Oulun yliopisto

Oulun yliopisto kehittää turvallista työympäristöä: ”Tilanteiden tunnistaminen arjessa tärkeää”

Jaa

Oulun yliopistossa on otettu käyttöön eettiset ohjeet tasa-arvoisen ja syrjimättömän työympäristön vahvistamiseksi. Esihenkilöiden osaamista epäasiallisten tilanteiden tunnistamiseksi kehitetään.

Linnanmaan kampus, pääsisäänkäynti (kuva: Elina Mattila-Niemi)
Linnanmaan kampus, pääsisäänkäynti (kuva: Elina Mattila-Niemi)

Suomessa lähes joka kolmas väitöskirjatutkija tai juuri väitellyt kertoo kohdanneensa kiusaamista tai väkivaltaa akateemisessa työympäristössä vähintään joskus. Asia käy ilmi Tieteentekijöiden liiton kyselystä. Lähes yhtä moni kertoi kohdanneensa syrjintää ja osa seksuaalisesta häirintää. Sivistan ja Unifin mukaan useampi kuin joka viides nuorempi tutkija kokee joutuneensa esihenkilön, ohjaajan tai kokeneen henkilön syrjinnän, kiusaamisen tai väkivallan kohteeksi.

Oulun yliopisto suhtautuu tilanteeseen vakavasti.

”Uutinen on valitettava, näin ei saisi olla. Jokaisella on oltava hyvä ja turvallinen työympäristö. Olemme Oulun yliopistossa pyrkineet löytämään ratkaisuja näihin haasteisiin ja jatkamme työtä asian parissa”, sanoo henkilöstöjohtaja Jarmo Okkonen.

Oulun yliopistossa otettiin toukokuussa käyttöön eettiset ohjeet työyhteisöjen tueksi ja esihenkilöiden osaamista epäasiallisten tilanteiden tunnistamiseksi kehitetään.

”Epäasiallisen kohtelun ja häirinnän tunnistamiseksi on kehitetty ohjeistus. Tulossa on myös koulutuksia,” Okkonen kertoo.

Kirjaston turvallinen tila

Hyviä toimintatapoja on jo. Esimerkiksi Oulun yliopiston kirjaston työryhmä on palkittu fyysisen ja psykologisesti turvallisen tilan määrittelystä ja syrjintään puuttumisesta. Työryhmä on luonut muun muassa toimintaohjeita arkeen. Yliopisto vauhdittaa turvallisen tilan periaatteiden määrittelyä myös laajemmin.

Ilmoituksia häirinnästä tulee Okkosen mukaan jonkin verran eri kanavista ja ne käsitellään prosessin mukaisesti.

”Ilmoituksiin puututaan ja määriä katselmoidaan esimerkiksi työsuojelutoimikunnassa. Olennaista on, että asia tiedostetaan arjen tasolla, eri työryhmissä ja tilanteissa.”

Kukaan ei saa jäädä yksin

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki otti aiheeseen kantaa muun muassa kesällä Ylelle antamassaan haastattelussa:

”Tärkeintä on, että yliopistossa ei tapahtuisi kiusaamista ja häirintää ja jos tällaisia kokemuksia on, niihin saataisiin apua ja tilanteet ratkaistaisiin nopeasti ja mahdollisimman lähellä arjen toimintaa. Pahinta olisi, jos henkilö tällaisessa tilanteessa jäisi yksin. Meillä on tapa ilmoitusten jättämiseen ja prosessi tapausten selvittämiseen. Prosessia kehitetään kertyneen kokemuksen perusteella.”

Oulun Yliopistossa on käytössä myös hyvinvointikyselyt, joiden tulosten arvioinnin ja kohdennettujen kehitystoimenpiteiden kautta työyhteisön henkilöstö ja esihenkilöt voivat parantaa työpaikan toimintatapoja ja -kulttuuria läpi koko organisaation.

Henkilöstötyytyväisyyskyselyn tulosten perusteella työhyvinvointi Oulun yliopistossa on kehittynyt hyvään suuntaan. Vuoden 2023 kyselyn tulos oli paikoin yliopistojen normin yläpuolella.

Lisätietoja:

Henkilöstöjohtaja
Jarmo Okkonen
Oulun yliopisto
Puh.+358504835170
jarmo.okkonen@oulu.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen lisää vakavien autoimmuunisairauksien riskiä26.9.2024 06:50:00 EEST | Tiedote

Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen eli POI (primary ovarian insufficiency) on tila, jossa munasarjat lakkaavat toimimasta ennen naisen 40 vuoden ikää. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan POI lisää naisten riskiä sairastua vakaviin autoimmuunisairauksiin. Kyseessä on tähän mennessä suurin POI:n ja autoimmuunisairauksien välistä yhteyttä selvittävä tutkimus.

Kaupunkialueiden ylivalaisu haittaa ihmisen ja luonnon hyvinvointia – Oulun yliopistossa kehitetään yhteistyön malleja pimeän ja hämärän arvot tunnistavaan valaistussuunnitteluun20.9.2024 09:02:34 EEST | Tiedote

Perinteisesti valaistuksen kehittäminen kaupunki- ja taajama-alueilla on nähty valon määrän lisäämisenä. Ylivalaisun todetut haittavaikutukset ihmisen ja luonnon hyvinvointiin sekä kasvava energiankulutus ovat kuitenkin kääntämässä näkökulman valaistuksen suunnittelussa yhä enemmän valon määrästä valon laatuun. 30.9. lähtien asukkaat Kuusamossa, Iissä, Oulussa ja Nivalassa toivotetaan tervetulleiksi osallistumaan ja kertomaan kokemuksiaan, kun Oulun yliopistossa kehitetään uudenlaisia kumppanuuksia kaupunkien valaistukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye