Fingrid Oyj

Sähköverkkoa kehitetään yhteistyössä myös Itä-Suomessa

Jaa

Fingrid on koostanut yhdessä Itä-Suomen jakeluverkkoyhtiöiden kanssa erillisen Itä-Suomen verkon kehittämisesityksen. Esityksessä on yhdistetty sekä kantaverkon että jakeluverkkoyhtiöiden kehittämissuunnitelmia ja mahdollisten asiakastarpeiden perusteella tehtyjä erillisiä suunnitelmia, joita on valmisteltu yhteistyössä alueen jakeluverkkoyhtiöiden ja hankekehittäjien kanssa.

Suomen sähköntuotannon ennustetaan kasvavan voimakkaasti vuoteen 2030 mennessä, erityisesti tuulivoiman osalta. Kasvu ruokkii osaltaan teollisuuden kasvua ja päinvastoin. Itä-Suomeen on maantieteellisesti mahdollista rakentaa merkittävä määrä maatuulivoimaa, joka on halvempaa kuin merituulivoiman rakentaminen. Hajautettu sähkön tuotanto tukee Suomen sähköjärjestelmää ja tasapainottaa sähköntuotannon vaihteluita koko maassa.

Myös kantaverkon investoinnit ovat kasvaneet ennätystasolle, noin 4 miljardiin euroon vuosina 2024–2033. Sähköverkon kehittämisprosessissa lähtökohtina ovat sähkönkulutus- ja tuotantoennusteet sekä verkon kunto. Investoinnit kohdistuvat ensisijaisesti niille alueille, joilla on konkreettisia, kaavoituksessa pitkälle edenneitä hankkeita.

Miksi erillinen Itä-Suomen sähköverkon kehittämisesitys on tehty?

Fingridin ja Itä-Suomen alueen jakeluverkkoyhtiöiden yhdessä tekemän kehittämisesityksen (liitteenä) tarkoituksena on tuoda esille, että Itä-Suomen sähköverkossa on hyvin tilaa uusille tuotanto- ja kulutushankkeille ja sitä kehitetään asiakastarpeiden perusteella yhteistyössä alueiden jakeluverkkoyhtiöiden ja toimijoiden kesken.

Esitykseen on koottu yleisen osuuden lisäksi Itä-Suomen alueelta (Kainuu, Savo-Karjala ja Kaakkois-Suomi)

  • yhteinen näkemys sähköverkon kehittämisestä
  • kantaverkkoyhtiön sekä jakeluverkkoyhtiöiden kehittämissuunnitelmia
    (vähintään 110 kV voimajohdot ja sähköasemat)
  • mahdollisten asiakastarpeiden pohjalta tehtyjä erillisiä suunnitelmia, joita on valmisteltu yhteistyössä alueen jakeluverkkoyhtiöiden ja hankekehittäjien kanssa.

Sähköverkon kehittäminen ja suunnittelu on jatkuva prosessi Fingridin, jakeluverkkoyhtiöiden, suurten sähköntuottajien, -kuluttajien ja hankekehittäjien välillä. Keskeisessä roolissa on verkonhaltijoiden ja asiakkaiden välinen luottamuksellinen vuoropuhelu, jossa käydään keskustelua asiakkaiden suunnitelmien vaikutuksesta ja tarpeista sähköverkolle.

”Pelkkä verkkoliitynnän mahdollisuus ei vielä saa sähkön tuotanto- ja kulutushankkeita toteutumaan”, toteaa Fingridin johtaja Jussi Jyrinsalo. ”Hankkeita voidaan edistää kohti riittävää kypsyyttä poliittisin päätöksin, parantamalla sähkön tuotannon ja kulutuksen kasvun edellytyksiä voi konkreettisesti viedä eteenpäin alueellisesti edistämällä niiden maakunta- ja kunnallista kaavoitusta sekä luvitusta. Lisäksi on syytä ylläpitää aktiivista vuoropuhelua Fingridin sekä paikallisten toimijoiden kanssa, jotta verkkoja voidaan kehittää asiakkaiden tarpeisiin.”

Lisätiedot:

Jussi Jyrinsalo, johtaja, verkon suunnittelu ja verkon palvelu, Fingrid Oyj,  puh. 040 550 2044
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingridin loppuraportti tarkentaa merituulivoiman alustavia liityntämahdollisuuksia21.11.2024 14:47:41 EET | Tiedote

Merituulivoimalle on tunnistettu seitsemän potentiaalista liittymispistettä Manner-Suomessa 2030-luvulla. Nämä mahdollistavat jopa 9 gigawatin merituulivoiman kapasiteetin liittämisen kantaverkkoon. Tunnistetut liittymispisteet sijaistevat länsirannikolla sekä Inkoossa. Pohjoisimmat liittymispisteet Kokkolan ja Raahen alueilla ovat mahdollisia, mikäli sähkön kulutus kasvaa alueella merkittävästi ennen merituulivoimaliityntöjen toteutumista.

Kantaverkon häiriönselvitysvalmiutta nostetaan Etelä- ja Itä-Suomessa säätilan vuoksi18.11.2024 14:16:05 EET | Tiedote

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikon 20.11. ja torstain 21.11. aikana on odotettavissa runsasta lumisadetta sekä voimakasta idän ja koillisen välistä tuulta. Varsinkin maan eteläosassa tykkyvahinkojen riski on olemassa. Kantaverkon häiriönselvitysvalmiutta nostetaan keskiviikosta 20.11. klo 16 alkaen. Valmiustilan nosto jatkuu perjantai aamuun 22.11. klo 8 asti. Tilanteen muuttuessa Fingrid tarkentaa tarvittaessa varautumisaikaa ja -alueita. Lisätietoja Valvomopäällikkö Arto Pahkin, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4315

Sähköjärjestelmä uudistuu ja puhdistuu. Fingrid Current tänään 12.11. klo 1312.11.2024 10:02:25 EET | Tiedote

Energia-alan toimintaympäristössä on meneillään merkittävä muutos. Siirtymä puhtaaseen sähköjärjestelmään on Suomessa ollut Euroopan nopeinta. Sähkön tuotannon ilmastopäästöt ovat laskeneet voimakkaasti ja sähkön hinta on Suomessa yksi Euroopan halvimmista. Fingrid järjestää tänään iltapäivällä Fingrid Current -ajankohtaisseminaarin energiamurroksen tuomista muutoksista sekä ratkaisuista sähkömarkkinoihin, sähköjärjestelmän hallintaan ja kantaverkon rakentamiseen. Fingrid Currentia voi seurata myös livestriiminä klo 13 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye