SDP EDUSKUNTA

SDP:n Jani Kokko: Pääministeri Orpo on jäänyt persujen vangiksi

Jaa

Pääministeri Orpo syytti Kuntamarkkinoiden puheenjohtajapaneelissa oppositiota siitä, että Suomen maakuva on tahraantunut ja houkuttelevuus työperäisten maahanmuuttajien silmissä romahtanut. SDP:n kansanedustaja Jani Kokko pitää pääministerin väitettä käsittämättömänä, ottaen huomioon kaikki rasistiset puheet hallituksen riveistä ja käytännössä kaikkien asiantuntijoiden kritisoimat kiristykset maahanmuuttopolitiikkaan.

Kuntamarkkinoiden perinteisessä puheenjohtajapaneelissa käsiteltiin yhtenä aiheena kuntien työvoimapulaa. Puheenjohtajia pyydettiin vastaamaan vihreillä ja punaisilla lapuilla, kannattavatko he hallituspuolue RKP:n esitystä pitää vuotuinen nettomaahanmuutto vähintään 40 000 henkilössä.

Pääministeri Orpo ei suostunut kannattamaan esitystä, vaan nosti molemmat laput ilmaan.

-Miten vaikeaa se voi olla nostaa vain yksi lappu ja todeta Suomen tarvitsevan enemmän ulkomaista työvoimaa? Tätähän vaatii koko ajan myös EK. Kun itse vedän Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuustoa, tiedän eläköitymisen ja pienenevien ikäluokkien Suomelle asettamat haasteet liiankin hyvin, Kokko hämmästelee.

Tämän jälkeen pääministeri syytti oppositiota siitä, että se antaisi väärää kuvaa hallituksen toimista koskien työperäistä maahanmuuttoa. Pääministerin mukaan opposition kritiikki on vähentänyt Suomen houkuttelevuutta työperäisen maahanmuuton kohdemaana, eikä suinkaan hallituksen politiikka.

-Pääministeri antoi suoraan ymmärtää, että kaikkien hallituksen itse aiheuttamien rasismikohujen jälkeen ongelma olisi siinä, että oppositio on kritisoinut esimerkiksi järjetöntä kolme kuukautta työttömänä ja maasta ulos -lakia. On pakko kysyä, eikö pääministeri ole lainkaan seurannut keskustelua, joka on virinnyt hallituksen toiminnasta sekä Suomessa että ulkomailla?

Internations-verkoston tekemässä Expat Insider 2024 -tutkimuksessa heinäkuussa selvisi, että Suomen asema on romahtanut rajusti ulkomaisen työvoiman silmissä. Valtava muutos tapahtui vain vuodessa, jonka sisään mahtui hallituksen taipaleen aloittanut kohu rasistisista kirjoituksista, jotka johtivat muun muassa ministerieroon ja valtavaan huomioon maailmalla.

Hallituksen työperäiseen maahanmuuttoon osoittamia kiristyksiä ovat kritisoineet käytännössä kaikki lakihankkeen lausunnon antajat, ja ne ovat tyrmänneet laajalti esimerkiksi EK:n jäsenyritykset. EK:n yrityskyselyn mukaan kolmen kuukautta työttömänä ja maasta ulos -säännöllä olisi 59 prosentin mielestä kielteinen vaikutus Suomen maineelle työperusteisen maahanmuuton kohteena. Yli puolet yrityskyselyyn vastanneista ilmaisi huolensa, että ehdotetun lakimuutoksen aiheuttama epävarmuus olisi syy hakeutua pois Suomesta aiempaa herkemmin.

-On selvää, että pääministeri on jäänyt persujen vangiksi asiassa, eikä uskalla tehdä Suomen kannalta tarvittavia muutoksia hallituksen nuivaan politiikkaan. Kun esimerkiksi pääministerin avaamaa rasismin vastaista kampanjaa edelleen pilkataan täysin avoimesti hallituskumppanin riveistä, se ei anna hyvää kuvaa Suomesta, Kokko toteaa.

-Sen sijaan, että pääministeri Orpo ottaisi johtajuuden käsiinsä, hän keskittyy syyttämään oppositiota. Mikä voisi enää olla surullisempaa Suomen kannalta?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jiri Halttunen
Lataa
Jiri Halttunen
Lataa
Jiri Halttunen
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Yliopistojen kunnollinen perusrahoitus on edellytys TKI-työssä onnistumiselle18.9.2024 16:00:37 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään käsitellyt pääministerin ilmoitusta valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisesta suunnitelmasta, joka on jatkoa Marinin hallituksen käynnistämälle parlamentaariselle TKI-politiikan muutokselle. Sivistysvaliokunnan jäsen, SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta vaatii hallitusta ohjaamaan tutkimus-, innovaatio- ja kehitysrahoitusta myös korkeakoulujen perustutkimukseen.

Timo Harakka: Tekoälyn suunnan määrää politiikka, ei teknologia17.9.2024 14:15:56 EEST | Tiedote

”Tekoäly voi mullistaa niin talouden kuin yhteiskunnan rakenteet, niin luonnonympäristön kuin digitaalisen maailman, jopa ihmisenä olemisen perusteet. On paikallaan kysyä, pitääkö tätä voimaa säädellä, ja jos, niin miten. Tänään on se hetki”, kansanedustaja Timo Harakka (sd.) sanoo. Eduskunta käy tänään 17.9.2024 15.30 alkaen ajankohtaiskeskustelun tekoälystä Suomen tulevaisuuden menestystekijänä ja yhteiskunnallisten haasteiden aiheuttajana. Keskustelun taustalla on Tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtajan Timo Harakan jättämä keskustelualoite, joka sai kannatusta laajasti yli puoluerajojen.

SDP:n Tytti Tuppurainen Kiovassa: Ukrainan omaa asetuotantoa rahoitettava EU-jäsenmaan ehdoin15.9.2024 16:56:01 EEST | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsen Tytti Tuppurainen osallistui Ukrainan Kiovassa 12.9. Münchenin turvallisuuskonferenssin pyöreän pöydän turvallisuuspoliittiseen keskusteluun sekä 13.–14.9. pidettyyn Jaltan vuosikonferenssiin. Tuppurainen alusti Münchenin turvallisuuskonferenssin puolustuspolitiikan pyöreän pöydän keskustelun Ukrainan välittömistä puolustustarpeista yhdessä Viron presidentti Alar Karisin ja Ukrainan puolustusministeri Rustem Umerovin kanssa.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Turkistuottajia on tuettava luopumaan tarhauksesta14.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Turkistarhauksen kieltoa ajetaan parhaillaan kansalaisaloittein sekä Suomessa että EU-tasolla. Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-ryhmä katsoo, että turkiseläinten kasvatuksesta vapaaehtoisesti luopuvia tarhaajia pitäisi tukea. – Tällä hetkellä tarhaajat, jotka haluaisivat luopua turkistarhauksesta, eivät saa tukea miltään suunnalta, vaan heidät jätetään oman onnensa nojaan toimeentulon, eettisten kysymysten ja henkisen painostuksenkin ristipaineissa, valiokuntaryhmän jäsenet toteavat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye