Säteilyturvakeskus (STUK)

Ulkoilmassa hieman radioaktiivista cesiumia

Jaa

Ulkoilmasta eri puolilla Suomea kerätyissä näytteissä on syyskuussa ollut hieman tavallista enemmän radioaktiivista cesiumia. Pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, että niistä ei ole haittaa ihmisille tai ympäristölle.

Tavanomaista hieman suurempia cesium-137-pitoisuuksia on havaittu kaikilla Säteilyturvakeskuksen (STUK) kahdeksalla keräysasemalla. Eteläisimmät asemat ovat Helsingissä ja Kotkassa, pohjoisin on Ivalossa. Saman suuntaisia cesium-havaintoja on tehty muuallakin Euroopassa. Missään ei ole kerrottu, että pitoisuudet olisivat haitallisen suuria. Norjan säteilyturvallisuusviranomainen DSA tiedotti omista havainnoistaan eilen 17.9. (DSA har målt svært låge nivå av radioaktivt cesium på Svanhovd og Viksjøfjell - DSA).

Radioaktiivista cesiumia havaitaan yleisesti Suomen ulkoilmassa, sillä vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuudesta peräisin olevaa laskeumaa on yhä maaperässä.

Nyt havaitut tavanomaista suuremmat pitoisuudet voivat olla peräisin maastopaloista Ukrainassa. Palot ovat nostaneet radioaktiivisia aineita ilmaan, ja alueen ilmaa on kulkeutunut palojen aikaan myös Suomeen.

STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Lisää tietoa ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustuloksista löytyy STUKin internetsivuilta.

STUK myös mittaa säteilytilannetta 260 automaattisella mittausasemalla ja asemien mittaustulokset ovat nähtävissä reaaliaikaisesti STUKin nettisivuilla. Kuudentoista mittausaseman mittaustulokset voi nähdä myös YLEn tekstitelevision sivulla 867.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lyhyesti STUKista

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2023 alussa yhteensä 320 työntekijää.

Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2023 hade STUK sammanlagt 320 anställda.

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2023 STUK had 320 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Voluntary radiation measurement team meets for exercise in Porvoo on 31 August26.8.2024 12:02:02 EEST | Press release

The radiation measurement team, which consists of volunteers, will practice radiation measurements on people and cooperation with authorities on Saturday, 31 August, 2024, in Kokonhalli, Porvoo. The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) and the wellbeing services county of East Uusimaa are responsible for organizing the exercise. The exercise is part of the radiation measurement team’s training.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye