En familjedagvårdare arbetar i sitt eget hem: arbetsglädje och självständighet!
Familjedagvården erbjuder barnen en hemlik miljö i en liten grupp i dagvårdarens hem. Fördelarna med vårdformen är lugn och ro, nära förhållanden och delaktighet i vardagens sysslor. Familjedagvårdarna i Vasa upplever att arbetet är belönande och de samarbetar med familjerna och med andra vårdare.
Familjedagvård ges i familjedagvårdarens eget hem, där familjedagvårdaren kan ha hand om högst fyra barn under skolåldern.
Jenny Lammi och Jessi Holtti arbetar som familjedagvårdare i Merikart. Enligt Lammi och Holtti blir förutom barnen också föräldrarna nära bekanta med familjedagvårdaren, eftersom barngruppen är liten och vårdaren är en bekant vuxen.
-Det bästa i den här vårdformen är de hemlika förhållandena. Barnen kan vara med i vanliga vardagliga sysslor, till exempel hacka sallad eller torka bordet. Det är också viktigt att allt görs utan brådska, det finns tid att hålla barnen i famnen, beskriver Lammi.
Familjedagvårdaren lagar också själv maten till barnen.
Ute får man vara så mycket man vill
Annika Wallin, som bor i Gerby, har arbetat som familjedagvårdare i 21 år. Hon anser att jobbet passar i synnerhet för sådana som gillar att jobba i sitt hem.
- Det bästa med det här jobbet är naturligtvis att man får vara med barnen. I vintras hade jag vården om fyra barn under 3 år, så det var livligt värre, men gruppen var också helt underbar. Och i det här arbetet får man vara ute så mycket man vill, oberoende av vädret, beskriver Wallin.
Lammi och Holtti lägger till att till arbetets bästa sidor också hör att det är självständigt och att man får göra det i egen takt. Det är emellertid också viktigt med kontakten till andra vuxna.
- Ofta är man ute tillsammans med de andra familjedagvårdarna i området. Och om det behövs får man alltid stöd gällande arbetet av familjedagvårdsledaren, berättar Wallin.
I Vasa finns 30 familjedagvårdare
I Vasa finns för närvarande totalt 30 familjedagvårdare, av vilka fyra är svenskspråkiga.
Carina Lax har 36 års erfarenhet som familjedagvårdare. Lax, som bor i Sandviken, går med barnen till parken men också till exempel till biblioteket.
- Arbetet är verkligen intensivt, och det mest belönande är när man ser barnets glädje och föräldrarnas nöjdhet, säger Lax.
Vårdarnas verksamhet styrs av Vasas plan för småbarnspedagogiken samt av barnens individuella planer för småbarnspedagogik, som görs upp tillsammans med föräldrarna.
- Dessutom för vi ett slags litet pedagogikplanssamtal två gånger om dagen: då föräldern avlämnar och avhämtar barnet, beskriver Wallin.
Dagsplanen flexar enligt vad barnen intresserar sig för
I familjedagvården är barngruppen liten, vilket gör det möjligt att beakta varje barn individuellt på flera sätt. I planerna för dagen kan man flexa enligt vad barngruppen intresserar sig för och enligt situationerna.
- I dagsprogrammet ingår att leka och vara utomhus, pyssla, äta och vila. Med de större barnen kan man träna på till exempel att skriva sitt eget namn, säger Lax.
Alla familjedagvårdare är anställda av Vasa stad och de har avlagt yrkesexamen för familjedagvårdare eller har annan utbildning inom vård- och pedagogikbranschen.
En familjedagvårdsplats kan man ansöka om genom att fylla i en elektronisk ansökan inom småbarnspedagogiken. Mer information om ansökan ger småbarnspedagogikens servicehandledning.
Nyckelord
Kontakter
Familjedagvårdsledare Pernilla Krook, tfn 040 145 5865, pernilla.krook@edu.vaasa.fi
Bilder
Länkar
I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.
Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad
Närskolan för Västerängen och Forskärr ändras hösten 202714.1.2025 12:42:02 EET | Pressmeddelande
Från och med hösten 2027 är Onkilahden yhtenäiskoulu den finskspråkiga närskolan för barn som bor i Västerängen och Forskärr. För närvarande är Mustasaaren keskuskoulu närskola för områdets skolnybörjare, men det här arrangemanget ändras när avtalet mellan Vasa stad och Korsholms kommun upphör.
Länsiniityn ja Koskisuon alueen lähikoulu muuttuu syksyllä 202714.1.2025 12:41:49 EET | Tiedote
Syksystä 2027 alkaen Länsiniityn ja Koskisuon alueella asuvien suomenkielisten lasten lähikoulu on Onkilahden yhtenäiskoulu. Tällä hetkellä alueen koulutulokkaiden lähikoulu on Mustasaaren keskuskoulu, mutta tämä järjestely muuttuu Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan välisen sopimuksen päättyessä.
Vasa satsar på trygg cykelparkering året runt14.1.2025 10:49:41 EET | Pressmeddelande
Vasa stads utvecklingsplan för cykelparkering är klar. Målet är bättre kvalitet på cykelparkeringen vid stadens verksamhetsställen, och dessutom har staden för husbolag och företag gjort upp anvisningar som gäller planering och utveckling av cykelparkeringar.
Vaasa panostaa turvalliseen ja ympärivuotiseen pyöräpysäköintiin14.1.2025 10:47:41 EET | Tiedote
Vaasan kaupungin pyöräpysäköinnin kehittämissuunnitelma on valmistunut. Tavoitteena on parantaa pyöräpysäköinnin laatua kaupungin toimipisteissä, jonka lisäksi taloyhtiöille ja yrityksille laadittiin ohjeet pyöräpysäköinnin suunnittelun ja kehittämisen tueksi.
Inskrivningen till skolan börjar 20.1.202513.1.2025 12:01:00 EET | Pressmeddelande
Inskrivningen av elever som inleder åk 1 i den grundläggande utbildningen samt ansökan till morgon- och eftermiddagsverksamheten börjar 20.1 2025. Inskrivningen och ansökan görs båda elektroniskt via programmet Wilma.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum