Innostus sijoittamista kohtaan kasvaa: Jo yli kolmanneksella väestöstä rahastosijoituksia tai osakkeita
Sijoitusrahastojen ja pörssiosakkeiden omistaminen on yleistynyt viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Kun vuonna 2013 omistajia oli noin neljännes asuntoväestöstä, vuoden 2023 lopussa heitä oli jo yli kolmannes eli liki kaksi miljoonaa henkilöä.
Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kotitalouksien varallisuus -tilastosta.
”Vuoden 2023 lopussa noin 29 prosenttia asuntoväestöön kuuluneista omisti sijoitusrahastoja. Vastaava osuus vuonna 2013 oli yli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi eli 17 %”, sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Veli-Matti Törmälehto.
Pörssiosakkeita omistavien osuus on puolestaan kasvanut vuoden 2019 jälkeen, erityisesti vuonna 2020 käyttöönotetun osakesäästötilin myötä. Vuonna 2023 pörssiosakkeita omisti reilut 16 % asuntoväestöstä. Vastaava osuus vuonna 2019 oli vajaa t 13 %.
”Miesten ja naisten sijoituskäyttäytymisessä on eroja. Sijoitusrahastoja molemmat omistavat lähes yhtä usein. Sen sijaan pörssiosakkeita miehet omistavat naisia useammin. Miehillä on myös yleisemmin suuria omistuksia”, Törmälehto kertoo.
Lisäksi sijoituskäyttäytymisestä kertoo esimerkiksi osakesäästötilin suosio: miehet varsinkin nuoremmissa ikäluokissa ovat ottaneet osakesäästötilin omakseen.
”Osakesäästötilillä oli arvoa kahdeksalla prosentilla 16–24-vuotiaista miehistä ja kolmella prosentilla saman ikäryhmän naisista vuoden 2023 lopussa”, täsmentää Törmälehto.
”Sijoitusvaihtoehtojen lisääntymisen ohella osakemarkkinoiden yleinen tilanne vaikuttaa sijoittamisen suosioon. Myös säästämisen ja sijoittamisen kasvaneella näkyvyydellä uutisissa ja sosiaalisessa mediassa voi olla vaikutusta siihen, että kiinnostus sijoittamiseen on noussut. Syy-seuraussuhteiden selvittäminen on kuitenkin tutkimuksen alaa”, kiteyttää Törmälehto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veli-Matti TörmälehtoErikoistutkijaTilastokeskus
Puh:029 551 3680veli-matti.tormalehto@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Joka kymmenes havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa20.12.2024 10:05:27 EET | Tiedote
Miltei joka kymmenes 16–74-vuotias on havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa Suomessa. Kunniaan liittyvää väkivaltaa koetaan ja havaitaan ikäryhmittäin tarkasteltuna eniten nuorimpien joukossa eli 16–34-vuotiaiden ikäryhmissä.
Työolotutkimus: Jo joka kymmenes palkansaaja käyttää tekoälyä apuna työssään17.12.2024 08:38:52 EET | Tiedote
Reilulla neljänneksellä (28 %) palkansaajista oli työpaikalla käytössä tekoälyyn perustuvaa teknologiaa, kuten chatbotteja, virtuaalisia avustajia, puheentunnistusta, konenäköä, konekääntämistä tai koneoppimiseen perustuvaa data-analyysia syksyllä 2023. Lisäksi noin joka kymmenes oli itse tekemisissä tekoälyn kanssa.
Muistutuskutsu 17.12.: Uusi työolotutkimus kertoo työelämästä murrosten keskellä12.12.2024 08:50:43 EET | Kutsu
Vihreä siirtymä, tekoäly, lisääntynyt etätyö, koronakriisin jäljet, muutokset työmarkkinoiden rakenteissa... Miten suomalaiset palkansaajat kokevat työnsä murroksen keskellä? Mitä myönteistä ja mitä kielteistä työoloissa on nähtävissä?
Yhä harvempi uusi ylioppilas jatkaa välittömästi opintojaan12.12.2024 08:03:07 EET | Uutinen
Kevään 2023 ylioppilaista 65,5 % jäi jatkokoulutuksen ulkopuolelle valmistumisvuonnaan. Ilman koulutuspaikkaa jääneiden osuus kasvoi noin 1,5 prosenttiyksikköä edeltävästä vuodesta.
Joka neljäs suomalainen on kokenut vainoamista5.12.2024 08:11:53 EET | Tiedote
Joka kolmas (30 %) nainen ja joka viides (19 %) mies on kokenut vainoamista jossain vaiheessa elämäänsä. Vainoamista kokevat tyypillisimmin naiset ja alle 35-vuotiaat. Sekä naisten että miesten kokemassa vainoamisessa tekijä on tyypillisimmin mies. Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 -tutkimus osoittaa, että sekä parisuhteissa että niiden ulkopuolella tapahtuva vainoaminen on yleistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme