ELY-keskukset

Valkoposkihanhien muutto ei ole vielä käynnistynyt

Jaa

Barentsinmeren pesimäkannan valkoposkihanhia ei ole vielä muuttanut Suomeen. Suomen oman pesimäkannan suurin yksittäinen havainto on tehty 11.9. Espoon Laajalahdella, jossa laskettiin 5 030 valkoposkihanhea.

Kuvassa punaisia kukkia sekä valkoposkihanhia nurmikolla.
Valkoposkihanhia Hangossa 10.8.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Helteisen ja osin vastatuulisen jakson jälkeen on vihdoin havaittu syksyn merkkejä lintumaailmassa ja myös valkoposkihanhien muuton arvioidaan alkavan viikon sisällä.

Suomen oma pesimäkanta on edelleen rannikkoalueella. BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan parin viikon jakson suurimmat määrät on laskettu Vaasan ja Helsingin väliltä. Suurin yksittäinen havainto on tehty 11.9. Espoon Laajalahdella, jossa havaittiin 5 030 lepäilevää valkoposkihanhea.

Toistaiseksi Barentsinmeren pesimäkannan valkoposkihanhia ei ole vielä havaittu Suomessa. GPS-lähetinhanhet eivät näytä vielä Venäjän puolen sijaintejaan, sillä kesän aikana kerätyn datan purku vaatii hyvän mobiiliverkon. Toistaiseksi emme tiedä, onko GPS-hanhia muuttanut lähemmäs Suomea esimerkiksi Vienanmeren rannoille.

Näkyykö muutoksen tuulet jo sääennusteissa, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen?

”Venäjän tundralla harvinaisen lämmin ilma on pitänyt ruokailumaat vihreinä, ja lounainen vastatuuli on estänyt arktisten hanhien muuton alkamisen. Raju muutos on kuitenkin tulossa, sillä viikonloppuna syvä matalapaine parkkeeraa Jamalin niemimaan seudulle. Matalapaineen länsipuolelle Barentsinmeren tienoille aukenee pohjoinen-luoteinen kylmän ilman purkaus, jossa voi sataa jopa lunta. Se avaa hanhien muuttohanat täysille. Niinpä ensi viikolla on odotettavissa valkoposkihanhien runsasta saapumista Itä-Suomen pelloille niinä päivinä, joina muuttosää on hyvä.”

Jos ennusteet pitävät paikkansa ja ajoittain varsin navakat luoteistuulet vallitsevat, on oletettavaa, että ensi viikon suurimmat valkoposkihanhiparvet tavataan kaakkoisrajan seudulla. Muuton arvioidaan näkyvän erityisesti Värtsilän ja Parikkalan välillä. Osa hanhista saattaa muuttaa kokonaan Suomen kaakkoispuolelta, jolloin muutto tapahtuu Venäjän puolella.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoitti ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Kuvat

Kuvassa punaisia kukkia sekä valkoposkihanhia nurmikolla.
Valkoposkihanhia Hangossa 10.8.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Kuvassa logo ja teksti Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Understöd beviljades för projekt för hantering av stadsvatten och minskning av skadliga ämnen17.9.2024 10:40:14 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Savolax beviljade sammanlagt cirka 450 000 euro i understöd till åtta projekt ur miljöministeriets Ahti-program. Sju av projekten strävar efter att med hjälp av informationsförmedling, anvisningar, rådgivning och utbildning minska utsläppen av skadliga ämnen i avlopps- och dagvatten samt i vattendragen. Målet för ett av projekten är att minska mängden skadliga ämnen och näringsämnen från de smutsigaste dagvattnen och skydda känsliga områden.

Kaupunkivesien hallinnan ja haitallisten aineiden vähentämisen hankkeille myönnettiin avustuksia17.9.2024 10:40:14 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi avustusta kahdeksalle hankkeelle yhteensä noin 450 000 euroa ympäristöministeriön Ahti-ohjelmasta. Hankkeista seitsemän pyrkii vähentämään tiedonvälityksen, ohjeistusten, neuvonnan ja koulutuksen avulla haitta-aineiden pääsyä jäte- ja hulevesiin ja edelleen vesistöihin. Yhden hankkeen tavoitteena on vähentää haitta-aineita ja ravinteita likaisimmista hulevesistä ja suojella herkkiä alueita.

Kesän 2024 päällystystyöt jatkuvat syyskuun loppuun saakka Itä-Suomessa (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo)3.9.2024 10:22:05 EEST | Tiedote

Poutasäät ovat suosineet pääosin koko kesän ajan päällystystöiden toteutusta, joten työt ovat edenneet hyvin. Suunnitellut päällystysohjelman mukaiset kohteet toteutetaan. Niiden pituuksiin on tehty pieniä tarkennuksia. Esitettyjen päällystyskohteiden lisäksi tiestöllä tehdään vielä syksyn mittaan paikkausluonteisia päällystystöitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye