Muistojen käsinkosketeltava epäjärjestys
Zodiak – Uuden tanssin keskuksen syyskauden toinen kantaesitys on koreografi Sonja Jokiniemen Armo. Sen esitykset nähdään Tanssin talon Pannuhallissa 8.–16. lokakuuta.

Sonja Jokiniemen teoksissa ihmisyyttä määrittelee normaaliuden mahdottomuus. Hänen uusin teoksensa Armo avaa assosiatiivisen tilan, jossa muistoesineet ja muistelu punoutuvat käsinkosketeltavaksi epäjärjestykseksi.
Armo on neljälle ainutlaatuiselle tanssijalle luotu koreografia, joka käsittelee muistojen jäänteitä sanattomina, kehollisina kertomuksina. Teos kietoutuu Jokiniemen karjalaisten juurien ympärille ja ammentaa muistoista, jotka nousivat esille hänen menetettyään isänsä hiljattain.
- Tämän teoksen nimen löytyminen vei aikaa. Teos kulki viime metreille saakka englanninkielisellä työnimellä. Arastelin koska nimi, jonka teos lopulta sai, on epätyypillinen aikaisemmille töilleni. Prosessin edetessä ja teoksen sisälmyksien avautuessa minulle oli selvää, että englanninkielinen nimi ei ollut oikea. Teos tarvitsi suomenkielisen, minun äidinkielisen ja perheen kielisen nimen, Jokiniemi kertoo.
- Ortodoksisessa perinteessä toivotetaan usein “armorikkaita vuosia”. Kuoleman, sairauden tai muun järisyttävän elämäntilanteen edessä ihminen on paljaimmillaan ja täysin tuntemattoman äärellä. Vastauksia on vähän ja kysymyksiä on paljon. Vietin paljon aikaa jumalansynnyttäjä-ikonien äärellä ja ajattelin mm. armoa. On lahja saada ja elää elämä, hän jatkaa.
Armo kutoo näyttämölle täsmällistä mutta epätäydellistä koreografiaa, joka heijastelee Jokiniemen transgressiivista pohdintaa naisten tekemästä työstä. Armo pyrkii ohjaamaan huomiota pois taiteen hallitsevista esteettisistä käsityksistä sekä normatiivisista tiedon ja kielen käsittelyn tavoista. Sen tavoitteena on vapauttaa sellaiset alitajuiset ja kurittomat voimat, jotka muutoin saatettaisiin mieltää poikkeaviksi, hassuiksi tai epäjohdonmukaisiksi.
- Armossa käsillä tekeminen näyttäytyy lavalla olevissa tekstiili- ja puuteoksissa. Käsillä tekemisen tematiikka myös sivuaa muita perinteitä, kuten kansantanssin perinnettä, jota referoimme teoksessa haamunomaisesti. Käsillä tekeminen liittyy mielestäni myös vahvasti tanssijuuteen ja siihen, kuinka ymmärrämme sen. Suhde asioihin ja konkreettiseen tekemiseen ovat olleet minulle pitkään tärkeitä tapoja ymmärtää ja ehdottaa ruumiillista olemisen tapaa esityskontekstissa. Haluan luoda olosuhteet sille, että sellainen tanssiesteettinen ilmaisu, jonka tunnistamme helposti tanssiksi, on tasavertainen muunlaisen tekemisen, liikkumisen ja näpertelyn kanssa, Jokiniemi taustoittaa.
- Työ, puuhastelu, tanssiminen, kosketus, toisteet – nämä kaikki liikkuvat mielessäni ihmisyyden olemuksen moninaisuudessa ja elämän jokseenkin kaoottisessa luonteessa. Minua kiinnostavat kerrostumat, ja siinä keitä, mitä ja minkälaisia olemme; ulkoisen ja sisäisen vaihto, jännitteet ja ristiriidat sekä jonkinlainen kakofonia, jota haluan työssäni myöskin tuoda esiin, hän pohtii.
Sonja Jokiniemi työskentelee koreografina, esiintyjänä ja taiteilijana kotipaikkoinaan Helsinki ja Lausanne. Hänen teoksiaan on nähty sekä esitystaloissa että taidemuseoissa niin Suomessa kuin Euroopassakin.
Armon taiteelliseen työryhmään kuuluvat Jokiniemen lisäksi esiintyjät Leila Kourkia, Krassen Krastev, Marlon Moilanen ja Tuuli Vahtola, valosuunnittelija Heikki Paasonen sekä äänisuunnittelija Gil Schneider. Krastevia lukuunottamatta kaikki heistä olivat mukana myös Jokiniemen teoksessa ÖH, joka kantaesitettiin syksyllä 2020 osana Zodiakin ja Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistoja.
Armo nähdään Tanssin talon Pannuhallissa yhteensä 7 kertaa kertaa ajalla 8.–16.10.2024. Lue Sonja Jokiniemen koko haastattelu Zodiakin verkkosivujen Päiväkirjasta (linkki).
KANTAESITYS
Sonja Jokiniemi: Armo
Koreografia: Sonja Jokiniemi
Esiintyjät: Leila Kourkia, Krassen Krastev, Marlon Moilanen, Tuuli Vahtola
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Gil Schneider
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Sonja Jokiniemi
Residenssituki: Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Bryssel)
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston liikkuvuustuki
Ennakkokuvat: Eva-Liisa Orupõld
Ensi-ilta: ti 8.10.2024 klo 19.00, Tanssin talo / Pannuhalli (Kaapeliaukio 3), Helsinki
Muut esitykset: To 10.10. klo 19.00 | pe 11.10. klo 19.00 | la 12.10. klo 19.00 | ma 14.10. klo 19.00 | ti 15.10. klo 19.00 | ke 16.10. klo 19.00
Taiteilijatapaaminen to 10.10. esityksen jälkeen
Liput: 42 / 38 / 21 eur
Lehdistökuvat: www.zodiak.fi/medialle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piia AhonenViestintävastaavaZodiak – Uuden tanssin keskus
Puh:+358 44 971 6344piia.ahonen@zodiak.fiKuvat

Linkit
Zodiak – Uuden tanssin keskus
Zodiak on kokeileva ja uutta luova nykytanssin keskus, jonka toiminnassa korostuvat taiteilijalähtöisyys, yhteisöllisyys ja yleisötyö. Zodiak toimii nykykoreografian ja nykyesityksen keskeisenä tuottajana ja esitysfoorumina Suomessa. Zodiakin toimintaa tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Zodiak – Uuden tanssin keskus
Miten oppia pois kehollistetusta kurista?11.3.2025 10:55:43 EET | Tiedote
Zodiakin huhtikuun kantaesitys on kansainvälinen yhteistuotanto TEACH ME NOT! Sen tekijöinä ovat puolalaiset, Amsterdamissa työskentelevät taiteilijat Wojciech Grudziński ja Maria Magdalena Kozłowska. Opettajien ja oppilaiden välisiin valtasuhteisiin pureutuva näyttämöteos saa kantaesityksensä Zodiakin näyttämöllä Kaapelitehtaalla ke 2. huhtikuuta.
Suomalainen tanssi astuu globaaleille digialustoille28.2.2025 12:20:56 EET | Tiedote
Suomalainen tanssitaide on astunut uudenlaiseen maailmanlaajuiseen valokeilaan Zodiak Visions -hankkeen ensimmäisten ensi-iltojen myötä. Koreografi Janina Rajakankaan ja kuvataiteilija/elokuvantekijä Sinem Kayacanin lyhytelokuva Kielo on julkistettu tänään NOWNESS media-alustalla, ja Will Funk For Food -ryhmän 3D-teostaltiointi on katsottavissa globaaleilla virtuaalialustoilla Second Theatre -sovelluksen kautta.
Voimaballadeja lajiensa viimeisille11.2.2025 11:00:56 EET | Tiedote
Zodiakin kevään esitysohjelmisto jatkuu koregrafi Sari Palmgrenin uuden teoksen Viimeiset hitaat Helsingin esityksillä. Zodiakin ja kajaanilaisen Routa Companyn yhteistuotanto nähdään Zodiak Stagella Kaapelitehtaalla 27.2.–12.3.
Musiikin ja tanssin yhteinen kompositio22.1.2025 14:23:47 EET | Tiedote
Kansainvälisen Sivuaskel-nykytanssifestivaalin vuoden 2025 kantaesityksenä nähdään cembalisti Marianna Henrikssonin ja koreografi Anna Mustosen Sfäärit. Nykymusiikkia ja nykykoreografiaa yhteentuovassa esityksessä kuullaan kantaesitykset Justina Repečkaitėlta ja Lauri Supposelta. Esitys on myös osa Musica nova Helsingin ohjelmistoa.
Zodiakin keväässä rakennetaan ja tutkitaan suhteita11.12.2024 10:29:58 EET | Tiedote
Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kevään 2025 kausiohjelmisto on julkistettu. Samalla Sivuaskel-festivaalin ohjelmisto täydentyy kahdella kansainvälisellä vierailuesityksellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme