Vientijohtajakysely: Suomalaisyritykset vetäytyneet pois Venäjältä – alle yhdellä prosentilla vetäytymisprosessi kesken

Jaa

Kauppakamarien tuore vientijohtajakysely osoittaa, että suomalaisyrityksillä ei enää ole liiketoimintaa Venäjällä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 0,9 prosentilla on vetäytymisprosessi vielä kesken, mutta varsinaista liiketoimintaa kyselyyn vastanneilla ei Venäjällä enää ole.  

Keskuskauppakamarin johtaja (kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari).
Keskuskauppakamarin johtaja (kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari). Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Sama kysymys on esitetty kauppakamarien vientiä harjoittaville yrityksille Venäjän hyökkäyssodan alettua ja syksyn kysely on ensimmäinen kerta, kun kutakuinkin kaikki kyselyyn vastanneet suomalaisyritykset ovat vetäytyneet pois Venäjältä. 

Kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi helmikuussa 2022, silloin tehtyyn kyselyyn vastanneista yrityksistä 78 prosentilla oli liiketoimintaa Venäjällä. Vuoden päästä sodan alkamisesta reilulla kuudella prosentilla oli vielä liiketoimintaa Venäjällä ja 13 prosentilla oli vetäytymisprosessi kesken.   

”Suomalaisyritykset ovat toimineet esimerkillisesti. Vetäytymisprosessit aloitettiin mahdollisimman pian sodan alettua, eivätkä ne ole olleet kaikille yrityksille helppoja. Nyt näyttää siltä, että ollaan loppusuoralla tai jo melkein maalissa asti”, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo.  

Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastasi yli sata vientiä harjoittavaa kauppakamarien jäsenyritystä ympäri Suomen. Kysely tehtiin syyskuun ensimmäisellä viikolla.  

Yrityksiltä kysyttiin myös, ovatko ne kohdanneet Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 28 prosenttia oli kohdannut pakotekiertoa ja yli 60 prosenttia ei ollut. Yrityksistä yli 10 prosenttia ei osannut sanoa, oliko tunnistanut  pakotekiertoa tavoittelevaa toimintaa.  Luvuissa ei ole merkittäviä muutoksia verrattuna aiempiin kyselyihin.  

 ”Tiedostavat yritykset osaavat hakea tarvittaessa pakoteneuvontaa niitä tarjoavilta viranomaisilta ja ulkomaankauppaa tukevilta organisaatioilta liiketoimintansa tueksi”, sanoo Pohjanheimo.   

Kyselyyn vastanneista yrityksistä viidennes kertoo aikovansa osallistua Ukrainan jälleenrakentamiseen. Tämä luku laski hieman edellisestä kyselystä, jossa luku oli 30 prosenttia. 

“Ukrainan jälleenrakennus on jo käynnissä ja joitakin suomalaisia yrityksiä osallistuu jo työhön. Kyselyymme vastanneista yrityksistä lähes puolet ei vielä ole tehnyt päätöstä lähteäkö mukaan vai ei. Se on ymmärrettävää, koska moni odottaa sodan loppumista, jolloin jälleenrakennus lähtee täydellä voimalla käyntiin. Päätöksen ennättää tehdä myöhemminkin, mutta ajatus- ja valmistelutyötä voi tietenkin tehdä jo nyt”, Pohjanheimo sanoo.  

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Perintövero poistettava — toisi Suomeen kaivattua talouskasvua ja vaurautta26.9.2024 06:48:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari vaatii hallitusta tekemään rohkean päätöksen perintö- ja lahjaverosta luopumisesta jo kevään puoliväliriihessä. Ehdotuksen mukaan verotus tapahtuisi vasta, kun perinnön- tai lahjansaaja luovuttaisi saamansa omaisuuden. Perintöveron poistaminen parantaisi kotimaisen omistamisen edellytyksiä, helpottaisi yritysten sukupolvenvaihdosten tekemistä ja parantaisi tavallisten kansalaisten tilannetta tapauksissa, joissa peritään muuta kuin helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta.

Kauppakamarikysely: Hallitus saa yrityksiltä arvosanan 7- työvoiman saatavuuteen liittyvästä politiikastaan19.9.2024 06:50:00 EEST | Tiedote

Yritykset antavat kouluarvosanaksi hallitukselle 6,7 eli ”7-” osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvästä politiikasta. Edellisen kerran kouluarvosanaa kysyttiin vuonna 2021 Marinin hallituskaudella ja tällöin kouluarvosanaksi muodostui ”6”. Asia ilmenee Keskuskauppakamarin osaajakyselystä, johon vastasi noin tuhat yritystä elo-syyskuun vaihteessa.

Keskuskauppakamari: Investointiverohyvityksen 50 miljoonan euron vähimmäiskoko liian korkea – hyvityksen eteneminen myönteistä16.9.2024 16:18:11 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että investointiverohyvityksen valmistelu etenee ripeästi. Keskuskauppakamari pitää myös ehdotettua hyvityksen soveltamisalaa ja hyvityksen käyttöä koskevia periaatteita pääosin tarkoituksenmukaisina. Tukikelpoisille investoinneille asetettua 50 miljoonan euron vähimmäiskokoa Keskuskauppakamari pitää tarpeettoman korkeana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye