Blogi: Riittävätkö rahat, hyvinvointialue?
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen rahoitus- ja investointijohtaja Petrus Kukkonen pohtii blogissaan hyvinvointialueiden rahoitusjärjestelmää.
Keskustelu hyvinvointialueiden taloustilanteesta on käynyt kuumana alkusyksyn aikana. Ilmassa on paljon korjausehdotuksia, mutta hyvin vähän kysytään, miksi alijäämää on syntynyt. Hyvinvointialueen rahoitusjärjestelmään perehtyessäni kävi hyvin helposti selville jo vuonna 2022, että alueet tulevat tekemään merkittävää alijäämää vuosina 2023–2024. Suomen inflaatio oli historiallisen korkealla tasolla ja myös korot lähtivät voimakkaaseen nousuun. Lisäksi sotesektorin palkkaratkaisu ylitti yleisen palkkatason, johon hyvinvointialueen rahoitusmalli perustuu. On kuitenkin todettava ja annettava synninpäästö rahoituslakeja laatineille virkamiehille: hyvinvointialueiden rahoitusjärjestelmää ei ole laadittu vastaamaan näihin poikkeuksellisiin muutoksiin, eikä muutoksia pystytty ennustamaan.
Lakeja laatinut ministeriö on ollut suhteellisen hiljaa rahoitusjärjestelmän ongelmista ja asiaa on riepoteltu niin politiikassa kuin mediassa. Itseäni pohdituttaa se, että kenen etu on hyvinvointialueiden parjaus – kansalaisenko?
Hyvinvointialueiden ensimmäisten vuosien toiminnan ja talouden suunnittelua on vahvasti ohjannut alijäämien kattaminen, joka pitäisi tehdä vuoden 2026 loppuun mennessä. Tämä lainkohta on aiheuttanut paljon harmia ja turhautumista kaikilla hyvinvointialueilla. On hyvä todeta, että alijäämät olisivat syntyneet myös kuntapohjaisessa järjestelmässä. Nyt alijäämä ongelmat vain pintautuvat valtakunnalliseen keskusteluun. Kuntapohjaisessa järjestelmässä keskusteltaisiin tällä hetkellä lisätalousarvioiden laatimisesta, kuntaveron korotuksista tai kustannusleikkauksista. Kaikki toimijat ovat tienneet jo vuodesta 2023 lähtien, että tavoite on mahdotonta saavuttaa, jos samalla pyritään tuottamaan kansalaisille lakisääteiset palvelut. Syntyneiden alijäämien kattamisen sijaan olisi tärkeää, että alueiden taloudet saataisiin vuositasolla tasapainoon ja kansalaisten palveluita voitaisiin kehittää pitkäjänteisesti.
Toivottavasti kaikilta löytyisi malttia ja hyvinvointialueille annettaisiin työrauha taloustilanteen parantamiseksi ja toiminnan uudistamiseksi. Vuosi 2025 tulee olemaan ensimmäinen ns. normaali vuosi, kun rahoituksen tasoa korjataan jälkirahoituksella. Jälkirahoituskaan ei ole ongelmatonta, koska se kohtelee alueita eri tavoin, osa voittaa, osa häviää. Ettei asia olisi niin yksinkertainen, tulee rahoitusjärjestelmä tarjoamaan hyvinvointialueille yllätyksiä myös tulevina vuosina erilaisten leikkurien muodossa. Leikkureiden vaikutukset yksittäisille alueille tarkentuvat myöhemmin.
Petrus Kukkonen, rahoitus- ja investointijohtaja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petrus Kukkonenrahoitus- ja investointijohtaja
Puh:0504617820petrus.kukkonen@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Oma Häme pilotoi lähipalvelumallia Tammelassa14.1.2025 15:51:51 EET | Uutinen
Kokeilujakson aikana kartoitetaan asiakkaiden tarpeita ja testataan uusia toimintamalleja.
Turengin terveysaseman kiirevastaanotto muuttuu ajanvarauspoliklinikaksi 27. tammikuuta14.1.2025 13:44:13 EET | Uutinen
Turengin terveysaseman kiirevastaanotto Janakkalassa muuttuu ajanvarauspoliklinikaksi 27. tammikuuta. Samalla ambulanssilla tuotavien, valvontaa tai toimenpiteitä vaativien, potilaiden vastaanotto päättyy ja terveysaseman tarkkailupaikat poistuvat käytöstä. Ambulanssia tarvitsevat potilaat kuljetetaan 27. tammikuuta alkaen hoitotarpeen mukaisesti joko Riihimäelle Pulssi 77 -kiirevastaanotolle tai Kanta-Hämeen Keskussairaalan yhteispäivystykseen. Turengin terveysasemalla hoidetaan 27. tammikuuta alkaen ajanvarauksella potilaita, joiden terveydentila ei vaadi tarkkailu- tai makuupaikkaa. Kuvantamismahdollisuutta Turengissa ei ole. Myös Turengin terveysaseman asiakaspalvelupisteen aukioloaika muuttuu. Toimisto palvelee jatkossa arkisin klo 8-9.30 ja 14-15. Asiakkaiden ajanvaraus tai muu yhteydenotto onnistuu takaisinsoittonumeroiden kautta. Löydät numerot täältä: Kiireetön hoito terveysasemilla - Oma Häme Voit myös asioida sähköisesti Oma Häme -mobiilisovelluksen tai verkkosivujemme kautt
Kulttuurimuutos työkykyjohtamisessa käänsi sairauspoissaolot laskuun Oma Hämeessä13.1.2025 15:19:28 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kotihoidon palvelualueella on onnistuttu merkittävästi parantamaan henkilöstön työkykyä ja vähentämään sairauspoissaoloja. Hyviin tuloksiin on päästy tavoitteellisella yhteistyöllä ja uudistamalla työkykyjohtamisen kulttuuria.
”Elintaparyhmä on vaikuttanut yllättävän paljon arkeeni ja hyvinvointiini”10.1.2025 13:45:23 EET | Artikkeli
Syksyllä 2024 elintapaohjauksen etäryhmään osallistunut Marika Lehtonen on saanut ryhmästä paljon hyviä vinkkejä ja oivalluksia omaan arkeensa. Lue Marikan ajatuksia etäryhmästä.
Oma Hämeen elintapamuutoksen ja Tietoa tyypin 2 diabeteksesta -etäryhmät käynnistyvät pian10.1.2025 13:31:42 EET | Uutinen
Ryhmät ovat maksuttomia, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Vuoden 2024 aikana Oma Häme sai etäryhmiin osallistuneilta paljon positiivista palautetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme