Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Ministeriöt: Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle ei myönnetä lisärahoitusta

Jaa

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (VAKE) haki ensimmäisenä alueena lisärahoitusta valtiolta peruspalveluiden turvaamiseen. Neuvottelut ovat nyt päättyneet, eikä alueelle esitetä myönnettäväksi lisärahoitusta. Neuvotteluiden aikana tai valmistelumuistiosta ei saatu perusteita näkemykselle, että alueella olisi ollut edellytykset järjestää palvelunsa riittävällä tasolla valtion nykyisellä rahoituksella ilman lyhytaikaista lainoitusta.

Lisärahoitusneuvottelujen tarkoituksena on ollut neuvotella lisärahoituksen myöntämisen edellytyksistä sekä mahdollisesta lisärahoituksen määrästä ja siihen liitettävistä ehdoista. 

 ”Osoitimme neuvotteluissa kattavasti, että valtion rahoitus ei riitä nykyiseen, asukkaiden lakisääteiseen palvelutasoon, vaan ensimmäisiä vuosia on paikattava lyhytaikaisella lainalla. Osoitimme, että tuotamme palveluita oikealla tasolla ja kustannustehokkaasti”, hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö toteaa. 

Hyvinvointialue on joutunut ottamaan velkaa 100 M€ molempina ensimmäisinä toimintavuosinaan lakisääteisten palveluiden turvaamiseksi, koska valtion rahoitus ei ole ollut riittävällä tasolla. Ilman velanottoa palveluita ei voida tuottaa lakisääteisellä tasolla tänä vuonna. Lisärahoitusta haettiin 74 M€ vuodelle 2024 ja 74 M€ vuodelle 2025.  

“Koska olemme joutuneet rahoittamaan toimintaamme niin merkittävästi lyhytaikaisella lainalla, katsoimme, että lisärahoituksen hakeminen oli avointa ja vastuullista tässä vaiheessa”, Timo Aronkytö kiteyttää. Lisärahoitusta haettiin rahoituslain 11 § mukaisesti. 

Alue saa taloutensa tasapainoon vuosikymmenen loppuun mennessä 

Neuvotteluiden valmistelumuistiossa todetaan ministeriöiden näkemyksenä, että hyvinvointialueella olisi ollut edellytykset järjestää palvelunsa riittävällä tasolla valtion nykyisellä rahoitustasolla. Sitä ei kuitenkaan ole kuvattu, mihin johtopäätös perustuu. 

”Neuvotteluissa ei käynyt ilmi, että palvelutasomme olisi liian korkea ja viesti oli, että teemme oikeita asioita. Johtopäätökset ovat mielestämme siksi yllättävät. Väistämättä syntyy vaikutelma, että neuvotteluissa ei pyritty tekemään objektiivista arvioita tilanteestamme vaan löytämään perusteita sille, että rahoitusta ei voida myöntää”, konsernipalveluiden toimialajohtaja Mikko Hokkanen sanoo. 

VAKElla on toimiva uudistusohjelma, jonka avulla talous saadaan tasapainoon pitkällä aikavälillä. “Lyhyelläkin aikavälillä välttämättömät palvelut pystytään tuottamaan, mutta on selvää, että päätöksellä on vaikutusta palvelutasoomme ja esimerkiksi palveluihin pääsyn nopeuteen”, Timo Aronkytö kertoo.  

Haastavasta alusta huolimatta VAKElla on edellytykset taloutensa tasapainottamiseen pitkällä aikavälillä. Alue sopeuttaa toimintaansa ja lisää tuottavuuttaan 300 M€ vuosikymmenen loppuun mennessä uudistusohjelman avulla, jota on täydennetty loppuvuoden 2024 tiukalla säästöohjelmalla. Kehittämistoiminnan merkittävänä painopisteenä on kustannustehokkuuden parantaminen palveluissa, mistä on jo saatu tuloksia. Voimakkaasti kasvavana alueena VAKEn rahoitusasema paranee tulevina vuosina.  

Lisätietoja:  

  • hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, p. 050 312 1678 

  • konsernipalveluiden toimialajohtaja Mikko Hokkanen, p. 040 612 0303 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos avaa uuden aseman Tikkurilaan26.9.2024 13:14:34 EEST | Tiedote

Lokakuun alussa avattavalle Tikkurilan valmiusasemalle sijoittuu kaksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yksikköä: ensihoitoyksikkö, eli ambulanssi sekä kärkiyksikkö, eli pieni paloauto. Asemalta löytyvät myös Tikkurilan VPK:n ajoneuvot ja tilat. Lähivuosina Vantaalle rakennetaan lisää valmiusasemia, jotta Keski-Uudenmaan pelastuslaitos pystyy nostamaan toimintavalmiutensa lakisääteiselle tasolle.

Valtakunnallinen sopimuspalokuntaviikko 31.8.–8.9.2024 ”Sopimuspalokunta on matalan kynnyksen paikka – kaikkien ei tarvitse ryhtyä savusukeltajiksi”30.8.2024 12:27:12 EEST | Tiedote

Antti Peräkylä on pienestä asti halunnut palomieheksi ja toteuttaa nyt tavoitettaan Jokelan VPK:n nuoriso-osastolla. Harri Vänskä aloitti VPK-harrastuksen aikuisiällä ilman aiempaa taustaa, ja reilun puolen vuoden jälkeen hän toimi jo hälytysosastolla. Elinvoimaiset sopimuspalokunnat ovat tärkeitä lähialueiden turvallisuudelle, mutta myös koko Suomen pelastustoimelle. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on palokuntasopimus kolmenkymmenen sopimuspalokunnan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye