keskiöön kaikilla päätöksenteon tasoilla.
Luettelo vastuusammalista
- Piilosammal (Aneura mirabilis)
- Kantopaanusammal (Calypogeia suecica)
- Hitupihtisammal (Cephalozia macounii)
- Vakoruutusammal (Conocephalum salebrosum)
- Hiuskoukkusammal (Dichelyma capillaceum)
- Jouhisammal (Dicranodontium denudatum)
- Suvantonäkinsammal (Fontinalis dichelymoides)
- Itukivisammal (Grimmia anomala)
- Lapinsirppisammal (Hamatocaulis lapponicus)
- Korpikaltiosammal (Harpanthus scutatus)
- Korpihohtosammal (Herzogiella turfacea)
- Rahkalovisammal (Heterogemma laxa)
- Mäkäränsammal (Hygrobiella laxifolia)
- Pikkulovisammal (Lophozia ascendens)
- Ripsilovisammal (Lophozia ciliata)
- Tuoksukäppyräsammal (Mannia fragrans)
- Isonuijasammal (Meesia longiseta)
- Vesisiiransammal (Nardia compressa)
- Lännenriippusammal (Neckera pumila)
- Purolaakasammal (Plagiothecium platyphyllum)
- Purosuomusammal (Radula lindenbergiana)
- Kolokärpänsammal (Rhabdoweisia crispata)
- Kalkkihankasammal (Riccia beyrichiana)
- Kantokinnassammal (Scapania apiculata)
- Napakinnassammal (Scapania spitsbergensis)
- Kaltiokinnassammal (Scapania uliginosa)
- Koskikorvasammal (Solenostoma obovatum)
- Kalliokaulussammal (Syzygiella autumnalis)
Luettelo vastuulajijäkälistä
- Jalolehtojäkälä (Bacidia laurocerasi)
- Röyhelökarve (Cetrelia olivetorum)
- Lahotyynyjäkälä (Micarea elachista)
- Kääpiötyynyjäkälä (Micarea myriocarpa)
- Partanaava (Usnea barbata)
Lueteltujen sammalten ensisijaisiin elinympäristöihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lajeista neljätoista elää pienvesissä tai niiden äärellä. Vastaavasti lahopuulla, erityisesti vanhoissa metsissä, eläviä lajeja on yhdeksän, joista osa on päällekkäisyyksiä pienvesilajien kanssa (esimerkiksi puronvarsien lahopuilla elävät lajit). Niin ikään jäkälissä viidestä vastuulajista kolme on vanhojen metsien ja lahopuiden lajistoa. Tämä korostaa suojelun tarpeessa olevien lajien elinympäristöjen tärkeyttä.
Maakunnallisen vastuulajin asema ei synnytä lajille uutta lakiin perustuvaa suojaa tai suojelua. Kaikki vastuulajit ovat kuitenkin uhanalaisuudeltaan vähintään silmälläpidettäviä, osa jopa äärimmäisen uhanalaisia. Monet ovatkin jo entuudestaan Luonnonsuojeluasetuksen (1066/2023) nojalla erityisesti suojeltuja lajeja. Keski-Suomen merkitys näiden lajien elinvoimaisuudelle on huomattava, ja uuden aseman maakunnallisina vastuulajeina toivotaankin herättelevän huomioimaan ne esimerkiksi luonnonhoitotoimien kohdentamisen tai erilaisten maankäyttöratkaisujen yhteydessä.
Tuoreet lajivalinnat jatkavat elokuun puolivälissä alkaneita vastuulajijulkistuksia. Sarja jatkuu pitkin syksyä tiedotteilla eri eliöryhmistä. Seuraavien vastuulajien vuoro on jälleen muutaman viikon kuluttua.
LUMOAVA-hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka, ja se saa rahoitusta Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta on hankkeen verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Valtteri JokinenProjektiasiantuntijaKeski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Puh:0295 024 268valtteri.jokinen@ely-keskus.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Vaajakosken siltojen massaliikuntasaumojen uusiminen vaikuttaa liikenteeseen 18.11. alkaen noin viikon ajan14.11.2024 12:12:56 EET | Tiedote
Vaajakoskella Naissaaren kohdalla uusitaan siltojen massaliikuntasaumoja. Sääolojen mukaan työ aloitetaan maanantain 18.11. klo 18:n ja tiistain 19.11. klo 6:n välillä.
Keski-Suomen seuraavat maakunnalliset vastuulajit: loput selkärangattomat5.11.2024 11:30:00 EET | Tiedote
Keski-Suomi on saanut luonto- ja ilmastotiedolla johtamiseen keskittyvässä LUMOAVA-hankkeessa lisää maakunnallisia vastuulajeja. Julkistussarjalla halutaan nostaa näkyvämmin esiin uhanalaisia lajeja, joiden elinympäristöjen säilymisessä Keski-Suomella on korostunut merkitys. Kolmannen osan kovakuoriaisten jälkeen esittelyssä ovat nyt muut selkärangattomat eläimet.
Keski-Suomen Työvoimabarometri ja Alueelliset kehitysnäkymät: turbulenssi heiluttaa mutta varovaisia merkkejä paremmasta on29.10.2024 12:19:43 EET | Tiedote
Maakunnallista näkemystä ja lyhyen aikavälin ennakointia työllisyydestä, osaamisesta ja elinkeinoelämästä kokoavat Työvoimabarometri ja Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus kertovat Keski-Suomessa niin turbulenssista kuin varovaisista paremman merkeistäkin. Esimerkiksi Vireonin vetytankkausasema ja Cefmofin työ vetyliikkumisen mahdollistamiseksi ovat positiivisia signaaleja. Hyvää kertovat myös Alvan suunnitelmat synteettisen vihreästä vedystä ja metaanista valmistettavan polttoaineen tuotantolaitoksen rakentamisesta.
Keski-Suomeen lähes 3,4 miljoonaa euroa maaseuturahoitusta28.10.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen myönnettiin heinä-syyskuussa 2024 yhteensä lähes 3,4 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Rahoitus painottui vahvasti yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin.
Vaajakoskentien reunakiven ja päällysteen korjaustyöt Laiduntien ja Järveläntien välillä28.10.2024 10:00:27 EET | Tiedote
Lokakuun lopulla kunnostetaan Vaajakoskentien varren jalankulku- ja pyöräilyväylän reunakiveystä sekä päällystettä Laiduntien ja Järveläntien välillä Jyskässä. Yhteensä korjattavaa reunakiveä ja päällystettä on noin 400 metriä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme